Ovaj događaj je snažna kolektivna prekretnica i svi će ga snažno osjetiti. Ova potpuna pomrčina Sunca u Ovnu označava početak potpuno novog ciklusa osobne i kolektivne evolucije, donoseći energiju inicijacije koja poziva na transformaciju, buđenje i iskupljenje.

atma.hr – 52
8. travnja/aprila doživljavamo prvu pomrčinu Sunca 2024., snažan kozmički događaj koji katalizira kolektivnu inicijaciju i donosi snažne prilike za radikalnu obnovu naše stvarnosti. Nakon Lunarne pomrčine punog Mjeseca u Vagi, mjesečev ciklus počinje s mladim Mjesecom u suprotnom znaku Ovna, koji koincidira s potpunom pomrčinom Sunca i točno u konjunkciji s Chironom. Sunce i Mjesec susreću se na 19º23’ znaka Ovna, također u blizini Mjesečevog sjevernog čvora na 15º Ovna i retrogradnog Merkura na 24º Ovna.

Ovaj događaj je snažna kolektivna prekretnica i svi će ga snažno osjetiti. Međutim, na osobe rođene s natalnim planetima ili kutovima oko 19º kardinalnih znakova, potpuna pomrčina Sunca za vrijeme mladog Mjeseca u Ovnu će utjecati na značajniji i osobniji način. Veća je vjerojatnost da će doživjeti promjene koje će promijeniti život, otkrića i pozive na buđenje: kreću na novo poglavlje svog puta iscjeljivanja i imat će priliku transformirati svoje živote na radikalne načine.

Potpuna solarna pomrčina mladog Mjeseca u Ovnu uvijek je nevjerojatno moćan događaj. Energija obnove još je više naglašena jer je ovo prvi mladi Mjesec u astrološkoj godini, a Ovan kao arhetip povezuje se s inicijacijom, preuzimanjem rizika, ponovnim rađanjem i novim počecima.

Kroz znak Ovna, dodirujemo svoju unutarnju vatru, utjelovljujemo našeg unutarnjeg ratnika i radimo na razvijanju svjesnog odnosa s našim bijesom. Povezujemo se sa svojom sposobnošću da budemo vođe svojih života, da krenemo stazama kojima nitko prije nije hodao, da idemo prema smjeru koji nas instinktivno zove.

Ova potpuna pomrčina Sunca u Ovnu označava početak potpuno novog ciklusa osobne i kolektivne evolucije, donoseći energiju inicijacije koja poziva na transformaciju, buđenje i iskupljenje.

Ova pomrčina Sunca aktivira Mjesečev sjeverni čvor, također poznat kao Rahu u vedskoj astrologiji. Dok Južni čvor ili Ketu ilustrira kolektivne tendencije i trendove, Sjeverni čvor predstavlja suprotnost od onoga što se čini poznatim, lakim i prirodnim u ovo doba povijesti. Sjeverni čvor označava naš kolektivni evolucijski smjer, a znak kojim Sjeverni čvor prolazi, trenutno Ovan, predstavlja energiju koju smo pozvani utjeloviti, prihvatiti i dobrodošli kako bismo rasli, evoluirali i udaljili se od zaglavljenosti i inercije.

atma.hr – 52
Pomrčina Sunca u konjunkciji sa sjevernim Mjesečevim čvorom motivira nas da se krećemo prema nepoznatom i istražujemo nepoznate načine postojanja. Trenutna pomrčina Sunca u Ovnu predstavlja jasan poziv za nas da krenemo neutabanim stazama, izazovemo sami sebe i učinimo nešto što nikada prije nismo.

Točna konjunkcija između Sunca, Mjeseca i Chirona predstavlja vrlo snažno poravnanje koje boji energiju ove pomrčine. Chiron je nebesko tijelo povezano s arhetipovima Ranjenog iscjelitelja, Maverika i Učitelja. U astrologiji, Chiron je povezan i s našim ranama i s nekom vrstom boli koja se čini nerješivom i s našim putem iscjeljenja. Posebno, Chiron rezonira s temama koje okružuju odbacivanje, ranjivost, izolaciju i neuklapanje.

