Evo recepta bez pećnice za jedan fenomenalni ljetni kremasti kolač s 5 tropskih “užitaka”: kokosovim mlijekom, limetom, prahom čiste vanilije, ekstra djevičanskim kokosovim uljem i kakaom. Lagane je teksture i osvježavajućeg okusa. U receptu dajemo opciju i za vegane. Količine su za jednu manju dublju tepsiju.
Sastojci
- 700 gr prhkog keksa po želji (u komadu)
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 gr krem sira (vegan opcija: 5 zrelih banana i 1 avokado)
- malo praha čiste vanilije
- ekstra djevičansko kokosovo ulje (cca 3-4 žlice za mliječnu verziju i 150 ml za vegan opciju)
- 2 žlice kakao praha
- agavin sirup po želji (može rižin slad ili javorov sirup)
- 1 puding okus slatko vrhnje ili vanilija
- sok i/ili korica od 2 limete (ili 1 limuna)
- 3 žlice smeđeg šećera
- pola litre mlijeka po izboru (za puding)
- malo metvice
Priprema
Namočiti sve kekse u kokosovom mlijeku te posložiti prvi sloj keksa na dno tepsije.
Za kremu istući pola litre slatkog vrhnja, dodati malo agavina sirupa, krem sir i prah vanilije te još malo izmiksati.
Vegan opcija za kremu: oguliti i narezati avokado i banane te staviti u blender. Dodati agavinog sirupa po želji, oko 150 ml kokosovog ulja te listiće metvice. Sve dobro izmiksati u blenderu.
Kremu podijeliti za dva puta.
Nanijeti prvi sloj kreme na kekse. Opet složiti sloj keksa pa opet sloj kreme. Završiti s keksom.
Skuhati puding s pola litre mlijeka i 3 žlice šećera. Kad se malo ohladi, u njega dodati sok i/ili ribanu koru 2 limete ili 1 limuna. Preliti ga po zadnjem sloju keksa.
Staviti tepsiju u hladnjak na oko 1 sat.
Za ocaklinu pomiješati kakao prah, malo agavinog sirupa (ili drugog slada) te 3-4- žlice kokosovog ulja dok ne dobijemo tečnu glatku smjesu. Preliti po vrhu kolača (dizajn po želji). Ocaklina će se u dodiru s hladnim kolačem brzo stvrdnuti.
Držati u hladnjaku još barem pola sata.
U slast!
Recept osmislila i pripremila: Ines Žižić