Foto: maxresdefault

atma.hr – 52




Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert

Ove baklave su jedna od najljepših poslastica koja se sprema pogotovo za praznike u vrijeme posta.

Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert.

atma.hr – 39

Sastojci:

  •  500 g kora za baklavu
  • 150 g oraha
  • 150 g maka
  •  1 kesica cimeta
  •  300 g šećera
  • 0,5 l vode
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer

atma.hr – 39

Priprema:

Pleh u kome će se peći baklava namažite uljem i u njega stavite dvije kore namazane uljem. Kore posipati nadjevom od oraha, maka i kesicom cimeta.

Tako slažite naizmjenično nauljene kore pa fil i sve dok se ne potroši materijal. Na kraju ostaviti dvije kore za na vrh. Baklavu izrežite oštrim nožem ukoso na trokute, prelijte uljem i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta.

Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanili šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu pećnicu. Baklavu izvaditi poslije 15 minuta i služiti hladnu.

stil.kurir

34 TAJNA 5 ELEMENATA