Ovo je vrijeme za duhovni napredak ili čišćenje, ali i za spoznaju u smislu otkrivanja onih dijelova sebe koji su nam nepoznati. Na materijalnoj razini ovo može donijeti probleme ljudima ako im je stran princip duhovnosti, dok se na duhovnoj razini lakše aktivira Kundalini ili latentna moć, onog što zovemo libido – psihička energija. U svakom slučaju ovakva tranzitna gibanja su rijetka pa ih tako treba tretirati. Pokušajte u ovo vrijeme više meditirati i usmjeriti se na duhovne aktivnosti.

atma.hr – 52
Jupiter će kao nositelj duhovnosti krajem četvrtog mjeseca (22-4-) ući u znak Ovna, a u tom prijelazu će tvoriti jako važnu duhovnu kombinaciju Gandanta. To su točke spajanja koje simboliziraju rast duše. Te se točke nalaze na raskrižju vodenih znakova, a u ovom slučaju između Ribe (sazviježđe Revati)  i Ovna (sazviježđa Ashwini). Momentalno se Jupiter nalazi u ovoj točki, a bit će najjači pri samom prijelazu u drugi znak (od 17.4. do 26.4.).

Ovo je vrijeme za duhovni napredak ili čišćenje, ali i za spoznaju u smislu otkrivanja onih dijelova sebe koji su nam nepoznati. Ipak, da bi zaronili u vlastitu dubinu, potrebna je jednostavnost i poniznost jer intelekt će se svemu drugačijem oholo smijati. Stoga, se dubina pametnima neće tako lako ukazati.

Gand znači čvor. Anta znači kraj. Gandanta znači čvor na kraju. Dobro vezan čvor, teško se može rasplesti.  Gandanta predstavlja čvor u sebi, on postavlja pitanje smisla s kojim se  pokušavamo pomiriti. Jupiter se u ovoj točki susreće sa sukobom vodenog i vatrenog principa, gdje pokušava razotkriti tajni čvor ili spojiti dva principa pasivnog i aktivnog. Sjedinjenje dva principa stvara ljubav i trebao bi nas odvesti na sljedeću razinu.

Na osobnoj razini ovaj prijelaz osjećamo u vezama ili unutarnjim borbama. Kad se život kristalizira, prije toga je potrebno proći ovo razdoblje neizvjesnosti ili čišćenja, ili mirenja s prošlošću. Planeta u Gandanti je posebno snažna pogotovo kada se radi o Jupiteru.

U natalu to može značiti jaku duhovnu osobu, ako to potvrdi ostatak natalne karte, ako tomu nije tako ta snaga će se koristiti za nešto drugo u svakodnevnom životu. Ona neće nestati zbog ostalih položaja. Ipak, osoba će prolaziti kroz poteškoće dok se ne dogodi shvaćanje ili prilagodba.

atma.hr – 52
Ako imate Mjesec u Gandanti, to je snažna kombinacija. Ipak, unosi nemir u početku života, točnije, roditeljima jer djeca nisu svjesna dovoljno tog razdoblja.

Gandanta se uvijek odvija između Vodenih i Vatrenih Znakova. Voda i vatra – Agni i Apas su dva suprotna elementa. Vatra zagrijava vodu ili emocije i voda može ugasiti vatru. Pošto ovaj položaj govori o čišćenju, ono će se odviti u onim kućama gdje nam se nalazi. Primjerice, ako je Mars u Gandati, onda će izazvati sukobe u kući u kojoj se nalazi, ako je Venera u Gandanti, tada će veze i brak biti područje koje može izazivati svađe, odnosno nesvjesno će izlaziti ono što se nije riješilo i sada dolazi na vidjelo.

Ako je Mjesec u Ribama, ali u Gandanta točki, to se odnosi na krajnja iskustva gdje je duša dostigla jednu razinu znanja i prelazi u ovom životu na višu razinu razvoja.

Da se kojim slučajem ovaj tranzit Jupitera događa u znaku Raka/Ashlesha i znak Lav/Magha Gandanta, to je položaj gdje se završava potraga i kreće se prema uključivanju u materijalni život. Vladajuće božanstvo sazviježđa Ashleshe je Naga – mudre zmije, koje mijenjaju kožu kako bi narasla još jedna, odnosno ovdje se događa transformacija.

To iskustvo koje mijenja um i psihu može biti izuzetno bolno, ali potrebno je da duša preraste stari identitet i prihvati novi. Rak – Lav prijelaz je iskustvo duše koja se priprema da doživi život na materijalnoj razini.

Prijelaz Jupitera iz znaka Ribe u znak Ovna usmjerava nas iz kraja jednog ciklusa i početka novog ciklusa jer se radi o završetku jedne faze i početku nove faze koja će se odraziti na svijet. Budimo sigurni da je put prema sebi pun otpora i da se ovdje stvara spomenuti čvor ili sukob dva spomenutih principa vatre i vode koji je u alkemiji jako bitan jer se spajaju nespojive energije vatre i vode, muškog i ženskog.

Na materijalnoj razini ovo može donijeti probleme ljudima ako im je stran princip duhovnosti, dok se na duhovnoj razini lakše aktivira Kundalini ili latentna moć, onog što zovemo libido – psihička energija. U svakom slučaju ovakva tranzitna gibanja su rijetka pa ih tako treba tretirati. Pokušajte u ovo vrijeme više meditirati i usmjeriti se na duhovne aktivnosti. Neka vam to ne bude imperativ već moment istraživanja.

Ova Gandata se odvija prijelazom iz Ribe u znak Ovna, završetak cijelog kruga Jupitera u tijek je značajni kolektivni trenutak za čovječanstvo i početak novog pristupa učenju.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

Prethodna objavaSvatko ima svoj križ i nije ga nimalo lako nositi
Slijedeća objavaŠto se tiče planova za budućnost imam samo jedan, pokušati život što više proživjeti u miru!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.