Za Badnjak se tradicionalno priprema bakalar, stoga vam predlažemo ovu ukusnu vegansku verziju. Moguće je dobiti predivni miris mora u svom tanjuru bez ribe.
Treba vam dobro maslinovo ulje, svježi ružmarin, hijiki alge i ako ste uz obalu – jedan kamen iz čistog mora…
Ovo lagano varivo se dobro slaže sa svježim kruhom i miješanom salatom.
Sastojci:
- 1 kg krumpira, oguljenog i nasjeckanog na tanje ploške
- 2 velike tikvice nasjeckane na ploške
- 2 zrele rajčice nasjeckane na ploške (ili pire od rajčice)
- 4 žlice kvalitetnog maslinovog ulja
- 3 žličice soli, malo papra
- 2 žlice prethodno opranih i namočenih hijiki algi
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- lovorov list
- 2 žličice slatke crvene paprike
- grančica ružmarina
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- manji kamen iz čistog mora za miris (opcija)
Postupak:
Na ulju kratko popržiti luk, češnjak i slatku papriku, dodati ploške krumpira, na njih staviti ploške tikvica i rajčica, namočene i isprane hijiki alge, lovorov list i ako imate kamen iz mora te doliti vodu da sve prekrije.
Poklopiti i pojačati do vrenja. Kad zavrije, dodati sol, papar i ružmarin te poklopljeno kuhati, ne miješajući, već tresući – oko 30 min.
Nakon 30 min, otklopiti i kuhati još 10-tak min da malo zgusne. Ne miješati.
Skinuti s vatre, izvaditi kamen, dodati svježe sjeckani peršin te vrlo lagano promiješati ili protresti. Servirati toplo.
U slast!