atma.hr – 52
Svi mi ponekad postupimo neracionalno i bez nekog logičnog objašnjenja, čak i bez dubokog promišljanja – i donesemo najbolju moguću odluku! Zašto? Kao da smo ˝jednostavno znali˝ —ili je to bila ˝viša sila˝? Što to postoji negdje duboko u nama i pomaže nam donijeti odluke koje nam mogu čak i spasiti život? Neki drže da je to šesto čulo, jak instinkt, mnogi tvrde da je to naše Više Ja ili božansko vodstvo.

Evo kako “pojačati” taj glas u 3 koraka:

1. Kako donijeti pravu odluku?

Izaberite situaciju u kojoj ste neodlučni i vrtite se između dvije mogućnosti. Ovaj put dajte svome osjećaju iz dubine utrobe šansu da vas odvede na pravi put. Sjednite na neko mirno mjesto gdje vas nitko neće ometati, umirite se i pozabavite svoj um problematikom odluke. Zatim jednostavno odaberite jednu opciju.

Primjerice, ne znate trebate li promijeniti lokaciju na kojoj živite zbog novog posla. Zamislite soluciju u kojoj ste se odlučili za preseljenje i promatrajte kakve unutarnje osjećaje vam je to probudilo. Osjećate li sputanost i anksioznost ili pak slobodu i toplinu? Jesu li osjećaji ugodni ili neugodni?

Nakon toga zamislite soluciju u kojoj se niste preselili zbog novog posla. Ponovno dobro promotrite svoje misli i otkrijte jesu li pobuđeni osjećaji generalno gledajući pozitivni ili negativni. Naravno, uzmite vremena koliko god vam je potrebno.

Na početku možda nećete dobiti strogo definirane odgovore, ali ako se budete obraćali svome tijelu s istim pitanjem više puta, razvit ćete prilično pouzdan osjećaj prave odluke za vas.

atma.hr – 52
2. Kako prepoznati nevolje?

Vaša intuicija vam može prilično brzo i jasno otkriti je li neka osoba ili određena situacija dobra za vas. Naravno, za to je potrebno malo izbrusiti i istrenirati svoja osjetila.

Prisjetite se situacije kada ste se vratili s bilo kakvog sastanka i niste se osjećali dobro bez nekog određenog razloga. Uočite što se događa s vašim tijelom dok se prisjećate tog iskustva. Provjerite prvo u vašem trbuhu, zatim u ramenima, rukama i nogama te se koncentrirajte na ono što vam ti dijelovi tijela govore o nekoj osobi ili situaciji.

Jeste li napeti ili opušteni? Osjećate li se ugodno ili neugodno? Uzmite si dovoljno vremena kako biste osvijestili sve te fizičke podražaje i pokušajte doznati što vam žele poručiti. Primjerice, možete osjetiti grčenje u trbuhu, stiskanje grla ili jednostavno općenit neugodan osjećaj. Vjerojatno ćete slično osjetiti kad vam netko nešto sarkastično dobaci ili se ne drži vašeg uzajamnog dogovora.

Postoje situacije u kojima vaše tijelo vrišti da nešto nije u redu, međutim to je samo reakcija na neku traumu ili stresnu situaciju iz prošlosti. U tom slučaju sadašnja situacija djeluje kao okidač. Taj osjećaj nas tjera da budemo svjesniji opasnosti u datom trenutku poučeni neugodnom scenom iz prošlosti.

atma.hr – 52
Tijekom dana pokušajte biti što svjesniji svog tijela i proučavajte kako reagira na neke ljude i događaje. Bez obzira jeste li se osjećali neugodno ili kao da je sve u redu, svaka informacija je vrlo bitna i korisna.

3. Osobni ˝detektor stresa˝

Naše tijelo, napose trbuh, može biti dobar pokazatelj količine stresa. Vježba je vrlo jednostavna: duboko se koncentrirajte na svoj trbuh. Je li tih i miran ili aktivan? Je li zgrčen ili opušten? Napet ili mekan?

Ako ste napeti i zgrčeni vjerojatno se nalazite pod utjecajem nekog oblika stresa. Zapitajte se što bi vam olakšalo i odagnalo takav osjećaj? Vizualizirajte šetnje po prekrasnoj prirodi ili još bolje otiđite šetati, meditirajte, molite se. Ponekad je dovoljno da samo mirno sjedite i polagano dišete nekoliko minuta.

Što god da vam padne na pamet, uzmite si par minuta i posvetite ih tim pozitivnim i lijepim mislima. Osvijestite pritom što više boja, oblika, tekstura, mirisa i ostalih stvari koje zaokupljuju naša osjetila. Doslovno oživite taj događaj, tu maštariju u što većoj mjeri. Znat ćete da ste uspjeli nakon što vam trbuh postane opušten i relaksiran a unutar njega se počne širiti onaj dobar osjećaj.

Kao sa svim vještinama, i s razumijevanjem poruka našeg tijela, potrebno je mnogo vježbe i truda. Međutim, nakon nekog vremena ćete shvatiti da ste sve više usklađeni s vašim božanskim vodičem.

naturala.hr