Čapati (chapati ili roti) je popularno indijsko pecivo, odnosno vrsta tankog beskvasnog kruha ili pogačice. Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suhoj tavi ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Lagani za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.
Čapati – indijske pogačice od polubijelog ili cjelovitog brašna – su nezaobilazan dio indijskog obroka.
Naime, većina Indijaca ih sa zadovoljstvom jede svaki dan kao što mi jedemo kruh.
Prednost čapatija je da ne sadrže kvasac i da se mogu napraviti od 100% integralnog brašna.
Vrijeme pripreme:
30 min (plus tijesto mora odstajati 30-60 min)
Sastojci za 10-ak čapatija:
200 gr graham (integralnog) brašna,
200 gr polubijelog brašna (tip 850),
1 žlica pšeničnih klica,
sol,
voda po potrebi,
maslac, ghee, margarin ili ulje za premazivanje pečenih čapatija
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i polagano dolijevajte vodu kako bi umijesili meko, elastično i glatko tijesto koje se ne lijepi.
Mijesite oko 5 minuta te ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.
Ponovno premijesite tijesto i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrijte tavu na vatri.
Kuglicu tijesta razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu.
Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika promjera oko 15 cm, a debljine cca 3 mm.
Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna te ga stavite na vruću tavu bez da vam se izgužva.
Pecite s jedne strane oko minutu odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mjehuri.
Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđkasta mjesta.
Ako nemate plin, spravljanje čapatija završite u tavi.
Okrenite ga još jednom dok se ne napuhne kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.
Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tave i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.
Čapati će se napuhnuti poput balona, a znat ćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.
Stavite ga na tanjur, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem, ghee-om, margarinom ili uljem.
Servirajte ih tople.
Čapati možete napuniti svježim ili kuhanim povrćem, ribanim sirom ili bilo kojim drugim punjenjem i poslužiti kao samostalni obrok.