19. ožujka/marta počinje sezona Ovna 2024., koja nam donosi poziv da obnovimo vezu sa svojom hrabrošću, produbimo povjerenje u svoje instinkte i slavimo pogreške kao svoje učitelje. Sezona Ovna traži od nas da se iznova rodimo i podsjeća nas da svaki dan sadrži obećanje novog početka. Početak sezone Ovna posebno je važan za nas rođene s natalnim položajem u kardinalnim znakovima. Pojedinci na koje ova promjena jače utječe doživjet će poticaj u svojim razinama energije, odlučnosti i vitalnosti. Osjećat će se nadahnuto preuzeti nove rizike, biti asertivniji i s vjerom slijediti šaputanje svojih želja.

atma.hr – 52
Sunce započinje novo putovanje oko Zodijačkog kotača i njegovim ulaskom u Ovna započinje Nova astrološka godina, donoseći obnovu u sva područja našeg života.

Sezona Ovna podsjeća nas da su prilike beskonačne i da se nova vrata uvijek otvaraju, no na nama je da učinimo prvi korak, da nešto poduzmemo, da odlučimo koračati prema određenom smjeru.

Astronomski gledano, početak sezone Ovna poklapa se s proljetnim ekvinocijem na sjevernoj hemisferi. Bez obzira na našu lokaciju na Zemlji, ovaj događaj označava energetski pomak koji su od davnina slavili i štovali ljudi diljem svijeta, koji su gradili hramove i sveta mjesta usklađena s položajem Sunca ovih dana. Na ekvinocije dan i noć imaju istu duljinu: to nam nudi priliku da razmislimo o našem odnosu i sa svjetlom i tamom i nadahnjuje nas da promatramo kako uravnotežujemo svjetlo i tamu u našim životima.

Sunčev ulazak u Ovna donosi val dinamike, vitalnosti i želje za životom. Ovo je znak tradicionalne egzaltacije Sunca, što znači da se energije Sunca i Ovna posebno dobro spajaju. Fokus ide na nepoznato, neistraženo i novo, ali također i na našu spremnost da učimo metodom pokušaja i pogrešaka i našu sposobnost da to učinimo bez obeshrabrenja zbog pogrešaka ili neuspjeha.

Ovo doba godine podsjeća nas da se život može promijeniti, naša situacija se može promijeniti, mi se možemo promijeniti i da nismo osuđeni na ponavljanje prošlosti, da ostanemo zaglavljeni u rutinama, situacijama i odnosima koji nas ne ispunjavaju. U ovom trenutku vidimo mogućnosti i putove koje prije nismo mogli vidjeti i lakše možemo doći do hrabrosti koja nam je potrebna za promjene kojima težimo.

Sezona Ovna potiče nas da izbjegnemo iskušenje da živimo u načinu razmišljanja žrtve, nihilizmu ili pesimizmu, nadahnjuje nas da prijeđemo u modus stvaranja i motivira nas da učinimo ono što možemo s onim što nam je trenutno dostupno.

Tijekom sezone Ovna 2024. počinje prva sezona pomrčine u kalendarskoj godini. Pomrčine su portali za novu razinu svijesti i označavaju vrijeme ubrzanog rasta, evolucijskog pritiska i kvantnih skokova prema budućnosti. Često uzdrmaju naše živote, povećavajući stupanj nepredvidivosti, što nam može pomoći da se oslobodimo zaglavljenosti i stagnacije. Tijekom sljedećih tjedana dogodit će se dvije moćne pomrčine.

atma.hr – 52
25.3. doživjet ćemo Lunarnu pomrčinu punog Mjeseca u znaku Vage u konjunkciji s južnim Mjesečevim čvorom. Kada se pomrčine dogode na Mjesečevom južnom čvoru, one nam nude priliku da se oslobodimo stiska prošlosti, riješimo stare rane i očistimo karmičke dugove.

Pomrčina Mjeseca od 25.3. predstavlja kulminaciju šestomjesečnog ciklusa koji je započeo 14.10.2023. s pomrčinom Sunca mladog Mjeseca u Vagi. Ovaj događaj dovršava evolucijski proces koji je tada započeo, nudeći nam priliku da steknemo novu svijest o svojim potrebama, željama i obrascima odnosa, kao i dublje razumijevanje onoga što treba promijeniti u nama samima kako bismo stvorili drugačije odnose.

8.4. doživjet ćemo izuzetno snažnu potpunu solarnu pomrčinu mladog Mjeseca u Ovnu, u tijesnoj konjunkciji s Chironom i Sjevernim Mjesečevim čvorom, te u široj konjunkciji s retrogradnim Merkurom. Ovaj će događaj staviti u prvi plan nužnost davanja prioriteta liječenju i brizi za naše emocionalne rane jer je to jedini način da se krećemo prema svojoj svrsi Duše bez kompulzivnog ponavljanja prošlosti.

Potpuna pomrčina Sunca mladog Mjeseca u Ovnu predstavlja iznimno moćnu inicijaciju kao i vrijeme intenzivnog karmičkog čišćenja i duhovnog ponovnog rođenja, što će donijeti sudbonosne događaje i goleme promjene u životima mnogih ljudi.

Sezona Ovna vrijeme je za donošenje novih stvari u svijet bez brige hoćete li to učiniti savršeno ili na pravi način. Sunčevo putovanje kroz Ovna nadahnjuje nas da dođemo do hrabrosti, odlučnosti i samopouzdanja koji su nam potrebni za skokove, da slijedimo svoju strast, da vjerujemo iskri koju osjećamo, da idemo u smjeru onoga što nas osvjetljava čak i kada, logično, nema smisla.

Sezona Ovna motivira nas da obnovimo vezu s našom kreativnom iskrom, svojom unutarnjom svetom vatrom, energijom koja nas pokreće. Sunce u Ovnu trenutno formira sekstil s Plutonom u Vodenjaku, što podržava našu sposobnost da se osnažimo i ponovno osmislimo kroz kreativnost i samoizražavanje, produbimo našu samosvijest i radikalno transformiramo naš osjećaj sebe i našu povezanost sa svrhom.

atma.hr – 52
Ovo je vrijeme da budemo aktivni sudionici u životu, vrijeme da budemo proaktivni u djelovanju prema svojim željama, vrijeme da preuzmemo rizike i izazove sami sebe i vrijeme da istražujemo nepoznate puteve unatoč svojim strahovima.

Ovo je vrijeme da se usuđujemo, vrijeme da radimo nešto što nas plaši, vrijeme da se igramo i eksperimentiramo bez srama ili straha od pogreške.

Sezona Ovna je vrijeme za dobrodošlicu greškama, slavljenje grešaka i učenje na našim greškama, prepoznajući ih kao svoje učitelje.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić