Ljudi koji kuhaju s maslinovim uljem, dodaju ga u salate ili moče kruh u njega, imaju 41 posto manju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar za razliku od onih koji ga nikada ne konzumiraju.
Istraživači koji su proveli istraživanje na gotovo 8.000 ljudi, ističu kako će svi stariji ljudi duže živjeti ako budu konzumirali puno maslinovog ulja.
Mediteranska prehrana se najviše oslanja na maslinovo ulje i smatra se uobičajenom prehrambenom navikom na našim prostorima te diljem Mediterana.
Cecilia Samieri iz National Institute of Health and Medical Research koji se nalazi u Bordeauxu, objašnjava istraživanje: „Moždani udar je čest kod starijih ljudi, a maslinovo ulje je opet jeftin ijednostavan način za njegovo sprječavanje.”
„Trebalo bi izdati novi set prehrambenih preporuka kako bi se spriječio moždani udar kod osoba u dobi od 65 i više godina.”
Istraživači su pratili 7.625 ljudi u dobi od 65 ili više, a uvjet je bio da nikada nisu imali moždani udar.
Konzumiranje maslinovog ulja je klasificirano pod „nikad”, „umjereno”, to jest u kuhanju, ili na salatu, ili s kruhom te „intenzivno”, kada se koristi za sve.
Tijekom pet godina istraživanja, 148 sudionika pretrpjelo je moždani udar, prenosi Daily mail.
Ukupno, 2,6 posto ne-konzumenata je doživjelo moždani udar, 2 posto umjerenih korisnika te 1,5 posto intenzivnih korisnika.
Istraživači su također uzeli u obzir prehranu, fizičku aktivnost, težinu te druge čimbenike rizika.
Maslinovo ulje sadrži omega – 6 masti koje blokiraju odgovor tijela na upale kod kroničnih stanja kao što su bolesti srca i artritisa te također smanjuju krvni tlak.