
Za Badnjak se tradicionalno priprema bakalar, stoga vam predlažemo ovu ukusnu vegansku verziju. Moguće je dobiti predivni miris mora u svom tanjuru bez ribe.
Treba vam dobro maslinovo ulje, svježi ružmarin, hijiki alge i ako ste uz obalu – jedan kamen iz čistog mora…
Ovo lagano varivo se dobro slaže sa svježim kruhom i miješanom salatom.
Sastojci:
- 1 kg krumpira, oguljenog i nasjeckanog na tanje ploške
 - 2 velike tikvice nasjeckane na ploške
 - 2 zrele rajčice nasjeckane na ploške (ili pire od rajčice)
 - 4 žlice kvalitetnog maslinovog ulja
 - 3 žličice soli, malo papra
 - 2 žlice prethodno opranih i namočenih hijiki algi
 - 1 glavica luka
 - 2 režnja češnjaka
 - lovorov list
 - 2 žličice slatke crvene paprike
 - grančica ružmarina
 - 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
 - manji kamen iz čistog mora za miris (opcija)
 
Postupak:
Na ulju kratko popržiti luk, češnjak i slatku papriku, dodati ploške krumpira, na njih staviti ploške tikvica i rajčica, namočene i isprane hijiki alge, lovorov list i ako imate kamen iz mora te doliti vodu da sve prekrije.
Poklopiti i pojačati do vrenja. Kad zavrije, dodati sol, papar i ružmarin te poklopljeno kuhati, ne miješajući, već tresući – oko 30 min.
Nakon 30 min, otklopiti i kuhati još 10-tak min da malo zgusne. Ne miješati.
Skinuti s vatre, izvaditi kamen, dodati svježe sjeckani peršin te vrlo lagano promiješati ili protresti. Servirati toplo.
U slast!
Widget not in any sidebars
                







