Prema jungovoj astropsihologiji Sunce u natalnoj karti predstavlja Ego. No, prvo moramo vidjeti što Jung govori o Egu. Za razliku od vedske filozofije po kojoj je Ego sam po sebi nešto loše, nešto čega se moramo riješiti, u analitičkoj psihologiji (jungovoj psihologiji) Ego predstavlja središte svijesti. Sunce je u astrološkom simbolizmu označeno kružnicom u čijoj se se sredini nalazi točka. Promjer kružnice predstavlja područje svijesti, a točka predstavlja Ego. Zato možemo reći da Sunce – Ego određuje sadržaj svijesti.

Piše: Mario Piškur /jungpsihologija.wordpress.com

atma.hr – 52
Uloga Ega je posebno važna jer on upravlja s psihičkim sadržajima na način da ih iz nesvjesnoga propušta u svjesno te iz svjesnog u nesvjesno. Primjer, ako nam predstoji neki težak zadatak, u trenutku kada ga se prisjetimo on je došao iz individualnog nesvjesnog u našu svijest, mi smo ga prepoznali u obliku zabrinutosti i potom Ego taj isti sadržaj vraća u nesvjesno.

Ego možemo poistovjetiti i s voljom koja nam služi da nešto učinimo. Ipak, naša je volja pa prema tome i naš ego ograničen, u što smo se mnogo puta i sami osvjedočili jer usprkos našem velikom trudu i zalaganju nismo mogli doći do željenog rezultata. Funkcija ega je ograničena od dva važna faktora: 1. našom unutrašnjom psihom 2. vanjskim utjecajima npr. politika, stanje u državi, obitelji, ekonomija, podneblje itd. Naša unutarnja psiha ograničava Ego putem negativih emocija, negativnih fantazija, kroz konflikte koji dolaze iz fizičkih i psihičkih slojeva nesvjesnog.

atma.hr – 52
Ego kao središte psihičkog života sudjeluje i upravlja mrežom različitih asocijacija kao što je ljubav, mržnja, požrtvovnost itd. Ovdje dolazimo do važnosti Sunca – Ega koje povezuje i obasjava sve druge planete npr. Venera – ljubav, Mars – mržanja, Saturn – požrtvovnost itd. Zbog toga je i položaj Sunca u natalnoj karti posebno važan. Za loše aspektirano i položeno Sunce možemo reći da predstavlja slab Ego a to je Ego kojega je lako omesti. Tada u svakodnevnom životu nedostaje fokusiranost i stalna motivacija.

Dobro aspektirano Sunce ukazuje na jak ego koji radi, procesuira puno sadržaja svijesti pa samim time dolazi i do veće osvještenosti. Ipak, Ego se tijekom života može razvijati i rasti a u tome mu pomažu kolizije ili konflikti. To su naši svakodnevni problemi, tuge i umjerene patnje. No, prejake kolizije koje prelaze u zlostavljanja npr. tijekom djetinjstva uzrokuju “raspad ega” tj. njegovu otežanu funkciju koja se može ispoljiti u vidu poremećaja osobnosti, disocijacija i emocionalnih tjeskoba. Ego u ovom slučaju postaje hiperdefenzivan, krhak, počinje koristiti prejake obrambene mehanizme npr. potreba da se izoliramo od svijeta, kao i osjećaj nepovjerenja u druge ljude. Na drugoj strani, dobro razvijen ego ima sposobnost prilagodbe okolini, psihičkim sadržajima te posjeduje zavidan stupanj otvorenosti i fleksibilnosti u suočavanju s novim situacijama i okolnostima.

Kako sve ovo iznijeto ne bi čudno zvučalo, moram ponovno naglasiti da je u analitičkoj psihologiji Ego moralno neutralan te da o našoj slobodi izbora ovisi da li ćemo svoj Ego, koristiti u sebične ili u altruističke svrhe.

Također, Ego sudjeluje i u formiranju psiholoških tipova: Ekstrovertni i Introvertni tip, te se povezuje uz četiri funkcije psihe a to su intuicija (kod vatrenih zodijačkih znakova), mišljenje (kod zračnih), osjećanje (kod vodenih) i opažanje (kod zemljanih znakova).

Zbog toga je u jungovoj astropsihologiji Sunce – Ego od velikog značaja, jer se samo snažan Ego može dobro prilagoditi svijetu, doprinijeti ispunjenju zadataka i usvajanju novih iskustava.

Za tumačenje horoskopa prema jungovoj psihologiji kao i za psihoterapijski rad možete me kontaktirati na [email protected]

atma.hr – 52
Prethodna objava5 znakova da prolazite kroz “krizu” identiteta
Slijedeća objavaBolje biti slijep očima nego umom – 20 mudrosti vijetnamskog naroda
Mario Piškur
Mario je rođen u Zagrebu, 1969. godine. Po zanimanju je psihoterapeut, završenog studija Jungove psihoterapije te homeopatski liječnik. Tijekom svojih putovanja po Indiji upoznao je vedskog pandita dr. Chandulala S. Patela te je pod njegovim mentorstvom 2001. godine uspješno završio studij jyotisha i Vastua. Od tada aktivno radi s ljudima i drži jyotish savjetovanja. U jyotishu je školovan po principima Maharishijevog jyotisha. Bio je stalni suradnik u časopisima Karma, Ezoterikus te povremeno pisao za časopis Svjetlost. Gostovao je u nekoliko emisija na HRT – u. Redovito održava školu jyotisha i Vastua te su iz nje izašli mnogi kavalitetni jyotish savjetnici i Vastu praktičari. Kao homeopatski liječnik, registrirani homeopat Hrvatske udruge homeopata i podpredsjednik udruge Homeopati bez granica – Hrvatska, već dugi niz godina uspješno se bavi homeopatskim liječenjem odraslih i djece. Završio je studij klasične homeopatije u Londonskom homeopatskom koledžu. Licencirani je homeopat s licencom za samostalno bavljenje homeopatijom. Angažiran je u humanitarnim projektima tj. u liječenju stradalnika domovinskog rata i njihovih obitelji.