Za Badnjak se tradicionalno priprema bakalar, stoga vam predlažemo ovu ukusnu vegansku verziju. Moguće je dobiti predivni miris mora u svom tanjuru bez ribe.

atma.hr – 78




Treba vam dobro maslinovo ulje, svježi ružmarin, hijiki alge i ako ste uz obalu – jedan kamen iz čistog mora…

Ovo lagano varivo se dobro slaže sa svježim kruhom i miješanom salatom.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira, oguljenog i nasjeckanog na tanje ploške
  • 2 velike tikvice nasjeckane na ploške
  • 2 zrele rajčice nasjeckane na ploške (ili pire od rajčice)
  • 4 žlice kvalitetnog maslinovog ulja
  • 3 žličice soli, malo papra
  • 2 žlice prethodno opranih i namočenih hijiki algi
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • lovorov list
  • 2 žličice slatke crvene paprike
  • grančica ružmarina
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • manji kamen iz čistog mora za miris (opcija)

atma.hr – 39

Postupak:

Na ulju kratko popržiti luk, češnjak i slatku papriku, dodati ploške krumpira, na njih staviti ploške tikvica i rajčica, namočene i isprane hijiki alge, lovorov list i ako imate kamen iz mora te doliti vodu da sve prekrije.

Poklopiti i pojačati do vrenja. Kad zavrije, dodati sol, papar i ružmarin te poklopljeno kuhati, ne miješajući, već tresući – oko 30 min.

Nakon 30 min, otklopiti i kuhati još 10-tak min da malo zgusne. Ne miješati.

Skinuti s vatre, izvaditi kamen, dodati svježe sjeckani peršin te vrlo lagano promiješati ili protresti. Servirati toplo.

U slast!


Widget not in any sidebars