Ako ste ljubitelj burgera – ovaj recept će vas oduševiti! Ovi burgeri od cikle i quinoe su hranjivi, sočni i puni okusa. Savršeni su za ručak ili večeru koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane quinoe
- 2 srednje cikle
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili češnjak u prahu
- pola šalice zobenih pahuljica (možete koristiti i zobeno brašno)
- pola šalice slanutkovog brašna
- 1/4 šalice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 2 žlice lanenog sjemena pomiješane sa 6 žlica vode (ostavite da odstoji 15 minuta; ovo će biti zamjena za jaja)
- 1 žličica dimljene paprike
- malo zelenog curryja (opcionalno)
- Sol i crni papar po ukusu
- Maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Narežite ciklu na kockice i stavite na pleh pečenje. Prelijte s malo maslinovog ulja i pecite oko 30 minuta.
Kada se malo ohladi ciklu stavite u blender i kratko miksajte. U veliku posudu dodajte sve ostale sastojke i dodajte ciklu pa sve dobro pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Ako je smjesa previše vlažna, možete dodati još zobenih pahuljica ili zobenog brašna.
Rukama oblikujte smjesu u burgere željene veličine.
Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite burgere 4-5 minuta sa svake strane ili dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Također, možete ih peći u pećnici na 200 °C, oko pola sata.
Gotove burgere poslužite s vašim omiljenim dodacima, kao što su listovi salate, kriške rajčice, veganska majoneza ili senf.
Dobar tek!
ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić