Foto: pixabay.com

Stiže ljeto ili ayurvedskim riječnikom – Grishma, sezona u kojoj ćemo snažnije nego u ostalim dijelovima godine, osjećati odnose i utjecaje elemenata vatre i vode. Ljeto je doba opuštanja. Smijte se, igrajte se, opustite se i nađite načina za uživanje u životu!

atma.hr – 78
Vatra i voda su elementi koji čine Pitta doshu. Ayurveda veliku važnost posvećuje godišnjim dobima i njihovim promjenama koje se zrcale na sve pa tako i na život ljudi.

Promjenom svakodnevne rutine, pomažemo sami sebi uspostaviti prirodnu ravnotežu i živjeti u skladu s godišnjim dobom.

Prema ayurvedi, ljeto je sezona koja u sebi sažima elemente Pitte, a njene su osnovne kvalitete – vruća, oštra, masna, svijetla.

Kada bismo riječ Pitta prevodili, tada bismo slikovito rekli – «ono što kuha» – jer ona je u izravnoj vezi s metaboličkim funkcijama našega tijela i sa procesom transformacije energije.

Povezujemo ju sa burnim senzacijama i reakcijama kako mentalnih, emotivnih ( poput bijesa, ljubomore, mržnje…) tako i fizičkih koje se manifestiraju u tijelu kao infekcije, upale, groznice, žgaravice, kiseline…

Tako je ljeto, s obiljem sunca i svjetlosti, sezona požara, suše koja može dovesti u čovjeka do dehidracije, tendencije pregrijavanja i nemira.

Zakuhao sam, znamo reći, osjećajući i fizički i mentalni učinak podizanja temperature. Ayurveda stoga savjetuje pratiti i razumjeti godišnja doba.

atma.hr – 39

U svom pogledu na sezone daje nam preporuke – Rtucharya – tj. savjete kako na jednostavan i učinkovit način živjeti u skladu s godišnjim dobima, a za ljeto bi to značilo – kako se rashladiti i u sebi suzbijati vrućinu, ne dopuštajući temperaturi i vatri da u tijelu potaknu požar tj. da budu izvan kontrole.

Prvo i osnovno pravilo glasi – promijenite prehranu i u ljetnoj sezoni krenite unositi namirnice koje nam hlade tijelo.U suprotnom, povećavamo mogućnost pregrijavanja, a nagomilana vrućina nadražuje sluznice te ih čini osjetljivima na pelud i respiratorne iritanse. Takva neravnoteža može izazvati pojavu kasnih alergija i peludnih groznica.

To pravilo vrijedi za sve ljude, bez obzira na to kojem ayurvedskom tipu pripadaju. Najbolje ljetne namirnice su one s učinkom hlađenja poput krastavaca, mente, kokosa, buće, tikvica, aloe vere i naravno, sočne lubenice. Treba izbjegavati kiselu, ljutu i masnu hranu jer ona povećava toplinu u tijelu. No, savjeti se ne odnose samo na prehranu. Ljeti nam valja usporiti.

Usmjeriti se na razdoblja ranoga jutra ili još bolje, kasnije večeri kada se možemo rashladiti pod utjecajem mjeseca. Boravak uz vodu je poželjan jer će nas umiriti i dodatno rashladiti, a uljne masaže će nas opustiti i relaksirati nam kožu koja pod užarenim suncem postaje suha, napeta, ponekad iritirana suncem, solju ili opeklinama.

atma.hr – 75Što trebamo izbjegavati tijekom ljetnih mjeseci:

 • Naporno vježbanje
 • Izlaske u podnevnim satima kada je toplina na vrhuncu
 • Ljutu, kiselu, slanu i masnu hranu
 • Izbjegavajte kofein i rafinirani šećer
 • Izbjegavajte začine poput svih vrsta papra, češnjaka, hrena, chillija
 • Izbjegavajte alkohol

Što je preporučeno:

 1. Osim bilja, koristite i začine koji hlade poput komorača, korijandera, kurkume i kopra
 2. Koristite namirnice i začine koji u sebi imaju okuse slatko, gorko i trpko
 3. U prehranu uvrstite raznolike juhe
 4. Provedite vrijeme u hladnim i mirnim uvjetima
 5. Uživajte u prirodi, prostoru šuma i vrtova
 6. Kupajte se
 7. Umjesto intenzivnog izlaganja suncu, ovo je sezona u kojoj se preporučuje okrenuti mjesečini i njenom učinku hlađenja i umirivanja stoga krenite u ugodne, mjesečinom obasjane šetnje
 8. Koristite masaže tijela i kombinirajte ih s rashladnim uljima poput ulja kokosa
 9. Uživajte u ružinoj vodici, sandalovini, jasminu ili lavandi
 10. Nosite prostranu i svjetliju odjeću od laganih i prirodnih materijala poput pamuka, lana i svile tako da zrak može kružiti između vaše odjeće i kože.
 11. Neka vam odjeća bude svjetlije boje (npr. bijela, plava, zelena )
 12. Kuhajte ujutro, a ne u podnevnim satima kada temperature dostižu vrhunac
 13. Kod iznimno visokih temperatura, rashladite se opuštanjem u kadi prohladne vode
 14. Zapalite mirisni tamjan unutar kuće
 15. Ukoliko imate priliku, spavajte pod vedrim nebom

atma.hr – 78
Preporuke za jogu, meditaciju i pranayame:

Mudra: Maha Mudra, Anjali mudra, Hridaya mudra
Pranayama: Shitali, Shitkari, Chandrabhedana
Yoga: Yoga nidra, Yin Yoga, Savasana

30 MUDRE

MUDRE

Yoga položaji ruku za zdravlje, sreću i blagostanje

Mudra je pojam s mnogo značenja, a kad je u pitanju iscjeljenje, mudra je učinkovit utjecaj na tijelo i um pomoću prstiju obje ruke koje se savijaju, križaju i međusobno dodiruju. Svaka mudra stvara posebnu vezu s kozmičkom sviješću. U knjizi se pojašnjava što su mudre, njihovo podrijetlo, dobrobiti te kako ih prakticirati.

Knjiga sadrži opis 40-tak najčešće korištenih mudri + 25 dodatnih mudri koje se primjenjuju u Ayurvedi. Knjiga obiluje brojnim ilustracijama i primjerima iz prakse.

I ne zaboravite: ljeto je doba opuštanja. Smijte se, igrajte se, opustite se i nađite načina za uživanje u životu!

Senka Kušer-Mijić, ayurvedski terapeut
ayurveda4you.net

44 AYURVEDA

AYURVEDA

Nauk o životu

Knjiga ayurvedskog liječnika Tomislava Petrušića na našim je prostorima jedinstveno izdanje, koliko zbog svoje teme, toliko i zbog autorove kompetencije i pristupa materiji koju obrađuje.

Prikazujući ayurvedsku medicinu bez mistifikacije, Petrušić ruši eventualne “predrasude“, educira čitatelja i ovaj nam drevni nauk približava na izuzetno razumljiv i jednostavan način.

288 stranica, format: 16×24

Cijena: 125,00 kn 112,50 kn - Kupi ovdje

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here