Tijekom svog putovanja kroz Ovna, Chiron je iznosio rane koje okružuju osjećaj da nemamo pravo na postojanje, nepovezanost s instinktom i našom iskonskom prirodom, strah od iniciranja i poduzimanja akcije, bolna iskustva povezana s nesvjesnim ili uvredljivim izražavanjem muške energije, trauma povezana s ratom, te izazovi zdravog izražavanja i povezivanja s ljutnjom i agresijom.

Potpuna pomrčina Sunca u Ovnu u konjunkciji s Chironom nudi jedinstvene prilike za prekretnicu na našem putu iscjeljenja i dolazi sa snažnom energijom iskupljenja. Ova planetarna poravnanja naglašavaju vrijednost samoopraštanja i samoprihvaćanja, kao i nužnost osjećaja boli koju smo izbjegavali kako bismo mogli stvoriti drugačiju stvarnost. Ovaj događaj naglašava potrebu davanja prioriteta našem procesu iscjeljivanja, podsjećajući nas da je postajanje svjesnim u vezi onoga što traži iscjeljenje, svjedočenje i osjećanje jedini način da krenemo dalje bez kompulzivnog ponavljanja prošlosti.

Mars je planetarni vladar Ovna i njegovo stanje daje nam više informacija o energiji ovog mladog Mjeseca i pomrčini Sunca. Mars je trenutno u Ribama i približava se konjunkciji sa Saturnom, koja se događa 10. travnja/aprila.

Mars i Saturn nalaze se u završnoj fazi svog postojećeg ciklusa, koji je započeo prethodnom konjunkcijom Marsa i Saturna u Vodenjaku 5. travnja/aprila 2022. Otprilike u to vrijeme, nešto što se počelo odvijati tijekom tih dana bliži se kraju: može biti zanimljivo je razmišljati o tome što se tada događalo u našim životima i kako smo se od tada promijenili.

Trenutna konjunkcija Marsa i Saturna u Ribama skreće našu pozornost na strahove i nesigurnosti koji nas mogu spriječiti da budemo samouvjereni u samopouzdanju, postavljanju granica, započinjanju novih pothvata i preuzimanju inicijative. Ova nam konfiguracija nudi prilike da se pozabavimo osjećajima krivnje i srama, koji su možda povezani s religijskom uvjetovanošću, a koji se mogu pojaviti kada pokušamo djelovati prema svojim željama, vjerujemo svojim instinktima ili izražavamo svoju seksualnost.

Još jedna tema koja bi se mogla snažno pojaviti ovih dana je nužnost da budemo jasni što možemo, a što ne možemo kontrolirati, da se naučimo predati s milošću životnom vremenu i poboljšamo svoju otpornost.

atma.hr – 52
Potpuna solarna pomrčina u vrijeme mladog Mjeseca u Ovnu katalizira snažna osobna i kolektivna buđenja. Aktivacija retrogradnog Merkura, također u konjunkciji s pomrčinom, ukazuje na potrebu za radikalnom promjenom u našem načinu razmišljanja, percepcijama i načinima razmišljanja te nas inspirira da istražimo nove načine komunikacije i dijeljenja s drugima onoga što se događa u našim umovima, srcima i unutarnjem svijetu.

Ponekad događaji u danima koji prethode pomrčini mogu biti intenzivniji od samog dana pomrčine: počinje potpuno novi ciklus rasta i sada nam je na raspolaganju više energije.

Tijekom mjeseca koji započinje potpunom pomrčinom Sunca za vrijeme mladog Mjeseca u Ovnu podsjetit ćemo se da nakon svake oluje postoji duga: nakon što doživimo završetke, kaos i poremećaje, otvorit će se mogućnosti za iskupljenje, rješenje i evoluciju. Ponekad je dopuštanje da se sve slomi kako bi se doživio proboj mogao biti nužan katalizator za značajan pomak u svijesti.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić