“U mnogim zemljama, loša prehrana sada uzrokuje više smrtnih slučajeva od pušenja i visokog krvnog tlaka! Jedan od 5 smrtnih slučajeva na globalnoj razini – to je oko 11 milijuna ljudi – nastala je zbog previše natrija i nedostatka žitarica od cijelog zrna, voća, orašastih plodova i sjemenki!”
Koji je faktor rizika odgovoran za više smrtnih slučajeva širom svijeta?
Nije pušenje. Čak ni visok krvni tlak. To je loša prehrana.
“U mnogim zemljama, loša prehrana sada uzrokuje više smrtnih slučajeva od pušenja i visokog krvnog tlaka”, rekao je Ashkan Afshin, asistent na Institutu za metriku i evaluaciju zdravlja na Univerzitetu Washington.
I ne radi se samo o tome da ljudi biraju nezdrave opcije kao što su crveno meso i slatki sokovi. Jednako je kritičan, kaže Afshin, vodeći autor 27-godišnje globalne analize hrane, nedostatak zdrave hrane u našoj prehrani, zajedno sa visokom razinom soli u hrani.
“Dok je tradicionalno sav razgovor o zdravoj prehrani fokusiran na smanjenje unosa nezdrave hrane, u ovoj studiji smo pokazali da je na razini populaciji nizak unos zdrave hrane važniji faktor, nego visoki unos nezdrave hrane, rekao je on.
Jedan od pet smrtnih slučajeva na globalnoj razini – to je oko 11 milijuna ljudi – u 2017. godini nastala je zbog previše natrija i nedostatka žitarica od cijelog zrna, voća i orašastih plodova i sjemenki, pokazalo je istraživanje, a ne od nezdrave prehrane prepune trans masti, šećera, crvenog i prerađenog mesa.
Značaj ove studije je taj da su ovi nalazi relevantni za svakoga, bez obzira na to gdje žive, rekao je Andrew Raynolds, istraživač na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu, koji nije bio uključen u studiju.
U siječnju/januaru ove godine je komisija sastavljena od međunarodnih eksperata “otkrila” kako spasiti planetu, ljudske živote i nahraniti milijarde gladnih, i osmislila je “Planetarno zdrav način prehrane”.
Ovaj jelovnik podrazumijeva prije svega drastično smanjenje mesa, posebno crvenog i procesuiranog mesa, smanjenje unosa mliječnih proizvoda, a neophodno je da ljudi više koriste cjelovite žitarice, povrće, voće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.