Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert
Ove baklave su jedna od najljepših poslastica koja se sprema pogotovo za praznike u vrijeme posta.
Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert.
Sastojci:
- 500 g kora za baklavu
- 150 g oraha
- 150 g maka
- 1 kesica cimeta
- 300 g šećera
- 0,5 l vode
- 1 limun
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Pleh u kome će se peći baklava namažite uljem i u njega stavite dvije kore namazane uljem. Kore posipati nadjevom od oraha, maka i kesicom cimeta.
Tako slažite naizmjenično nauljene kore pa fil i sve dok se ne potroši materijal. Na kraju ostaviti dvije kore za na vrh. Baklavu izrežite oštrim nožem ukoso na trokute, prelijte uljem i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta.
Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanili šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu pećnicu. Baklavu izvaditi poslije 15 minuta i služiti hladnu.