atma.hr – 52
Praštanje je vrlo važan dio u radu na sebi i osobnom razvoju. Mnogi ne razumiju što je pravi smisao praštanja i zbog toga im je teško oprostiti sebi ili drugima. Najčešća zabluda u vezi praštanja je da praštanje znači mijenjanje mišljenja o osobi kojoj praštamo, priznanje da je ona bila u pravu ili priznanje da smo mi griješili. To može biti slučaj, ali ne i uvijek.

Možemo oprostiti osobi iako i dalje vjerujemo da se ona ogriješila o nas. Ne moramo zavoljeti tu osobu, ne moramo se s njom više družiti niti joj bilo što reći, jer praštanje je intimni čin opraštanja od naših očekivanja od te osobe, a ne od te osobe kao takve.

Zašto mnogim ljudima nije lako oprostiti sebi i drugima?

 1. zato što praštanje podrazumijeva odustajanje od nekih neispunjenih želja – oprostiti znači odustati od onoga što je osoba očekivala da će dobiti, a nije (primjerice: ljubav, poštovanje, razumijevanje i sl.). Dokle god osoba nastavlja tvrdoglavo zahtijevati da dobije nešto što evidentno neće dobiti, ona će se ljutiti i neće moći oprostiti.
 2. zato što praštanje podrazumijeva prihvaćanje realnosti koja nam se ne sviđa – oprostiti znači prihvatiti gorku istinu da život i ljudi često nisu po našem ukusu. Nigdje ne piše da sve u životu ide glatko i da nam se svatko može sviđati. Nigdje ne piše da mi moramo patiti ako nas netko ne voli, ne cijeni ili ne poštuje. To vrijedi i za naše najbliže.
 3. zato što praštanje podrazumijeva odustajanje od osobnog ponosa (sujete) – sujeta je najveća prepreka opraštanju. Sujeta ometa proces praštanja jer osoba želi okriviti drugu osobu za nanesenu bol ili još gore očekuje od nje da prizna svoje grijehe, promijeni se, pokaje se i izvini se. Ako želite oprostiti, prestanite kriviti druge za njihova djela i prestanite zahtijevati da se oni promjene ili izvine jer se to najvjerojatnije neće nikada dogoditi.
 4. zato što praštanje podrazumijeva svijest o osobnoj odgovornosti – sagledajte vašu ulogu i odgovornost u nekom događaju ili odnosu. Pitajte sebe kako ste vi doprinijeli tom odnosu. Budite samokritični, ali oprostite sebi za sve pogreške jer nitko nije savršen i svi uče iz iskustva. Dokle god učite iz svojih pogrešaka na dobrom ste putu. Kada to prestanete činiti onda postajete rigidni, bijesni, sujetni i ozlojeđeni.
 5. zato što praštanje podrazumijeva odustajanje od ljutnje – odustanite od ljutnje i povrijeđenosti. Nitko nema moć nad vama, nitko vas ne može poniziti, povrijediti ili natjerati da patite bez vaše dozvole i aktivnog sudjelovanja. Drugi mogu vas isporovicirati i raditi protiv vaših interesa, ali samo vi možete sebi stvoriti patnju. Kada to shvatite lako ćete oprostiti bilo kome jer ćete znati da svu patnju stvarate sami sebi. Ono što vam stvara patnju nije to što su drugi i svijet takvi kakvi jesu, već je problem u tome što vi insistirate da oni moraju biti u skladu s vašim ukusom, interesima i željama.

atma.hr – 52
Što znači oprostiti sebi ili drugima?

 1. prestati ljutiti se na sebe i druge
 2. odustati od zahtjeva prema sebi ili drugima da se mora imati nešto što ne možemo dobiti
 3. prihvatiti realnost kakva zaista jeste
 4. shvatiti da što god da nismo dobili od nekoga možemo nastaviti dalje jer nam to nikada nije ni bilo potrebno

Što praštanje nije?

 1. Praštati ne znači ignorirati, mijenjati ili uljepšavati realnost. Baš naprotiv, praštanje podrazumijeva prihvaćanje realnosti onakvom kakva jeste.
 2. Praštanje ne podrazumijeva da moramo zavoljeti osobu kojoj opraštamo. Iako smo nekome oprostili to ne znači da moramo imati interakciju s tom osobom. Ako je ta osoba štetna za nas, najbolje je nemati nikakvu interakciju s tom osobom. To uopće ne remeti proces praštanja.
 3. Kada praštamo mi uopće ne moramo bilo što reći osobi kojoj praštamo. Zašto? Zato što zapravo mi nikada ne praštamo toj osobi nego sebi. Praštanje je unutarnji čin u kojem osoba mijenja nešto u sebi, a ne u osobi kojoj oprašta. Osoba koja prašta mijenja svoj stav i očekivanja prema osobi kojoj oprašta i na taj način se sama mijenja.

atma.hr – 52
Što dobivamo praštanjem?

 1. rasterećenje i unutarnji mir
 2. stavljanje točke na jedan segment života koji je završen
 3. usmjeravanje energije na nešto konstruktivno
 4. napredak u sazrijevanju i osobnom razvoju

Kako oprostiti sebi ili drugima?

 1. zamislite da osoba kojoj opraštate stoji ispred vas (ako opraštate sebi, zamislite sebe)
 2. postanite svjesni svih osjećaja i bola koje osjećate kada mislite o vašem iskustvu s tom osobom (možete zamisliti neku situaciju s tom osobom u kojoj ste se osjećali povrijeđeno, ljuto i sl.)
 3. ne opirite se iskustvu koje osjećate u sadašnjem trenutku kada zamišljate osobu kojoj želite oprostiti, prihvatite bilo koje osjećaje ili misli koje se spontano javljaju, ne sudite o tim osjećajima i mislima samo ih osjetite, konstatirajte i pustite da slobodno dolaze i odlaze
 4. pogledajte tu osobu i recite joj: Opraštam ti sve što je bilo jer sva bol koji osjećam sam sama sebi stvorila. Prihvaćam ovaj bol i ne želim više ga stvaram. Opraštam ti jer znam da ti nemaš nikakvu moć nadamnom.
 5. pogledajte u osobu i recite joj: Nije mi ništa potrebno od tebe, nekada sam mislila da jeste, ali sada znam da nije, ne moraš ništa učiniti za mene (ako ste imali neki specifičan zahtjev, primjerice zahtjev da vas ta osoba voli, recite joj da vam to više nije potrebno)
 6. pogledajte u tu osobu i recite: Hvala ti za sve što sam naučila iz ovog iskustva s tobom jer me to čini mudrijom i iskusnijom, sada poznajem bolje sebe nego prije
 7. pogledajte ponovo u tu osobu i osjetite što se događa u vama, imate li neku reakciju, imate li neki negativan osjećaj ili misao. Ako imate nemojte potiskivati ​​taj osjećaj ili misao, već ga prihvatite i kažite sebi: Iako osjećam / mislim ovo (negativan osjećaj ili misao) ja opraštam sebi, tebi i volim i prihvaćam sebe u potpunosti. Udahnite i izdahnite i ponovno pomislite na osobu i stuaciju s početka.
 8. Ponovite ovaj proces dok se ne javi osjećaj unutarnjeg mira. Kada budete mogli gledati u tu osobu i osjećati unutarnji mir, znat ćete da ste uspješno završili proces praštanja.

Dr. Vladimir Mišić
psiholog i psihoterapeut
email: [email protected]
skype: vaspsiholog
www.vaspsiholog.com