Image by Kireyonok_Yuliya on Freepik

Kada razmišljate, govorite i zapisujete to što jako želite i čemu težite, vaša će vas podsvijest voditi u željenom smjeru, ali samo ako krenete u akciju, jer nema ništa od pozitivnih misli i maštarija bez akcije i provedbe u dijelu akcijskog plana ako želite ostvariti neki svoj cilj. Stoga je ovo doba godine super period da odvojite malo više vremena za sebe i za neke pozitivne promjene, jer ste vi gospodar svog života, odnosno trebali bi to biti.

atma.hr – 52
Polako se približava kraj još jedne godine. Sa svakom Novom svatko od nas prelazi u drugačiju vibraciju promjene, transformacije, završetka i novih početaka.

Gdje ste bili, a gdje ste danas?

Možda ste iskusili i doživjeli neke nevjerojatne promjene koje se događaju u vašim životima na različitim životnim aspektima – zdravlje, obitelj, ljubav, posao, promjene u vezama, preseljenje, itd. Ipak i unatoč tome i dalje se osjećate pomalo zbunjeno, tjeskobno živeći u napetom iščekivanju svih mogućih iznenađenja koja vas očekuju – što je slijedeće?

Dobro mi je poznat ovaj osjećaj, jer se i sama nađem u situacijama kada nemam dovoljno jasnoće dok odlučujem o donošenju neke svoje važne odluke. Ubrzani i stresni životni stil ponekad nam totalno pomuti jasnoću oko onoga što je to čemu uistinu težimo i što uopće očekujemo ili ne očekujemo. Stoga je korisno da svako malo napravimo provjeru samog sebe – gdje smo bili i gdje smo danas.

Iako vam je ova odlazeća godina bila turbulentna (ili mirna), neka vas tješi utjeha u spoznaji da ste transformirali djelić sebe – na bolje ili gore. To sami vi znate. Svaki događaj koji doživimo dogodio se s nekim razlogom i za naše veće dobro samo što to ne prepoznajemo i ne razumijemo pogotovo ako se radi o nekim teškim i bolnim situacijama i temama.

Ipak, važno je osvrnuti se unatrag i probati razumjeti da sve što vam se događalo nekako posložilo da vas odvede na različite putove i da na tom putu možda dovedete neke nove osobe u svoj život. Stvari koje nam se događaju a koje su izvan naše kontrole jednostavno su tu s nekim razlogom – kako bi nam pomogle u našem osobnom rastu i razvoju – i sve ono što nam se sviđa i sve ono zbog čega patimo.

Ako se i sami nalazite na raskrižju života – trebate donijeti neke važne odluke i sl. dobro je da si postavite nekoliko pitanja.

atma.hr – 52
 • Što mi je sve bilo dobro ove godine ?
 • Imam li razloga da to i proslavim?
 • Što se u tom smislu sve promijenilo za mene?
 • Koje sam lekcije naučio?
 • Što ću učiniti drugačije?
 • Što je moj sljedeći korak?

Ocjena od 1-5. Može li bolje? Može, a hoće li biti bolje ovisi samo o vama!

Rizik od straha za promjenama

Ako još uvijek razmišljate da nešto promijenite u vašem životu i sama pomisao na promjene može biti i nešto jako uzbudljivo, ali i zastrašujuće, jer znate da su za to nešto čemu težite potrebne i odgovarajuće promjene pa se zbog toga možda osjećate zaglavljeno ili se bojite nešto poduzeti u tom smislu i dalje se vrtite u krugu razmišljajući ”Što ako ne uspijem? Što ako me odbiju”? Što ovo i ono…

Poznata je činjenica da ljudi koji na neki način ”prošire” svoju zonu komfora i zacrtaju si konkretne, realne i ostvarive ciljeve s namjerom, puno brže stižu do odredišta od onih koji to ne čine i samo maštaju – bez akcije.

Kada razmišljate, govorite i zapisujete to što jako želite i čemu težite, vaša će vas podsvijest voditi u željenom smjeru, ali samo ako krenete u akciju, jer nema ništa od pozitivnih misli i maštarija bez akcije i provedbe u dijelu akcijskog plana ako želite ostvariti neki svoj cilj. Stoga je ovo doba godine super period da odvojite malo više vremena za sebe i za neke pozitivne promjene, jer ste vi gospodar svog života, odnosno trebali bi to biti.

Promjene započinju od nas. Prema tome ako se ne pokrenete u akciju i nastavite žaliti se, kritizirati, projicirati odgovornost na druge, potiskivati svoje emocije i maštati, budite sigurni da se ništa neće dogoditi u vašem životu sve dokle god se ne pokrenete.

atma.hr – 52
Pitanja za samorefleksiju

Svakako odvojite više vremena za sebe. Posvetite se sebi, svojim potrebama, željama i težnjama. Ako vam odgovori na neka vaša pitanja nisu i dalje kristalno jasna kako biste mogli donijeti neku važnu odluku, evo jednostavne vježbe za rad na sebi na kojoj možete raditi narednih dana ili tjedana odnosno svaki puta kada odvojite malo vremena za sebe.

Postavite si ova pitanja, promislite i zapisujte svoje odgovore:

 1. Iz moje današnje perspektive – što je to što imam, a što nemam u životu? Ovo pitanje obuhvaća sve vaše životne aspekte (zdravlje, veze, ljubav, financije, karijeru, intelektualne kapacitete, sposobnosti i vještine, društveni, osobni i duhovni aspekt). Zapisujte svaku stavku zasebno prema područjima.
 2. Što uistinu želim u životu i od života?
 3. Kakva osoba želim postati?
 4. U čemu se želim usavršavati i postati još bolji ili bolja?
 5. Što želim raditi?
 6. Što želim imati i postići?
 7. S kim želim provoditi više vremena?
 8. Koga želim još više usrećiti u životu?
 9. Kojih se loših navika želim riješiti?
 10. Jesu li moje težnje realne i ostvarive?

Kada ste sve dobro definirali – treba se zapitati:

atma.hr – 52
 • Posjedujem li sve vještine i sposobnosti za to što želite postići? Ako ne, što mi nedostaje?
 • Što je u mojem dosegu kontrole, a što nije?
 • Mogu li sam ili mi je potrebna pomoć?
 • Koji je vremenski period za moje ciljeve?

Kako vam se čini? Jeste li došli do nekih uvida nakon čitanja ovog teksta i samorefleksije?

Ja sam sigurna da jeste i da u vama postoji žarka želja da se pokrenete i okrenete neku novu stranicu u vašem životu, jer i vi sigurno zaslužujete bolji, sretniji, ispunjeniji i život sa svrhom. Također zanate i o kome to ovisi i od koga počinju promjene, zar ne? Sretno!

piše: MSc. Mirella RASIC PAOLINI, specijalist struke za psihofizičko, mentalno i duhovno zdravlje/focusin-holisticlifestyle