Donosimo par odličnih recepata za vaš dnevni jelovnik. Dan započnite doručkom koji osigurava dovoljno energije, nakon čega slijedi ukusni ručak s osvježavajućom salatom, i kao završetak dana jedna poslastica u obliku slaganog tosta.
Pripremite doručak od kvinoje
Najbolje je što ovako pripremljenu kvinoju možete zapakirati u manju staklenku ili sličnu posudu i ponijeti sa sobom na posao, put ili po potrebi. Tako ste si osigurali ukusne zalogaje, pune potrebne dnevne energije u kojima možete uživati, bez žurbe u kojem god trenutku poželite.
Za pripremu ovog doručka trebat će vam: 4 šalice rižinog mlijeka, ili nekog drugog mlijeka biljnog podrijetla, šalica raznih kvinoja zrnaca, 300 grama sjeckanih jabuka ili nekog drugog voća po vašem izboru, 2 žlice sjeckanih oraha ili badema te na kraju i 2 žlice kvalitetnog domaćeg meda.
Priprema doručka je jednostavna i brza: U tavi lagano zagrijte mlijeko koje ste odabrali, i nakon 2 minute dodajte kvinoju i lagano miješajte da se ne pojave grudice. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 15 minuta, odnosno dok se kvinoja ne skuha u potpunosti i dok sjemenke ne upiju mlijeko.
Sklonite sa kola, i rasporedite kvinoju u posude za posluživanje. Na kuhanu kvinoju dodajte osvježavajuće sjeckano voće po vašem izboru, orahe i za kraj zasladite medom.
Dobar vam tek želimo.
Za dobar nastavak dana ručak je iznimno važan. U nastavku pročitajte jedan recept za vegetarijanski ručak koji je jako ukusan i naravno zdrav.
Lazanje sa bundevom
Bez obzira dali vam je bundeva omiljena namirnica ili ne, ove lazanje svakom će biti ukusne i primamljive.
Za pripremu će biti potrebne sljedeće namirnice: kore za lazanje, bundeva (najbolje tamburica) od 1,5 kilograma, 3 žlice maslinovog ulja, 4 šalice mlijeka, 1/2 količine maslaca, 4 žlice brašna, 1 i 1/3 šalice ribanog tvrdog sira, šalica punomasne pavlake, 2 žlice isitnjenog suhog ružmarina, žlica sitno sjeckanog bijelog luka, sol i papar.
Pripremite lazanje po uputama: Kore pripremite kako je naznačeno na pakiranju. Bundevu odrežite na 4 dijela, ogulite koru i odvojite sjemenke. Kriške bundeve nasjeckajte na kockice 1×1 cm, odprilike.
Zagrijte štednjak na 230C. Dva pleha za pečenje nauljite sa malo ulja, po jednu žlicu na svaki pleh. Rasporedite kockice bundeve na oba pleha i promiješajte da se naulje, dodajte još žlicu ulja ako je potrebno. Pecite bundevu oko 10 minuta, i nakon toga posolite. Promiješajte bundevu i pecite još 10-15 minuta dok ne omekša, ili dok ne počne da poprima zlatnu boju.
Dok se bundeva peče, vi pripremite sos. U tavu natočite mlijeko, dodajte ružmarin i zagrijte dok ne počne da lagano ključa. Kuhajte na tihoj vatri 10 minuta, a potom procijedite kroz cjediljku u odgovarajuću posudu.
U veću tavu sa debelim dnom ubacite maslac i bijeli luk, pa to krčkajte na laganoj temperaturi dok se maslac ne rastopi. Dodajte brašno i nastavite krčkati još 3 minute, uz lagano miješanje. Sklonite tavu sa kola pa dodajite mlijeko miješajući, sve dok ne dobijete glatku homogenu masu. Vratite tavu na kolo i krčkajte sos, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte pečenu bundevu, sve dobro promiješajte i dodajte papra po želji.
Smanjite temperaturu u štednjaku na 190C. Uzmite veći pleh za pečenje i namažite ga maslacem. Natočite šalicu sosa u pleh (sos neće potpuno pokriti dno pleha), pa prekrijte listovima lazanja. Nakon toga s polovicom preostalog sosa premažite koru odozgor, pa zalijte sa pola šalice ribanog tvrdog sira. Na isti način napravite još jedan sloj, tako da počne i završi sa korom za lazanje.
U većoj zdjelici umutite pavlaku sa 1/2 žličice soli, dok se ne pojavi pjena po vrhu. Nakon toga ravnomjerno zalijte po gornjoj kori. Pospite ostatkom ribanog tvrdog sira. Prekrijte pleh za pečenje alu folijom i pecite još nekih 30 minuta. Kasnije skinite foliju i pecite lazanje još 10 minuta, ili dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Ostavite lazanje da odstoji 5 minuta, a potom poslužite.
Ako je vrijeme za osvježavajuće salate, preporučujemo da si pripremite salatu od maslačka. Odaberite sebi salatu po želji. Uživajte u ukusnom ručku.
Nastavljamo sa popodnevnim satima, sa laganim i ukusnim francuskim tostom.
Slatki francuski tost
Ovaj tost može poslužiti i za doručak, ali i kao večernji obrok, posebno za one koji će uraditi svoj dnevni program vježbi prije odlaska u krevet.
Tost je jako ukusan, slatki je sa aromom cimeta i vanilije. Tko voli ove okuse sigurno će uživati. Ujutro ga pripremite, a na večer ispecite – ili obratno, ako želite jesti tost za doručak.
Recept je za 16 porcija, pa se potrudite da budu jako ukusne.
Potrebno vam je: ¼ šalice maslaca, ¾ šalice smeđeg šećera od šećerne trske, 6 jaja, 2 šalice mlijeka, žličica vanilije, žličica mljevenog smeđeg šećera u prahu, ½ žličice cimeta, jedan narezani kruh, dodatne 2 žlice topljenog maslaca i ¼ šalice sjeckanih oraha.
Priprema francuskog tosta: Istopite ¼ šalice maslaca i dodajte u to ¾ šalice smeđeg šećera, pa dobro izmiješajte. Tom mješavinom namažite dno pleha za pečenje. Umutite zajedno jaja, mlijeko, vaniliju i šećer u prahu. Poslažite na to sloj kriški kruha. Uspite odozgor polovinu prethodno umućene mješavine. Pospite smeđim šećerom, cimetom i sjeckanim orasima. Prelijte istopljenim maslacem kriške kruha koje ćete poredati po plehu nakoso. Nakon toga poredajte i drugi sloj kriški kruha, strana natopljena maslacem okrenuta prema gore. Prelijte drugom polovinom umućenih jaja i šećera. Poklopite i ostavite u frižideru do ujutro.
Ujutro izvadite pripremljeni kruh iz frižidere i zagrijte štednjak na 176C. Pospite odozgor šećerom, cimetom i sjeckanim orasima. Pecite 45 minuta, a nakon što je gotovo već možete uživati u vrućim zalogajima. Francuski tost se može jesti i hladan, što znači da će biti cjelodnevna poslastica.