Željni ste novih okusa na svojoj salati i isprobali biste nešto drugačije? Onda je ovaj recept nešto baš za vas: preljev od tahinija i đumbira, koji će idealno ići sa svim vrstama salata koje ovih dana pripremate.
Tahini alkalizira organizam i izvrstan je izbor za zdravije srce i krvne žile, kožu, zglobove i mišiće. Pomaže radu mozga i štiti organizam od starenja.
Đumbir je prirodni saveznik probavi i snaga organizmu kod infekcija te jelima daje specifičnu, ljutkastu notu koji mnogi vole.
A med – o njemu nije potrebno ništa reći osim da je prirodna supernamirnica u kojoj generacije uživaju već tisućljećima.
Uživajte i vi u kombinaciji ovih sastojaka u jednostavnom preljevu za salate za koji vam je potrebno 5 minuta vremena.
Sastojci:
- 2 jušne žlice tahinija
- ½ -1 jušne žlice meda
- prstohvat svježe naribanog đumbira
- 2 jušne žlice vode
Priprema:
Stavite sve sastojke u malu posudu i dobro ih promiješajte.
Prilagodite omjer slatkog i ljutog po želji te preljevom začinite svoju omiljenu salatu.
Ako nemate tahini, možete ga kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili ga napraviti sami.
Priprema tahinija:
Za tahini su vam potrebni maslinovo ulje i sjemenke sezama.
200 g sezama pržite na tavi, stalno miješajući 10-ak minuta, a zatim ga sameljite u blenderu s 2-3 žlice maslinovog ulja.
Po želji, tahiniju možete dodati i 1-2 žlice limunovog soka i morsku sol.
Sirovojelski tahini sadrži više hranjivih sastojaka, a pravi se na isti način, ali bez prženja sjemenki sezama.
Uživajte u izvrsnom okusu ovog aromatičnog preljeva.