Sok od bazge rijetko tko odbija. Zar ne?
Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe.
Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice.
Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.
Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.
Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.
U rujnu se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…
Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.
Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.
Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.
Sok od bazge mnogima je omiljeni napitak, kojemu ne odolijevaju ni mali ni veliki. Svatko od vas vjerojatno ima svoj način pripreme. No, mi vam donosimo brz i jednostavan recept, koji se provukao po mnogim kuhinjama diljem naših prostora.
Sirup od bazge
Za pripremanje soka, jasno, koriste se svježi cvjetovi bazge.
Za 1 litru sirupa:
Mjerilo je da se na litru vode koristi 20 cvjetova koji se moraju dobro oprati nakon čega se potapaju u hladnu vodu te ostave da stoje 24 sata na tamnom i hladnom mjestu.
Nakon toga vodu valja iscijediti i dodati sok jednog limuna te pola kilograma sirovog smeđeg šećera.
Promiješajte i ostavite još 24 sata da stoji te sirup povremeno miješajte dok se šećer ne rastopi.
Nakon još 24 sata sirup procijedite kroz gazu i dobili ste sok od bazge.
dnevno.hr/alternativa-za-vas