Veliki broj ljudi kao izgovor zašto ne meditiraju spominju zbrku u svojoj glavi i stalno naviranje novih misli. Cilj meditacije jest da pročistite svoj um i uistinu spoznate što zbilja mislite ili planirate, jeste li u depresiji ili ste možda gladni, ljuti, a možda čak i sretni… Poanta je da doživite i razumijete svoje misli – ne da u potpunosti izbacite sve iz glave.

Autor: Josipa Kovač / Izvor: Naturala.hr

atma.hr – 52
Mentalna aktivnost, u najvećoj mjeri, kamuflira i odvodi nas od saznanja što se zapravo događa u nama i oko nas. Često se znamo zadubiti u svoje misli, previše se zabrinjavamo oko nekih stvari te uzaludno bivamo opterećeni prošlošću ili neizvjesnom budućnošću.

Meditacija rastvara tu maglu u kojoj se nalazimo te nas vraća natrag u sadašnjost – gdje se zbilja i nalazimo. Tu nema ništa nadrealno, egzotično ili alternativno – meditacija je jednostavno trening za mozak i jodnostavan način da se opustimo.

atma.hr – 52
Pokušajte i sami (nakon što pročitate dio s uputama pokušajte zatvoriti oči kako biste smanjili vizualni doživljaj i ostale distrakcije):

• Sjednite uspravno u ugodnom položaju. Provjerite na brzinu svoje tijelo kako biste se uvjerili da ste opušteni – oči, čeljusti, trbuh, ruke i noge. Sjedite i budite svjesni toga da sjedite. Osvijestite svoj disanje, svaki udah i izdah. Osvijestite i vizualizirajte stiskanje pluća i trbuha prilikom izdisanja i širenja vaših prsa tijekom udisaja – pratite te senzacije. Kad vam misli odlutaju – a vjerojatno hoće – samo osvijestite to da ste izgubili kontakt sa svojim dahom i počnite ga opet pratiti s idućim udisajem.

• Najvažnije je da osvijestite to da svaki trenutak kada ste shvatili da ste odlutali je trenutak kada ste bili svjesni i kada ste pročistili um. To je upravo i ono što želite postići. Zapamtite i cijenite taj osjećaj. Za svega nekoliko nanosekundi, ponovno ćete početi razmišljati i vratiti se na staro. Što više puta ovo ponovite, imat ćete više iskustava s tom ˝pauzom˝ kada je um uistinu čist i prisutan – tada ćete osjetiti svježinu.

• Ovo možete raditi bilo kada, bez obzira na to koliko vremena imate. Pokušajte meditirati minutu ili deset minuta. Pažljivo pratite svaki pojedini udah i izdah. Svako iskustvo s pročišćavanjem povećava šansu da vam se to stanje uma opet desi. Najveće obogaćenje u vašem životu je da vjerujete u to.