Knjiga kanadskog liječnika i spisatelja govori o povezanosti emocija i psihičkog stresa s nastankom kroničnih bolesti. Svoje zaključke o tijesnoj vezi između uma i tijela autor temelji na znanstvenim istraživanjima i vlastitoj kliničkoj praksi te nam ukazuje da je svaka bolest zapravo signal koji tijelo šalje umu kako bi promijenio obrasce funkcioniranja.

atma.hr – 61
»Ljudi su oduvijek razumijevali da su duh i tijelo nerazdvojni. Modernost nam je donijela nesretno razdvajanje – rascjep između onoga što znamo cijelim našim bićem i onoga što naš racionalni um prihvaća kao istinito.

Zadovoljstvo je i privilegija podastrti pred čitatelja nalaze moderne znanosti koji ponovno afirmiraju intuiciju drevne mudrosti. To je bio moj primarni cilj u pisanju ove knjige. Moj drugi cilj bio je u njoj pomognem zrcaliti naše društvo pokretano stresom, tako da možemo shvatiti kako na bezbroj nesvjesnih načina  pomažemo stvarati bolest koja nas zatire poput kuge. Ovo nije knjiga preskripcija, ali se nadam da će poslužiti čitateljima kao katalizator osobne transformacije. Preskripcije dolaze izvana, transformacija se događa iznutra.« piše u predgovoru autor, kanadski liječnik i spisatelj mađarskog podrijetla dr. Gabor Maté.

U knjizi »Kad tijelo kaže Ne« koja je postala svjetski bestseler kroz brojne sudbine svojih pacijenata pokazuje kako su autoimune bolesti kao građanski rat koji se vodi u nama. Prvi primjer pacijentice kojeg navodi, žena je koju opisuje kao nesposobnu drugima reći ne, osobu koja kompulzivno preuzima odgovornost za potrebe drugih, ne primjećujući vlastite potrebe.

»Kada smo spriječeni naučiti kako reći Ne, naše tijelo će reći Ne nama«, piše dr. Maté.

U knjizi dokazuje kako stil suočavanja s emocijama, kojeg smo naučili u djetinjstvu, može biti faktor koji poslije dovodi da razvijemo autoimune bolesti. Zamjera suvremenoj zapadnoj medicini sklanjanje od poimanja kompletnog ljudskog bića:

»Želimo ljudska bića, zdrava ili drugačija opisati izolirano od okolnosti u kojima se razvijaju, rastu, žive, rade, igraju se, vole i umiru… Što su više liječnici specijalizirani, to više znaju o jednom dijelu tijela, a manje razumiju ljudsko biće u kojem taj organ postoji… A naš imunosni sustav ne postoji u izolaciji od naših svakodnevnih iskustava.«

atma.hr – 61
»Jedna od slabosti pristupa zapadne medicine je da smo učinili liječnika jedinim autoritetom, s pacijentom koji je prečesto samo primatelj tretmana ili lijeka.«

Dr. Mate utemeljio je osebujan terapeutski pristup – sućutno propitivanje, a u svojim knjigama, kolumnama i javnim predavanjima uvijek naglašava važnost ranih iskustava i traumi iz dječje dobi na kasniji razvoj mentalnih bolesti, ovisnosti, autoimunih bolesti, raka…  Ukazuje na najvažnija načela u ozdravljenju i prevenciji bolesti kojima vodi skriveni stres. S dubokim suosjećanjem i znanjem, dr. Gabor Maté čini medicinsku znanost razumljivom svima i sve nas poziva da sami budemo zaštitnici svog zdravlja postižući 7 uvjeta transformacije u zdravlje a to su: prihvaćanje, svjesnost, ljutnja, autonomija, privrženost, asertivnost i afirmacija.

Preporuka:

Bruce Lipton, autor Biologije vjerovanje: »Dr. Maté vješto kombinira najnovije spoznaje iz biomedicine s pričama svojih pacijenata kako bi pružio uvid u to kako naša najranija razvojna iskustva oblikuju naše ponašanje, stavove i odnose. Obavezno pročitati!«

Gabor Maté: Kad tijelo kaže NE

Kad tijelo kaze nemanjaCijena skrivenog stresa

Knjiga kanadskog liječnika i spisatelja govori o povezanosti emocija i psihičkog stresa s nastankom kroničnih bolesti. Svoje zaključke o tijesnoj vezi između uma i tijela autor temelji na znanstvenim istraživanjima i vlastitoj kliničkoj praksi te nam ukazuje da je svaka bolest zapravo signal koji tijelo šalje umu kako bi promijenio obrasce funkcioniranja.

280 stranica

Cijena: 119 kn – Kupi ovdje