Kokosovo ulje je zasićena masna kiselina kojom dominira laurinska kiselina. S obzirom na sastav, kokosovo ulje se iznimno lako probavlja, ne otežava ili usporava probavni trakt, a organizam ga koristi kao brzi izvor energije. Laurinska kiselina je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a koristi je se kod problema s bolestima želuca i crijeva poput gljivica, Candide i sličnih bolesti.

Kokosova palma (Cocos nucifera) je drvenasta biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovo na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Većina ljudi su upoznati s dvije vrste kokosa: svježi zeleni kokos za vodu i smeđi zreli kokos za meso. Prvi daje velike količine vode i mekane celuloze koja se koristi za kolače i napitke kako bi poboljšao okus pića i slatkiša. To je u ranijim fazama razvoja na stablu. Kako kokos sazrijeva na stablu se pretvara u smeđi.

Potrebno je odmah razjasniti: kokosov maslac i kokosovo ulje su ista namirnica. Razlika je samo u stanju, na nižim temperaturama imamo kokosov maslac, a sa zagrijavanjem maslac se pretvara u ulje.

Kokosovo ulje je zasićena masna kiselina kojom dominira laurinska kiselina. S obzirom na sastav, kokosovo ulje se iznimno lako probavlja, ne otežava ili usporava probavni trakt, a organizam ga koristi kao brzi izvor energije. Laurinska kiselina je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a koristi je se kod problema s bolestima želuca i crijeva poput gljivica, Candide i sličnih bolesti.

Kokosovo ulje, između ostalog ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Regulira krvni tlak, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva te pozitivno utječe na smanjenje lošeg kolesterola.

Poznato je da nezasićene masne kiseline treba izbjegavati kod prženja i drugih oblika zagrijavanja jer ove kiseline oksidiraju i prelaze u transmasne kiseline. Upravo je kokosovo ulje odlična alternativa jer dobro podnosi visoke temperature.

Kokosovo ulje se preporučuje i kao krema za lice ili tijelo zbog svog hidratizirajućeg i protuupalnog efekta te kao pakung za kosu jer potiče rast kose i stimulira tjeme, piše sa Polleo Sporta, Zorana Jagodić.

Zanimljivosti – U Brazilu, korištenje kokosovog mlijeka u hrani je kulturno nasljeđe robova koji su došli iz Mozambika. U Timoru, kokosova voda je sveta tekućina koja se koristi za blagoslov usjeva kukuruza, a u Drugom svjetskom ratu kokosova voda je ubrizgana kao IV vojnika koji su imali ozbiljne dehidracije.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/95450-kokos-korisna-namirnica-izmedu-ostalog-i-za-mrsavljenje-i-dehidraciju.html