atma.hr – 52




Ayurveda obuhvaća cjelokupan stil života (hrana, vježbanje, meditacija i sve ostalo što ulazi u životni stil), ali na Zapadu je najpoznatija po medicini i specifičnoj, ayurvedskoj prehrani. Takva se prehrana, stara više od 2500 godina, zasniva na stvaranju ravnoteže okusa, mirisa, boje, teksture i temperature. Idealno stanje organizma postiže se prehranom u kojoj je uspostavljen sklad između šest glavnih okusa, od kojih svaki ima drukčiju snagu i terapijski učinak.

Postoji šest okusa: kiselo, slatko, slano, ljuto, gorko i trpko. Tih je šest osnovnih okusa izvedeno iz pet elemenata: slatki okus sadrži zemlju i vodu, kiseli zemlju i vatru, slani vodu i vatru, ljuti okus vatru i zrak, gorki zrak i eter, trpki zrak i zemlju.

Osobe vata konstitucije trebaju izbjegavati pretjerano uzimanje gorkog, ljutog i trpkog, zbog toga što te tvari povećavaju vatu što dovodi do stvaranja plinova. Tvari koje sadrže slatko, kiselo i slano, dobre su za osobe vata građe.

Osobe s pitta konstitucijom trebaju izbjegavati slano, kiselo, i ljuto. Te tvari pojačavaju tjelesnu vatru. Slatko, gorko i trpko blagotvorno je za pitta konstituciju.

Osobe s kapha konstitucijom trebaju izbjegavati hranu kiselog, slatkog, i slanog okusa, jer ona povećava tjelesnu tekućinu. Neka uzmu hranu gorkog, ljutog, i trpkog okusa.

atma.hr – 52




Ajurvedsko kombiniranje hrane

  • izbjegavajte piti mlijeko ili jogurt s kiselim ili citrusnim voćem
  • izbjegavajte jesti voće s krumpirom i drugom škrobnom hranom
  • izbjegavajte jesti lubenicu i žitarice zajedno
  • med nikada ne treba kuhati, jer se tada loše probavlja i proizvodi toksine
  • nemojte uzimati mlijeko s kiselim voćem, jogurtom i sirom
  • mlijeko je nekompatibilno s bananama, lubenicom, kiselim voćem i kruhom
  • trešnje i lubenice su nekompatibilne sa žitaricama i prženom hranom
  • sir je nekompatibilan s mlijekom, bananama, datulama i šljivama
  • jogurt je nekompatibilan s mlijekom, sirovim voćem, lubenicom, vrućim napitcima, mangom i sirom
  • limun je nekompatibilan s jogurtom, mlijekom, kiselim krastavcima i rajčicama
  • nemojte jesti voće i povrće u istom obroku, sačekati nakon voća bar 1 sat, a nakon povrća bar 2 sata da se uzme suprotno

Pomagači i savjeti dobre prehrahe

  • voda zbog svojih tekućih kvaliteta pomaže u probavi i apsorpciji hrane
  • sol pomaže u probavi i zadržava vodu
  • žličica kiselih krastavaca stimulira apetit i probavu
  • žličica svježeg gingera s malo krupne soli prije svakog obroka pomaže probavi
  • hladna voda se ne smije piti tijekom i poslije obroka jer usporava agni i probavu
  • mali gutljaji mlake vode tijekom obroka pomažu probavi
  • dok jedemo moramo dobro žvakati hranu
  • po mogućnosti jedite prstima, jer probava počinje dodirom
  • jedite lagano i dugo žvačete
  • napravite pauzu od 4 sata između obroka
  • jedite puno sezonskog voća i povrća
  • po mogućnosti izbjegavajte podgrijanu hranu
  • večera bi trebala biti lagana, na primjer, čaša toplog mlijeka
  • nemojte jesti dok ste u stresu
  • vježba poboljšava probavu
  • začini kao što su sjeme kumina, korijandera, tumeric prah (kurkuma), komorač i asafetida olakšavaju probavu
  • između obroka se mogu piti voćni sokovi
  • jedite samo kad ste gladni
  • ručak treba biti glavni obrok, jer je probava u to vrijeme iznimno jaka (od 12 – 14 sati)
  • doručak i večera trebaju biti lagani, a večerati bi trebalo do zalaska sunca
  • jedite s licem prema istoku, sjeveru i zapadu, nikako ne prema jugu

Simptomi loše probave ili kombinacije namirnica

  • težina, nadutost ili bol u trbuhu
  • jezik obložen naslagama
  • anoreksija ili pretilost
  • loš apetit
  • mučnina
  • zatvor
  • proljev
  • povraćanje
  • plinovi
  • lijenost, slabost
  • glavobolja i bol u nogama
  • nesanica

biorama.net

atma.hr – 52