Bolognese je jelo koje većina nas voli. Kad sam prestala jesti meso ono što mi je najviše nedostajalo je mamin prefini bolognese. No uspjela sam naći povrtnu alternativu. Ono što ga čini tako ukusnim su svježi bosiljak i peršin. A uz njega sam još i osmislila osvježavajuću salatu od svježeg kopra.
Pa krenimo na recept.
Bolognese bez mesa – RECEPT
Sastojci:
- 1 tikvica
- 3 mrkve
- luk
- 2 češnja češnjaka
- pasirana rajčica
- svježi peršin
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- himalajska sol
- papar
- integralne špagete
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju popržiti usitnjeni luk i češnjak. Nakon 10 minuta konstantnog miješanja dodati mrkvu koja je nasjeckana na sitne kockice.
Pržiti i povremeno pomiješati dok mrkvica ne omekša.
Dodati tikvicu koja je isto narezana na sitne kockice, promiješati, posoliti i nakon 5 minuta dodati pasiranu rajčicu.
Kuhati još oko 15ak minuta. Povremeno promiješati. Na kraju popapriti, posipati svježi bosiljak i peršin.
Skuhati integralne špagete.
Parmezan:
Sastojci:
- pola šalice indijskih oraščića
- 1 velika žlica prehrambenog kvasca
- himalajska sol
Priprema:
Usitniti indijske oraščiće u multipraktiku i pomiješati s prehrambenim kvascem i soli.
Osvježavajuća salata
Sastojci:
- 1 luk
- himalajska sol
- 1 vege vrhnje
- pola limuna
- svježi kopar
Priprema:
Luk narezati na kockice i posoliti ga. Iscijediti limun, na sitno nasjeckati kopar i sve skupa pomiješati.
Dobar tek!
Kristina Rogalo