Image by rawpixel.com on Freepik

Svatko od nas može itekako utjecati na dosta čimbenika koji mogu dovesti do ovih bolesti. Nemojte stavljati na čekanje vaše zdravlje, sreću i život. Započnite svaki dan malim promjenama već danas da ne bi bilo prekasno.

atma.hr – 52
Uzrok i posljedica?

Imate li dijagnosticiran tireoiditis, dermatitis, artritis, kolitis, sistemski eritemski lupus, celijakiju, astmu ili neku drugu bolest? Nažalost, i vi ste dio statistike mnogih oboljelih od raznih autoimunih bolesti koje su postale pošast današnjeg ”modernog” i ubrzanog načina života.

Sve je više oboljelih, a pretpostavljam da će se njihov broj udvostručiti za koju godine nakon pandemijskog stila života koji je sve samo ne zdravi stil življenja. Konvencionalna medicina nema odgovore o uzrocima ovih bolesti koje nisu postojale prije sto godina.

Proučavajući i baveći se integrativnom medicinom s jedne strane, te koristeći znanja konvencionalne opće i kliničke medicine, držim da se ove bolesti pojavljuju kod ljudi koji žive duže vremena s vrlo lošim navikama.

Mislim da navike u načinu razmišljanja, prehrani, previše stresa koji osoba više nije u stanju da drži pod kontrolom, toksičnim vezama i ljudima. Sve to skupa možemo podvesti pod zajednički nazivnik a to je neznanje.

Konvencionalna medicina ne poznaje jedinstven lijek koji bi djelovao na uzročnike ove grupe bolesti. Postoji terapija imunosupresivnim lijekovima ili ne steroidnim anti-inflamatornim lijekovima na koje ste osuđeni doživotno.

atma.hr – 52
Epidemija autoimunih bolesti

Statistički podaci pokazuju strelovit rast oboljelih od autoimunih bolesti poglavito tijekom pandemijeNeke autoimune bolesti dovode do oštećenja samo jednog organa (npr. Dijabetes tipa 1 u kojemu dolazi do oštećenja pankreasa).

Druge autoimune bolesti mogu zahvatiti čitav organizam (npr. sistemski eritemski lupus – SLE). Autoimune bolesti su kronične bolesti koje se mogu držati pod kontrolom doživotnom farmakoterapijom kako bi se smanjili upalni procesi u organizmu, umanjila bol, itd. Sve u svemu, kako bi se otklonila posljedica (simptomi), ali ne i uzrok.

Svaka bolest počinje upalom. Inače i za vašu informaciju, etimologija nastavka ”itis” (lat. upala) u mnogih bolesti, ukazuje na kronični upalni proces. Neke od tih kroničnih bolesti su bronhitis, tireoiditis, dermatitis, kolitis, kolecistitis, glomerulonefritis, hepatitis, reumatoiditis, artritis, itd.

Što se događa? Ako vaše obrambene snage tj. vaš limfni sustav koji ima ključnu ulogu u nekom upalnom procesu, ne uspije tijekom 7 dana da ukloni neki štetni čimbenik, akutna upala prelazi u subakutnu, a ako traje 6 tjedana prelazi u kronični oblik tj. doživotni.

U te kronične bolesti spadaju i autoimune bolesti kod kojih dolazi do poremećaja imunosti tj. vaš imunološki sustav reagira kada ne bi trebao da reagira i napada vlastite stanice. Javljaju se autoimune bolesti što ima za posljedicu propadanje tkiva i teške oblike infekcija koje mogu završiti i smrtnim ishodom.

zdrava jetra

Uzroci nastanka

Jeste li znali da u trenutku kada se počinju manifestirati simptomi neke autoimune bolesti (to je već faza 2), da su prethodile godine upalnih procesa koji su polako tinjali u vašem organizmu? Drugim riječima, kada se pojave ozbiljniji simptomi već je kasno, jer ste oboljeli od neke autoimune bolesti.

Dakle, simptomi se pojavljuju među posljednjim, što nije dobra vijest jer do liječničke dijagnoze dolazi tek kada su upalni procesi već dobrano nagrizli vaše tkivo tj. kada je šteta već učinjena.

Stres ostaje kao jedan od glavnih uzročnika ovih bolesti. Sve se dodatno pogoršava ako je stres praćen čestim infekcijama, lošim navikama u prehrani, tjelesnoj aktivnosti, čestoj upotrebi lijekova, raznih toksina koji vrebaju odasvuda, alkohola, pušenja, itd.

atma.hr – 52
Prevencija

Postoji i dobra vijest, a ta je da svatko od nas može itekako utjecati na dosta čimbenika koji mogu dovesti do ovih bolesti. Tu mislim prije svega na prehranu, tjelesne aktivnosti, loše navike.

Na sve to možemo sami utjecati. Upalne procese možemo smanjiti prehranom unoseći dosta antioksidansa i vitamina, kao i zdravih masti koji mogu djelovati kao antagonisti upalnim procesima jer reguliraju naš pretjerani odgovor imunosnog sustava.

Što jesti, a što izbaciti iz prehrane?

DA – hladno cijeđenim uljima, voću niskog ili nižeg GI, zeleno lisnato povrće, sjemenke, neke integralne žitarice, obavezno fermentirane namirnice, svi prirodni začini i biljni čajevi od probrana bilja (ovisno o bolesti).

NE – šećer  rafinirane proizvde, umjetna sladila, fruktozu, industrijski obrađenu hranu, svi proizvodi od soje, brza hrana.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

Ne stavljajte na čekanje svoje zdravlje!

Nemojte stavljati na čekanje vaše zdravlje, sreću i život.

Započnite svaki dan malim promjenama već danas da ne bi bilo prekasno.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle