Vegetarijanske tortilje – meksički specijalitet na vegetarijanski način. Tortilje sam zavoljela i naučila praviti zahvaljujući prijateljici Melihi, koja je za ovaj post razvijala tortilje, dok je prijateljica Mediha pomogala u sjeckanju povrća 🙂 , tako da ovaj post posvećujem njima! Recept za tortilje je univerzalan, a punjenje možete kreirati prema svojoj mašti i preferencama 🙂 U vrijeme kada smo pravile ove tortilje i kada su fotografije nastale, za punjenje smo koristile mrkvu, grašak, bob, krastavac, papriku, rajčicu i sirni namaz kao premaz.

Dobar tek: u sjećanje na tortilje s bobom u prelijepoj Dalmaciji (da, u Tuzli nema boba ) 🙂 Evo i uputstva za pripremu…

Pripremila: Danijela Jokić-Vaislay
vegetarijanska-kuhinja.blogspot.in


Widget not in any sidebars

Tijesto za tortilje

Potrebno (za 3 osobe):

  • 1 šalica fino mljevenog kukuruznog brašna
  • 2 šalice glatkog bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • topla voda (po potrebi)

Od brašna, soli i tople vode zamijesiti glatko tijesto.

Od tijesta napraviti loptice i razvaljati ih oklagijom u tanki krug.

Tortilje bi trebale biti tanke, ne bi trebale da se lijepe za podlogu ili ruke (po potrebi razvijajte ih sa malo brašna na površini za razvijanje).

Tortilje peći (na suhoj, zagrijanoj tavi, bez ulja) po minut-dva sa svake strane, te ih onda dobro pritisnuti krpom (po cijeloj površini), tako da se pojave mjehurići.

Kada su se pojavili mjehurići i “fleke” na toritljama, gotove su! Zamotajte ih u krpu do služenja.

Tortilje premazati mliječnim-sirnim namazom ili nekim drugim namazom po želji i filovati ih povrćem.

Nakon filovanja, tortilje “zamotati” i poslužiti.

Kako pripremiti povrće za tortilje?

Za 3 osobe potrebno je:

  • 1 velika paprika (ili 2 manje)
  • 1 veći krastavac
  • 2 rajčice srednje veličine
  • 300 g kuhanog povrća

Na zagrijanom ulju propržiti (ili izdinstati) povrće po želji (npr. kuhani kukuruz, kuhani grašak, bob, mrkvu) sa začinima po želji (mi smo koristile morsku sol, kurkumu – nije meksički začin – no volimo je 🙂 , čili u prahu).

Kad se povrće izdinsta skinuti s vatre i isjeckati na sitne kocke pojedinačno slijedeće svježe povrće: papriku, rajčicu, krastavac, luk – tko voli, rotkvice…

IDE U TORTILJE iz konzerve grah i kukuruz, obaveznoooo i zelena salata ne sječena nego u lisci.

Tortilje filovati sa slojem kuhanog , pa slojem sirovog povrća.

Brža varijanta: prokuhati kukuruz, grašak (i sl.), zatim pomiješati sa sirovim povrćem i dodati začine!

KONAČNA PRIPREMA:

Pečenu torilju:

  1. premažete jednim od namaza koje želite: kajmak, kečap+ kajmak, ili neki drugi namaz po želji
  2. kad je premazana namazom, doda se jedna veća liska zelene salate, i na nju se reda izdinstano povrće,
  3. nakon toga dodate isjeckano svježe povrće na sitne kockice : paprika, krastavac, crveni luk-ko voli, rajčicu i rotkvice u kolutiće
  4. nakon toga doda se iz konzerve grah i kukuruz

Dobar tek!

DSC02124
DSC02127
DSCN9094
DSCN9096
DSCN9099
DSCN9101
DSCN9102
DSCN9106

Widget not in any sidebars