Prema jungovoj astropsihologiji Sunce u natalnoj karti predstavlja Ego. No, prvo moramo vidjeti što Jung govori o Egu. Za razliku od vedske filozofije po kojoj je Ego sam po sebi nešto loše, nešto čega se moramo riješiti, u analitičkoj psihologiji (jungovoj psihologiji) Ego predstavlja središte svijesti. Sunce je u astrološkom simbolizmu označeno kružnicom u čijoj se se sredini nalazi točka. Promjer kružnice predstavlja područje svijesti, a točka predstavlja Ego. Zato možemo reći da Sunce – Ego određuje sadržaj svijesti.

Piše: Mario Piškur /jungpsihologija.wordpress.com
Uloga Ega je posebno važna jer on upravlja s psihičkim sadržajima na način da ih iz nesvjesnoga propušta u svjesno te iz svjesnog u nesvjesno. Primjer, ako nam predstoji neki težak zadatak, u trenutku kada ga se prisjetimo on je došao iz individualnog nesvjesnog u našu svijest, mi smo ga prepoznali u obliku zabrinutosti i potom Ego taj isti sadržaj vraća u nesvjesno.

Ego možemo poistovjetiti i s voljom koja nam služi da nešto učinimo. Ipak, naša je volja pa prema tome i naš ego ograničen, u što smo se mnogo puta i sami osvjedočili jer usprkos našem velikom trudu i zalaganju nismo mogli doći do željenog rezultata. Funkcija ega je ograničena od dva važna faktora: 1. našom unutrašnjom psihom 2. vanjskim utjecajima npr. politika, stanje u državi, obitelji, ekonomija, podneblje itd. Naša unutarnja psiha ograničava Ego putem negativih emocija, negativnih fantazija, kroz konflikte koji dolaze iz fizičkih i psihičkih slojeva nesvjesnog.
Ego kao središte psihičkog života sudjeluje i upravlja mrežom različitih asocijacija kao što je ljubav, mržnja, požrtvovnost itd. Ovdje dolazimo do važnosti Sunca – Ega koje povezuje i obasjava sve druge planete npr. Venera – ljubav, Mars – mržanja, Saturn – požrtvovnost itd. Zbog toga je i položaj Sunca u natalnoj karti posebno važan. Za loše aspektirano i položeno Sunce možemo reći da predstavlja slab Ego a to je Ego kojega je lako omesti. Tada u svakodnevnom životu nedostaje fokusiranost i stalna motivacija.

Dobro aspektirano Sunce ukazuje na jak ego koji radi, procesuira puno sadržaja svijesti pa samim time dolazi i do veće osvještenosti. Ipak, Ego se tijekom života može razvijati i rasti a u tome mu pomažu kolizije ili konflikti. To su naši svakodnevni problemi, tuge i umjerene patnje. No, prejake kolizije koje prelaze u zlostavljanja npr. tijekom djetinjstva uzrokuju “raspad ega” tj. njegovu otežanu funkciju koja se može ispoljiti u vidu poremećaja osobnosti, disocijacija i emocionalnih tjeskoba. Ego u ovom slučaju postaje hiperdefenzivan, krhak, počinje koristiti prejake obrambene mehanizme npr. potreba da se izoliramo od svijeta, kao i osjećaj nepovjerenja u druge ljude. Na drugoj strani, dobro razvijen ego ima sposobnost prilagodbe okolini, psihičkim sadržajima te posjeduje zavidan stupanj otvorenosti i fleksibilnosti u suočavanju s novim situacijama i okolnostima.

Kako sve ovo iznijeto ne bi čudno zvučalo, moram ponovno naglasiti da je u analitičkoj psihologiji Ego moralno neutralan te da o našoj slobodi izbora ovisi da li ćemo svoj Ego, koristiti u sebične ili u altruističke svrhe.

Također, Ego sudjeluje i u formiranju psiholoških tipova: Ekstrovertni i Introvertni tip, te se povezuje uz četiri funkcije psihe a to su intuicija (kod vatrenih zodijačkih znakova), mišljenje (kod zračnih), osjećanje (kod vodenih) i opažanje (kod zemljanih znakova).

Zbog toga je u jungovoj astropsihologiji Sunce – Ego od velikog značaja, jer se samo snažan Ego može dobro prilagoditi svijetu, doprinijeti ispunjenju zadataka i usvajanju novih iskustava.

Za tumačenje horoskopa prema jungovoj psihologiji kao i za psihoterapijski rad možete me kontaktirati na [email protected]
Prethodna objava5 znakova da prolazite kroz “krizu” identiteta
Slijedeća objavaKineski horoskop za listopad: Energija Vatrenog Psa izvlači moć na površinu!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.