Vjerojatno najveća mandala u Hrvatskoj nalazi se na planini Učki, na granici Istre i Kvarnera. Promjer mandale je čak 3 metra!

atma.hr – 52
Nije to klasična orijentalna mandala na kakve smo navikli u tradicijama Tibeta i Indije, niti je to cvjetna mandala kakve se danas često nalaze u bojankama i novodobnoj literaturi.

Mandale su općenito pravilni, radijalno simetrični geometrijski crteži, koji na simboličan ili metafizički način predstavljaju poimanje univerzuma ili unutrašnjeg svijeta pojedinca. Mandale, ako se na njih meditira, pomažu u stabilizaciji i integraciji unutrašnjeg sebstva (jastva).

Duhovni i energetski simbolizam ove goleme mandale naslikane na stijeni usred prekrasne prirode je podržavanje novih početaka i revitalizacije duha, emocija i energetskog polja (aure). Ova mandala je inspirirana jednom vrstom lišajeva koji su pioniri vegetacije – prvi započinju život na nekom području, pogotovo nakon nekih katastrofa. Lišajevi imaju golemu životnu energiju u sebi, a k tome su pokazatelj čistog okoliša.

atma.hr – 52
Tako je i ova mandala simbol snažnih i čistih energija pa kada biste se našli pred njom, ona bi na vas djelovala revitalizirajuće i regenerirajuće, pogotovo u poslijepodnevnim satima kada toplo zalazeće sunce obasja ovu stijenu, a boje na mandali zatitraju u svoj svojoj punini.

Ako ste u prilici posjetite ovo mjesto – staza nije teška, namijenjena je i obiteljima s djecom te starijim osobama. Do mandale se lako dolazi s obližnje ceste, a vjerujem da će vas priroda i energija tog mjesta potaknuti da obiđete i druge energetske i umjetničke točke na Land art stazi.

Više informacija i fotografija ove mandale, kao i drugih točaka na Land art stazi na Učki, te upute za dolazak do ovog mjesta potražite na ovom linku (https://boris-pecigos.com/2016/08/10/land-art-trail-land-art-staza/)

Boris Pecigoš, Reiki majstor i učitelj i land art umjetnik
https://boris-pecigos.com 

atma.hr – 52