Woman photo created by bedneyimages - www.freepik.com

Kad se postigne unutarnji mir, vanjske oluje izgledaju manje zastrašujuće. Budući da ste se suočili sa svojim strahovima, slobodni ste od osjećaja krivnje, ljutnje i nesigurnosti. Tko ne bi želio postići takvu psihološku ravnotežu? Otkrijte kako.

atma.hr – 52
Živjeti u miru sa samim sobom, kako to postići?

Život u miru sa samim sobom osigurava zadovoljstvo, unutarnji sklad, bolje upravljanje stresom i opću dobrobit koja se odražava na tijelo i um. Treba, međutim, napomenuti da učenje ove umjetnosti nije nimalo lako, pogotovo u složenom društvu poput našeg. Dani su sve kompliciraniji, buka je sve jača, a neizvjesnost je vječna konstanta koja nas drži uronjene u tjeskobe i brige.

Istina je da je teško posvetiti dužnu pažnju svom unutarnjem svijetu i njime upravljati kada se čini da su naši životi usisani u vječni vrtlog. Međutim, ne treba zaboraviti jedan važan aspekt: ​​upravo u sadašnjosti morate dati sve od sebe. A to je moguće samo postizanjem unutarnjeg mira; kada se oslobodimo krivnje, strahova i ogorčenosti i kada sjena prošlosti ne zamagljuje sadašnjost.

Kad je mir u duši i srcu, sve jasnije vidite i osjećate se sigurnije u rješavanju izazova i suočavanju sa životom, s većom smjelošću, ljudskošću i sigurnošću. Živjeti u miru sa samim sobom stoga nije termin za odgađanje. Naprotiv, pogledajmo kako doći do ovog zadovoljavajućeg i zdravog psihološkog stanja.

Car i filozof Marko Aurelije je potvrdio: “Tko živi u skladu sa sobom, živi u skladu sa Svemirom ”. I to je velika istina. Da bismo postigli taj osjećaj ravnoteže, moramo ostaviti po strani krivnju, žaljenje i sjenu svega što smo ostavili neučinjeno i što nas još uvijek muči.

Mentalna higijena je sposobnost da se ugase one psihološke i emocionalne crne rupe koje nam oduzimaju mir, što zahtijeva da se suočimo sa svojim mukama. Samo na taj način možemo si dati dopuštenje da budemo nesavršeni, da si jednom zauvijek oprostimo ili da prestanemo kažnjavati sebe za dinamiku koja je izvan naše kontrole.

atma.hr – 52
Živjeti u miru sa samim sobom više je od duhovne utjehe. Ne radi se o ispiranju grijeha prošlosti ili zaustavljanju onih unutarnjih bitaka koje često nemilosrdno vodimo. U pozitivnoj psihologiji , zapravo, izraz “mir” se često koristi za označavanje intrapersonalnog mehanizma putem kojeg se može postići psihološko blagostanje i sreća. Govorimo o vrlo korisnoj psihološkoj vježbi.

Capaldi, CA, Dopko, RL i Zelenski, JM (2014) u ovom istraživanju ga definiraju kao stanje smirenosti, spokoja i duševnog mira koje nastaje u nedostatku promjena kao što su brige, tjeskoba, mržnja, žaljenje, osjećaj krivnje, itd. Prema autorima, unutarnji mir se postiže emocionalnom samoregulacijom. Evo koji su to mehanizmi koji vam omogućuju da živite u miru sa samim sobom.

Odbacite samonametnute obveze

Kakve veze imaju obveze s psihičkim odmorom? Zapravo, puno. Razmislimo o tome: mnogi ljudi primjenjuju hiperzahtjevan pristup prema sebi, podređujući svoju sreću nizu obveza ili uvjeta:

“Bit će mi bolje kad dobijem bolji posao.”

“Naći ću svoju ravnotežu kada svojoj obitelji pokažem koliko vrijedim.”

“Bit ću smireniji kad uspijem smršaviti.”

Takva uvjetovanost ne samo da nas lišava unutarnjeg mira, već nas izlaže i nepotrebnoj patnji. Stoga postaje potrebno prestati postavljati prepreke između nas i horizonta. Život je lakši ako prestanemo postavljati previše uvjeta za sreću.

atma.hr – 52
Cijenite sebe, smatrajte se važnim

Kada hodamo svijetom bez potpore samopoštovanja, naš se unutarnji svemir ispunjava prazninama i živi u stalnom stanju rata. Očekujemo odobravanje drugih, njihovu pažnju i pozitivno pojačanje da se osjećamo prepoznati. Kao što možete zamisliti, nema ničeg iscrpljujućeg od moljenja za tuđu pažnju.

Da bi živjeli u miru sa samim sobom, morate biti u stanju dati si naklonost i priznanje koje se očekuje od drugih.

Kada su samopoštovanje i ljubav prema sebi jaki, dobivate onaj unutarnji sklad u kojem ništa ne nedostaje. Taj trenutak u kojem, konačno, prestanete očekivati ​​nešto od drugih i shvatite da to morate dobiti za sebe.

Naučite oprostiti sebi

Oprostite sebi da biste se oslobodili. Oprostite sebi, jer svi griješe i svaka greška je lekcija i prilika da se ispravi, promijeni i počne ispočetka.

Za živjeti u miru sa samim sobom treba shvatiti i prihvatiti da nitko nije nepogrešiv i ako si sam svoj krvnik – to ne vodi ničemu dobrom.

Bol, u ovom slučaju, hrani sama sebe i gubimo dragocjenu priliku da dokažemo da smo bolji, da pokažemo svjetliju i ljudskiju verziju sebe. Mi smo puno više od naših prošlih pogrešaka, stoga učinimo to: oprostimo sebi.

atma.hr – 52
Za suzbijanje ogorčenosti i negativnih emocija

Na putu postojanja nije dobro krenuti s ciklonom u umu i stalnim ratom u srcu. Zamjeranja, frustracije, ljutnja uzrokovana razočaranjem ili mržnjom prema nekome tko nas je povrijedio crni su oblaci koji zaklanjaju naše biće. Nitko ne može pronaći smirenje u unutarnjoj oluji.

Nemojte oklijevati, dakle, razriješite svu ovu unutarnju dinamiku. Isključite mržnju, ljutnju, bol razočaranja … Iscijelite emocije koje su vas povrijedile i ostavite mjesta za nove prilike i iskustva.

Da biste živjeli u miru sa samim sobom, morate raspetljati one čvorove koji ne dopuštaju disanje.

Obvežite se danas da ćete izvršiti ovaj važan zadatak. Nemojte odlagati smirenost uma koju biste mogli dobiti danas i imati ljepše sutra.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr