Kineski češnjak sadrži komponente koje su vrlo opasne po zdravlje, teške metale i druge toksične tvari opasne po zdravlje čovjeka. A najgore je to da se češnjak natapa u otopini klora prije transporta, kako se ne bi kvario. Zbog toga glavice češnjaka izgledaju tako primamljivo i bijelo na policama u supermarketima.
Svi znamo za ljekovita svojstva češnjaka: da ubija viruse i mikrobe, da tijelo štiti bolje od bilo kojeg antibiotika; te da poboljšava cirkulaciju krvi, imunitet, podmlađuje i produžava život. Onda odete u supermarket i kupite lijepo upakiran češnjak uvezen iz Kine, a ne znate da je taj isti češnjak lišen svih zdravstvenih prednosti.
Da biste ojačali svoje zdravlje, spriječili gripu i druge teške bolesti, trebate koristiti samo češnjak proizveden u vlastitom vrtu ili u vrtu ljudi koje poznajete.
Posljednjih godina većina supermarketa prodaje češnjak iz Kine. Kvaliteta glavica je nevjerojatna: izgledaju identično, čisto, jako, sočno, bez znakova mehaničkog oštećenja i truljenja. Gledajući taj “savršeni” proizvod, ne možete da ne pomislite: “kako je moguće proizvesti tako savršen češnjak?”
Domaći češnjak će nakon nekoliko mjeseci od branja biti ružan, “ispuhan”, oštećen i pokazivat će prve znakove truljenja. Zimske sorte ubrane u srpnju/julu već gube svoj tržišni izgled do sredine studenog/novembra: djelomično klijaju, suše se i propadaju.
Ista je priča s proljetnim češnjakom. Početkom proljeća najveći dio usjeva se pokvari.
Opasnosti koje nam vrebaju od kineskog češnjaka
Nije tajna da je Kina odavno osvojila i da drži prvo mjesto svjetskog lidera u uzgoju češnjaka. Oko 80% češnjaka koji se prodaje u svijetu je kineski češnjak, što iznosi više od 12 milijuna tona godišnje. Ali ne znaju svi da kineski češnjak sadrži komponente koje su vrlo opasne po zdravlje.
Studije nezavisnih kemijskih laboratorija više puta su potvrdile ovu istinu. Češanj češnjaka iz Kine sadrži veliku koncentraciju teških metala i drugih toksičnih tvari opasnih po zdravlje čovjeka.
Češnjak se na naše tržište isporučuje iz onih kineskih provincija u kojima se na poljima nekada koristio opasni insekticid zabranjen u mnogim zemljama. A najgore je to da se češnjak natapa u otopini klora, prije transporta, kako se ne bi kvario. Zbog toga glavice češnjak izgledaju tako primamljivo i bijelo na policama u supermarketima.
Prednost domaćeg češnjaka
Prema statistikama, samo trećina češnjaka je domaće proizvodnje, dok se 70% uvozi. Treba napomenuti da se do 90% domaćeg češnjaka proizvodi u domaćinstvima, dok samo 10% na poljoprivrednim dobrima (što znači da ljudi mahom proizvode češnjak za vlastite potrebe, a skoro nitko ne proizvodi za prodaju).
Znanstvenici i liječnici savjetuju kupovinu češnjaka od provjerenih ljudi. Ako je češnjak oštećen, pred truljenjem i ne izgleda baš lijepo – takav je sigurniji od onog koji izgleda kao da je nacrtan.
Studija potvrđuje da domaći češnjak ima oštriji okus i da ima visok postotak čvrstih tvari. Njegova oštrina i “krhkost” direktno je povezana sa sadržajem kemijskih elemenata sumpora u zemlji u kojoj se uzgaja.
Dakle, ako vam je stalo do zdravlja vodite računa da uvijek kupujete domaći češnjak.