Još su davno, stari Rimljani sok od kupusa davali oboljelima od najtežih, smrtonosnih bolesti. Kupus je prirodni izvor pet najvažnijih hranjivih sastojka. On sadrži vodu, bjelančevine visoke bio vrijednosti, ugljikohidrate, minerale i vitamine. U njemu su zastupljene i velike količine mikro elemenata kao što su kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar.
U njemu ima, doduše u tragovima, i natrija, kalcija i fosfora, koji su neophodnih za metabolizam masti i šećera, te za stvaranje koštanih stanica u organizmu.
Osim toga, u kupusu ima i većih količina vitamina A, K, E, B2, B3, folne kiseline, niacina i provitamina A i D.
Sve te materije ključne su za ispravno funkcioniranje mnogih unutrašnjih organa.
Žličicu zdrobljenog slatkog korijena prelijte čašom soka od kupusa. Nakon 10 minuta procijedite. Pijte po pola čaše prije obroka. Sok od kupusa ne smije da se čuva duže od jednog dana!
http://www.kakolijeciti.com/sok-od-kupusa-kao-lijek-za-cir-na-zelucu/