Palak-paneer (špinat sa sirom) je tradicionalno indijsko vegetarijansko jelo. Pravi se od svježeg špinata (može i smrznuti špinat; domaćice danas prefeririaju pasirani špinat iz trgovine 🙂 Ja sam koristila svježi špinat, kojega sam sitno isjeckala. Umjesto paneera, možete koristiti tofu, a kada je moja svekrva došla iz Indije , ona je koristila domaći vareni (ukuhani sir koji se pravi od 10 L mlijeka) sir koji sam joj ja kupila da proba 🙂 I jelo je bilo ukusno!
Paneer je jendostavan za napraviti (potrebno je najmanje 2L mlijeka i malo octa ili limunovog soka), a recept i detaljan postupak sa fotografijama možete pogledati ovdje. Originalni postupak pravljenja ovog jela je da se špinat ukuha u sosu od rajčice, sa začinima (doooosta ljutkastih začina) toliko dugo dok se sve ne pretvori u homogenu zelenu smjesu, no ja nastojim da ne kuham špinat previše dugo, kako bi zadržao svoje hranjive sastojke, tako da sam nakratko izdinstala (minut-dva) sa začinima po svom ukusu. Evo i recepta…
Sastojci (za 2 osobe):
- 250 g špinata (pasiranog smrznutog, smrznutog isjeckanog, svježeg isjeckanog ili svježeg pasiranog 🙂
- 2 srednje velike rajčice (izmiksati u blenderu ili dobro izgnječiti)
- Prstohavat kumina
- 2 lovorova lista
- čili u orahu
- 1/3 čajne žličice kurkume
- sol (po želji)
- paneer (100 grama)
- ulje za prženje
Priprema:
- Na zagrijano ulje dodati kumin i lovorov list i propržiti dok kumin ne otpusti miris i promijeni boju.
- Dodati pire od rajčice i začine (kurkumu, čili u prahu-ako ne volite ljut okus, dodajte crvenu papriku) i ostavite da ukuha na laganoj vatri 5-10 minuta, dok voda ne ispari i rajčica ne promijeni boju.
- Dodati špinat, posoliti, poklopiti i ostaviti nekoliko minuta da špinat omekša.
- Dodati paneer i promiješati (ukoliko volite više sosa, dodajte još malo vode po želji i ukuhajte sve još nekoliko minuta).
- Jelo je gotovo 🙂
Poslužite uz indijski kruh (paratha ili puri) , što je najbolja kombinacija, ili uz basmati rižu ili rižu dugog zrna, ili pogaču ili… šta već volite uz indijske karije 🙂 Ja sam polsužila s lećom (crvena i mung – mix) i paratha-hljebom.
Dobar tek!
Danijela Jokić-Vaislay
vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com