Foto: pixabay.com

Recept za pripremu domaćeg kvasca vrlo je jednostavan, a jedina ‘mana’ je to što priprema traje nekoliko dana, no jednom kada vaš kvasac bude spreman za korištenje, svakodnevnim ‘prehranjivanjem’ istog moći ćete ga koristiti u neograničenim količinama. Pomno pratite recepte i greškama nema mjesta.

atma.hr – 52




Stare egipatske civilizacije koristile su kvasac i proces fermentacije za dizanje tijesta još prije 5 000 godina, bez da su poznavali kemijsko djelovanje kvasca.

Pekarski kvasac bio je i ostao nezaobilazni sastojak pravljenja kruha diljem svijeta.

Kvasac je ovalna ili kuglasta jednostanična gljivica, nevidljiva golim okom, koja pripada grupi mikroorganizama.

Postoji više vrsta kvasca od kojih je moguće proizvesti kruh, pivo, vino, žestoka alkoholna pića ili gorivo na bazi etanola. Znanstveno ime najpoznatijeg soja kvasca je Saccharomyces cerevisiae. Ovaj je soj vrlo jak i sposoban za fermentaciju. Češće se naziva pivski kvasac i pekarski kvasac.

Da bi se stanice kvasca razmnožavale i rasle, potrebna im je energija koju dobivaju iz različitih šećera. Kvasci fermentiraju šećere u procesu nazvanom alkoholna fermentacija čiji su krajnji produkti ugljični dioksid i alkohol etanol koje stanice kvasca otpuštaju u okolnu tekućinu.

U pekarstvu, kada kvasac fermentira šećer iz brašna i dodani šećer, ugljični dioksid ne može izaći jer je tijesto elastično i rastezljivo te nastali plin uzrokuje dizanje tijesta. Tako je nastao izraz „kruh dizan kvascem“.

Pekarski kvasac je živ i aktivan. Postoji u različitim oblicima koji mogu zadovoljiti različite potrebe pekarske industrije: svježi, suhi ili tekući.

Pivski kvasac naziva se još i prehrambeni kvasac te se koristi kao dodatak prehrani.

atma.hr – 52




Kvasac od voća

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 750 grama oštrog brašna
  • 520 ml vode

Priprema:

Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgru, te naribajte u jednu posudu.

Pola kg brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu.

Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se mjehurići.

Pola smjese bacite, a drugu polovinu u posudi pomiješajte s 250 grama brašna i 170 ml vode.

Smjesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.

Za savršen kruh vam je potrebno 250 grama kvasca, a ostatak smjese nastaviti održavati dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka.

atma.hr – 52




Kvasac od žitarica

Prvi dan umiješajte 20 gr brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smjesu.

Drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 ml vode te još dva puta tijekom dana dobro promiješajte smjesu.

Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 ml vode, te tijekom dana promiješajte još dva do tri puta.

Četvrti dan sklonite polovinu smjese, te ponovite postupak od trećeg dana.

To isto napravite i peti i šesti dan.

Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.

Kvasac od krumpira

Skuhajte jedan krumpir u komadićima dok se dobro ne skuha.

Iscijedite ga, ali sačuvajte vodu od kuhanja.

Krumpir umiješajte s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera.

Ostavite da se smjesa ohladi, te dodajte jednu četvrtinu vode od kuhanja.

Smjesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

 Kvasac za tijesto

  • 200 g integralnog brašna
  • 1 dl tople vode
  • 1 žličica meda

Priprema:

Pomiješajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dl tople vode.

Dodajte 1 žličicu meda ili ječmenog slada.

Izmiješajte, stavite u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu.

Sutradan promiješajte i ponovo pokrite.

Trećeg dana navečer kad se pojave mjehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dl vode.

Dobro promiješajte i teglu ponovo pokrite.

Četvrtog ili petog dana smjesa će biti spremna za pripremu tijesta.

Uzeti 1 šačicu kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.

stil.kurir