Foto: pixabay.com

Mandala je jedan od najstarijih i univerzalnih simbola poznatih čovjeku. Svijest o mandali može imati potencijal mijenjanja načina na koji vidimo sebe, planet i možda čak našu životnu svrhu. Crtanje mandale je duboka meditativna praksa. Ne samo da oslobađate svog unutarnjeg umjetnika, već stvaranjem vlastite mandale možete dobiti bolji uvid u sam život. Stvaranje svoje mandale je lijep način ulaska u promijenjeno stanje svijesti.

atma.hr – 78
Mandala na sanskrtu znači “krug”, a možemo je naći svugdje od paleolitskih gravura do srednjovjekovne alkemije i tibetanskog budizma.

Značenje mandale

Na najosnovnijoj razini, mandale predstavljaju cjelovitost, jedinstvo i sklad. Međutim, svaka mandala ima jedinstveno značenje.

Širom svijeta, mandalama su  portretirali sve, od psihološke ravnoteže (Jungovska psihologija) i kozmičkog reda (taoizam), do religijskih uvjerenja (kršćanstvo) i prolaznosti života (Navajo Indijanci).

Otac analitičke psihologije, Carl Jung, sam je crtao mandale kako bi potpomogao svoj rast. Svako jutro on je crtao krug u svoju bilježnicu, a unutar njega ono što odražava njegovu unutarnju situaciju.

Kao što je napisao u svojoj autobiografiji: “Tek postupno sam otkrio što je mandala … ona je cjelovitost osobnosti, koja je harmonična ukoliko sve ide dobro.” Međutim, Jungovo tumačenje mandale je samo jedno od mnogih tumačenja.

U Tibetu, na primjer, mandale su stvorene kao meditacijsko pomagalo za budističke redovnike koji su ih dizajnirali.

U islamu, mandale služe isključivo za pobožne svrhe, a u keltskom paganizmu mandala predstavlja tri svijeta – tijela, uma i duha. Jasno, bez obzira na njihovo značenje, mandale uvijek utjelovljuju ono što je sveto i mistično.

atma.hr – 75
Kako nacrtati svoju mandalu

Svijest o mandali može imati potencijal mijenjanja načina na koji vidimo sebe, planet i možda čak našu životnu svrhu. – Bailey Cunningham

Crtanje mandale je duboka meditativna praksa. Ne samo da oslobađate svog unutarnjeg umjetnika, već stvaranjem vlastite mandale možete dobiti bolji uvid u sam život. Stvaranje svoje mandale je lijep način ulaska u promijenjeno stanje svijesti.

Prednosti uključuju povećan osjećaj ugode, smirenost, jasnoću, emocionalnu stabilnost, cjelovitost, kreativnost i razumijevanje. Mandale nose svoju posebnu vrstu vibracijske energije. Dakle, mogu se koristiti za poboljšanje mentalnog, emocionalnog, fizičkog i duhovnog zdravlja.

Za izradu mandale, trebat će vam ovi materijali:

 •     Komad papira ili vizualni dnevnik
 •     Olovka, marker i gumica za brisanje
 •    Opcija: ravnalo, kompas i kutomjer za crtanje linija i krugova (ili možete crtati rukom)
 •     Opcija: drvene boje, vodene boje ili uljne pastele

atma.hr – 39

1. Udobno se smjestite – pronađite mirno mjesto gdje se možete opustiti i gdje vas nitko neće ometati. Prekidanje može smanjiti vaš kreativni tok.

2. Stvorite cilj – drugim riječima, koja namjera stoji iza mandale? Želite li jednostavno izraziti svoj nesvjesni um ili imate konkretnije namjere kao što je stvaranje meditacijske pomoći? Možda želite kreativno izraziti osjećaje kao što su ljutnja, ljubav ili zahvalnost?

3. Nacrtajte sve što vam padne na pamet, koristite olovku koja se može lako izbrisati. Možete koristiti šestar, kutomjer i ravnalo ili možete slobodno rukom nacrtati svoj dizajn.

4. Kod mandala je bitna simetrija, tako da vam može pomoći dijeljenje stranice na dva dijela. Što god nacrtate na jednoj strani, nacrtajte i na drugoj. To stvara ravnotežu.

 5. Ukoliko “mentalno brbljanje” ulazi u vaš um, zaustavite disanje i pustite da prođe. Nakon što ste se ponovo spojili sa svojom kreativnošću, možete nastaviti crtati.

Nakon što ste završili svoj mandalu, možda želite razmisliti o njenom bojanju.  Različite boje imaju različita značenja pa izaberite one boje koje rezoniraju s vašom namjerom.

Ovdje su neki primjeri:

 •     Žuta za radost i sreću
 •     Narančasta za samosvijest i kreativnost
 •     Crvena za energiju, strast i snagu
 •     Ružičasta za ženstvenost, ljubav i nježnost
 •     Grimizna za misterije i duhovnost

atma.hr – 39

 •    Ljubičasta za uvid i intuiciju
 •     Plava za ozdravljenje i mir
 •     Zelena za prirodu, uzemljenje i povezanost
 •     Bijela za čistoću, istinu i svijest
 •     Crna za moć

Ono što je najvažnije, vaš mandala treba biti emotivna. Nemojte se zamarati je li ona „prava“ ili savršeno simetrična.

Mi previše koristimo našu analitičku lijevu stranu mozga svakodnevnom životu! Neka vaš umjetnički izražaj slobodno teče. Na taj način ćete mnogo više uživati u stvaranju i neće vam biti izvor perfekcionizma ili stresa.

Značenje mandale varira od kulture do kulture. Evidentno je da je sveti krug vidljiv u prirodi, u sakralnoj umjetnosti i duhovnim ritualima od početka vremena. Krugovi će uvijek biti simbol jedinstva i apeliraju na naše dublje razumijevanje istine, upotpunjavanje i radost.

Ovdje je kratki video s uputama:

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

76 CVIJET ŽIVOTA

SVETA GEOMETRIJA: CVIJET ŽIVOTA

DREVNA TAJNA 1

Geometrijski crtež koji nas vodi unutar i van fizičkog postojanja

Sada se budimo iz sna, otresajući stara, ustajala uvjerenja naših umova i naslućujemo zlatno svjetlo nove zore koja stiže kroz prozore percepcije. Ova knjiga je jedan od tih prozora. U njoj Drunvalo Melchizedek, kroz tekstove i crteže, predstavlja prvu polovicu radionice Cvijet Života, osvjetljavajući misterije njegova nastanka, zašto je svijet stvoren na takav način i suptilne energije koje dozvoljavaju našoj svijesti da procvjeta u istinsku ljepotu.

Sveta Geometrija je forma u srži našeg bića i ukazuje na božanski red u našoj realnosti. Taj red možemo slijediti sve od nevidljivog atoma do beskonačnih zvijezda, a sebe pronalazimo na svakom koraku. Ova informacija je jedna staza, ali među recima i crtežima leži ženski dragulj intuitivnog razumijevanja. Tu iskru možete naslutiti u nekim od ovih provokativnih ideja: PRISJEĆANJE NA NAŠU DREVNU PROŠLOST Kako je pad Atlantide promijenio našu Realnost OTKRIVANJE CVIJETA Sveta geometrija, Sjeme Života, Zvjezdani Tetraedar, Valni Svemir.

2 KOMENTARA