Čičak je zeljasta biljka vretenastog, mesnatog korijena prepuna nutrijenata korisnih po ljudski organizam. Bogat je vitaminom C i E, koji su kao snažni antioksidansi vrlo djelotvorni u liječenju i prevenciji mnogih bolesti.
Sadrže i folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, kalij, željezo, magnezij, cink, kalcij, selen, fosfor i inulin. Nutritivno bogati i ljekoviti dijelovi čička su – listovi, stabljika, sjeme i korijen.
Kada je riječ o mineralima, na posebnom glasu je kalij koji čuva zdravlje krvožilnog sistema, živaca i mišića, tjera umor, daje energiju i poboljšava koncentraciju.
Čičak je dobar izvor probiotika inulina koji ima laksativna svojstva, te pozitivno djeluje na crijevnu mikrofloru. Inulin pomaže i u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi te smanjenju prekomjerne tjelesne težine.
Mnoge studije su pokazale da ovaj polisaharid utječe i na povećanje koncentracije kalcija i magnezija u organizmu, te odlično djeluje na zdravlje kostiju i zubi.
Gorke tvari u čičku ublažavaju bolove u trbuhu, nadutost i mučninu te pospješuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za dobru probavu.
Pospješuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima, te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučne kese.
Najnovije studije su dokazale i pozitivne učinke gorkih tvari na imunitet kao i na ublažavanje kroničnog umora.
Ljekovita svojstva čička
Jača imunitet, liječi gripu, razne infekcije i alergije, pospješuje znojenje i odličan je kao detoksikacija organizma.
Oblozi od čička
Pročišćava krv, liječi anemiju, a prema najnovijim istraživanjima djelotvoran je i u liječenju leukemije. Djelotvorni su protiv kožnih oboljenja, modrica, osipa, gnojnih rana, akni, ekcema.
Zahvaljujući inulinu ova biljka se preporučuje dijabetičarima jer regulira razine šećera u krvi.
Čaj od čička
Čaj od čička je odličan za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te liječenje veneričnih bolesti.
Čaj od sjemena je učinkovit diuretik i saveznik u prevenciji bubrežnih kamenaca i reguliranju menstruacije.