Mango i ljeto odličan su spoj, što posebno dolazi do izražaja u ovom cheesecakeu koji se ne peče. Ovaj kremasti i sočni kolač doslovno se topi u ustima i kao stvoren je za tople ljetne dane.
Cheesecake od manga bez pečenja – Recept
Sastojci:
Podloga:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g otopljenog maslaca
Priprema podloge:
Keks sjedinite s maslacem i prebacite u okrugli kalup obložen masnim papirom.
U okrugli kalup obložen papirom za pečenje utisnite podlogu i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Krema od manga:
- 1 zreli mango
- 250 g g mascarponea ili nekog drugog kremastog sira
- 250 g svježeg sira
- 5 žlica šećera (za zdraviju verziju staviti agavin sirup (ili javorov sirup) ili ksilitol)
- 500 g vrhnja za šlag
Priprema kreme:
Od manga napravite pire tako da ga očistite i izblendate u multipraktiku ili pomoću štapnog miksera.
U dobiveni pire umiješajte (ručno, ali dobro povežite) sireve i šećer (probajte pa ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još šećera).
U posebnoj zdjeli čvrsto umutite vrhnje za šlag pa ga postupno, miješajući špatulom dodajte smjesi od manga i mascarponea. Dobivenu kremu stavite na ohlađenu podlogu od keksa, a na kremu stavite preljev za tortu.
Preljev za tortu:
- 2 zrela manga, oguljena i nasjeckana
- 2-3 žlice agavinog sirupa ili javorovog sirupa (po ukusu)
- 1 žlica limunovog soka
- 1/2 šalice vode
- 1 žlica kukuruznog škroba
- Prstohvat soli
Priprema preljeva:
Ogulite i nasjeckajte mango, a zatim ga stavite u blender ili procesor hrane. Dodajte agavin sirup (ili javorov sirup), limunov sok i prstohvat soli u blender s mangom. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i homogena.
U maloj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob s vodom dok ne dobijete glatku smjesu. U srednje velikoj posudi zagrijavajte smjesu od manga na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu kukuruznog škroba i vode u posudu s mangom i neprestano miješajte.
Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, dok ne počne kuhati i ne zgusne se. Ovo bi trebalo trajati 3-5 minuta. Kada se smjesa zgusne, smanjite vatru i nastavite kuhati još 1-2 minute, neprestano miješajući.
Uklonite posudu s vatre i ostavite preljev da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Prebacite preljev u staklenu posudu i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat prije korištenja kako bi se dodatno zgusnuo i ohladio. Kada je preljev ohlađen, prelijte ga preko torte i ravnomjerno rasporedite.
Tortu je najbolje staviti u hladnjak preko noći da se dobro stisne.
Uživajte!