U dobra virusa koji napada i pluća potrebno je posebnu pažnju posvetiti ovom organu. Najbolji način za to je sa konzumiranjem ljekovitog bilja. Dva najčešća načina na koji se konzumiraju ljekovita bilja su biljni čajevi i tinktura. Bilje se može konzumirati pojedinačno ili kao mješavina bilja. Alkoholne tinkture su najbrži i najpotentniji način da se ljekovita svojstva biljaka unesu u organizam, ali dobro je koristiti obadva načina u isto vrijeme. Puno travara voli tinkture kapati u čajeve i tako konzumirati obadvoje. U ovim područjima je najpoznatija kopriva tinktura, ali za ovakve slučajeve je bolje koristiti tinkturu mješavine različitih biljki, kao npr. tinktura za pluća. Mješavine biljki se mogu koristiti i u čajevima samo se treba paziti kako se priprema čaj, jer se na jedan način priprema čaj od lista i cvijeta biljke, a na drugi onaj od korijena i sjemenki.

Divizma

Divizma se još od davnina koristila kao pomoć u liječenju svih bolesti dišnog sustava, a kod težih slučajeva plućnih bolesti, lišće divizme se znalo zapaliti te se na taj način pušilo umjesto duhana ili se moglo inhalirati. Divizma djeluje umirujuće, potiče iskašljavanje, djeluje protiv različitih uzročnika upala i bolova, te smanjuje nadražaj. Listovi i cvjetovi sadrže saponine koji olakšavaju kašalj tako što pomažu izbaciti sluz iz pluća. Odlična je pomoć u liječenju astme, bronhitisa, prehlade u prsima, te se također upotrebljava za izbacivanje katara iz dišnih organa i puteva pa je iz tog razloga i pušači često koriste.

Gavez

Gavez je vjerojatno najpoznatiji ljudima kada je u pitanju liječenje raznih problema kostiju, mišića i zglobova, ali isto tako gavez je jedna od najkorisnijih biljaka kao pomoć kod raznih respiratornih problema i tegoba. Gavez pomaže u iskašljavanju sluzi i tekućine koje se natalože u dišnom sustavu, a koje sadrže razne bakterije i druge patogene koji uzrokuju širenje i pogoršanje bolesti. Pomaže umiriti simptome bolesti dišnog sustava, te se koristi za liječenje respiratornih problema poput bronhitisa, hripavca, upale pluća, a također pomaže i kod izbacivanja katara.

Piskavica

Piskavica vrlo cijenjena biljka još od doba starih Egipćana, tradicionalno se koristila kod kataralne upale gornjih dišnih puteva radi velikog sadržaja sluzi. Piskavica razgrađuje, omekšava i pomaže kod izbacivanja sluzi, osobito kada je u pitanju bronhijalno i plućno tkivo. U zapadnoj medicini piskavica se već duže vrijeme upotrebljava za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla i prsa.

Plućnjak

Plućnjak koji naizgled ne samo da sliči na plućno tkivo, već ih također i uspješno liječi. Samo ime biljke nam daje do znanja kako se radi o prirodnom lijeku koji se koristi za liječenje poremećaja i bolesti dišnog sustava, a posebno kada je u pitanju bronhitis. Plućnjak blagotvorno djeluje na pluća, olakšava disanje i pomaže kod astme i kroničnog kašlja, a još od davnina upotrebljavao se kod problema sa iskašljavanjem krvi prouzročenim tuberkuloznim infekcijama.

Trputac

Trputac se upotrebljava kod raznih oboljenja dišnih organa i puteva poput astme, hripavca, kašlja i tuberkuloze pluća, a vjerojatno je najbolja biljka za izbacivanje jakog katara, pa je iz tog razloga možda i najbolja kada su u pitanju problemi uzrokovanim pušenjem. Osim svih ovih blagodati, znanstvenici su otkrili kako trputac pomaže kod smanjenja želje za nikotinom. Trputac sprječava nastanak upale pluća, pomaže kod čišćenja pluća, te je također odličan kada su u pitanju problemi sa sinusima i peludnom groznicom.


Ovaj članak nije dozvoljeno kopirati i objaviti na drugim stranicama, OSIM ako je pod „izvor“ naveden puni link ovog članka. Isto tako, članak se ne smije editirati, tj. koristiti ovaj tekst sa editiranim/obrisanim linkovima.