Čeličenje organizma putem vode i drugih metoda ovisi od uzrasta, godišnjeg doba, načina života i tipa organizma (sluz, žuč, vjetar). Za starije češće treba topla i vlažna terapija, posebno zimi, tko je mlad i ima viška kilograma bolje su hladne i vodene terapije. Hladnoća je najveći stimulans za ljudsko tijelo.

atma.hr – 52




Isprazni svoj um, budi bez oblika poput vode. Ako staviš vodu u čašu i ona postaje čaša, stavi je u bocu i ona postaje boca. Voda može teći, a može i razbijati. Budi voda prijatelju.” – Bruce Lee

Voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika – H20. Ona pokriva tri četvrtine zemljine površine u obliku oceana. Ljudsko tijelo je također najvećim djelom voda (od 70% do 90% zavisno od starosti), što govori o značaju ovog elementa za nas.

Voda je suprotna od vatre jer dok vatra vlada i vodi, voda se pokorava i služi. I najveća vrlina vode je brižnost. Voda se najviše kreće na dolje a vatra na gore.

Japanac Masaru Emoto je kroz svoje eksperimente dokazao da je voda živa i da stvara prekrasne kristale kad joj se uputi neka lijepa riječ ili molitva i obrnuto da stvara užasne kristale kad joj se upućuju ružne riječi. Imajte ovo na umu kad pijete bilo koju tekućinu i dodirujete vodu.

Za razvijanje elementa vode u nama dobro je kupati se u moru, jezeru, rijeci, potoku, stajati na kiši, ispod slapa, tuširati se ili uroniti u kadu. Biti suosjećajan i brižan prema drugima.

Voda pročišćava i hrani cijeli planet dajući mu život i vitalnost. Voda čisti ljudsko biopolje i negativne entitete.

Čeličenje organizma putem vode i drugih metoda ovisi od uzrasta, godišnjeg doba, načina života i tipa organizma (sluz, žuč, vjetar). Za starije češće treba topla i vlažna terapija, posebno zimi, tko je mlad i ima viška kilograma bolje su hladne i vodene terapije. Hladnoća je najveći stimulans za ljudsko tijelo.

atma.hr – 52




Kontrastno tuširanje vodom

“Nježna voda probija stijenu” – Zen izreka

Ako imate uvjete možete stati bosih stopala na zemlju i politi se kantom što hladnije vode. Ako živite u stanu i nemate dvorište onda će dobro doći i kontrastno (vruće – hladno) tuširanje vodom. Tijelo reagira na hladnu vodu vrlo brzo podižući temperaturu tijela, kao da imamo mini eksploziju unutar tijela koje se diže do oko 42 C (ta velika temperatura je kratkotrajna i traje samo par sekundi). I ta eksplozija vrućine koja pokreće metaboličke procese ubija patogene i drastično pokreće limfu koja izbacuje toksine iz tijela i kao posljedica toga se razvija odličan imunitet.

Kontrastno tuširanje podiže imunitet i regenerira nas, posebno jača krvne žile koji se pod utjecajem vruće vode šire, a kod hladne sužavaju i kao posljedica toga postaju elastični i jaki. Topla voda rastvara, a hladna odstranjuje, topla opušta i smiruje, a hladna stimulire i jača.

Poslije vodene terapije ne brišite tijelo već obucite odjeću preko ili se krećite kroz prostor nagi. To stvara više energije i koža će upiti vodu. Često puta nije ugodno za uraditi ovo jer se posebno zimi znamo osjećati lijeno i hladno nam je. Zato služi i kao svakodnevni akt jačanja volje i samodiscipline.

Kad smo prehlađeni onda se radi svako 2 sata i pomoći će nam da ozdravimo bez medikamenata. Osobno praktikiciram u sklopu kontrastnog tuširanja naizmjenično skoro vrela voda pa totalno hladna voda i tako 3 runde završavajući uvijek s hladnom. Idealno uraditi dva puta dnevno ovo (ujutro i navečer).

atma.hr – 52




Sauna

Sauna se koristi zimi 2x tjedno, a ljeti jednom.  Otići punog stomaka u saunu je štetno, a ne valja ni skroz praznog. Idealno je ići oko 9-10 ujutro. U ležećem položaju toplina djeluje ravnomjerno na sve dijelove tijela i mišići se opuštaju.

Kada sjedimo onda previše vrućine udara u glavu što može dovesti do pritiska u glavi. Nakon saune treba saprati tijelo mlakom vodom pa onda prohladnom. Sauna nije za epileptičare i srčane bolesnike. Poslije saune je idealan sok od mrkve, cikle i jabuke.

Nedavno mi je prijateljica i rekla super savjet za nadoknadu minerala nakon saune: topla limunada s paprom, soli i šećerom. Može se također nakon saune utrljati u mokru kožu maslinovo ulje, jer je masnoća iz njega najsličnija ljudskoj masnoći. To sprječava suhoću i grubost. Za one koji žele ekstra čišćenje organizma mogu uraditi i klistir nakon saune.

Oprez: nikad nemojte otići pod utjecajem alkohola u saunu jer mogli biste umrijeti!

Kontakt s elementom vode u prirodi

Najidealnije je u rijekama, jezerima i morima. Ljeti plivajte u rijeci 20 -30 minuta, u jesen 5 – 10 i zimi samo 2-3 minute.

Zimi leći na snijeg 30 sekundi i utopliti se nakon toga.

Naprednije forme treninga su napuniti punu bačvu ili kadu leda, roniti ispod leda…

Tijekom menstruacije, trudnoće i težih bubrežnih bolesti ne prakticirati hladne terapije.

Topla i vruća voda (jacuzi, toplice) posebno godi za čišćenje tijela i aure jer smo 9 mjeseci proveli u toploj vodi materice. Topla voda može potaknuti sjećanja iz maternice, a hladna voda sjećanja na smrt i čin rođenja.

Darko Trajković