Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Život ima nuspojave koje uzrokuju bol u našoj duši i čine naše tijelo bolesnim. Evo što možemo učiniti i kako se možemo nositi s ovom surovom stvarnošću.

atma.hr – 52
Mnogi ljudi odlaze liječniku i traže liječničku pomoć zbog bolova ili bolesti. Imate užasnu migrenu koja vam onemogućuje razmišljanje. Ili visoki krvni tlak zbog kojeg vam srce kuca dva puta brže nego inače. Ili bilo koja druga bolest koja vas obuzima, iscrpljuje i sprječava vas da ujutro ustanete.

Boli nas cijelo tijelo. I zato dobivamo tablete za svaku bol ili patnju koja utječe na naše živote. Ali je li ovo pravi put?

Ne možemo kriviti naše liječnike za ništa od ovoga. Imaju vrlo malo vremena da nam služe i liječe nas, a uobičajeno je, na primjer, otići kući s neuspješnim ili neprikladnim liječenjem.

Nekoliko tjedana kasnije, vrtoglavica ili nešto slično, spriječit će nas da ponovno izađemo iz kuće i opet ćemo osjećati da se tahikardija pogoršava svaki put kad se vratimo na posao.

Život ima nuspojave koje uzrokuju bol u našoj duši i čine naše tijelo bolesnim. Što možemo učiniti? Kako se možemo nositi s ovom surovom stvarnošću?

Najčešći problemi u medicinskim konzultacijama

Ovdje nećemo započeti filozofsku ili religijsku raspravu o stvarnom postojanju ili nepostojanju duše. Ali svi možemo razumjeti koncept. Svojoj duši pripisujemo tko smo i kako se osjećamo. To uključuje naše strahove i tjeskobe.

Postoji nekoliko teorija koje idu i dalje. Teorije, na primjer, koje koriste koncept regresije i prošlih života u kojima nosimo teret neriješenih problema.

Ali nećemo doći do dna ovih koncepata. Ostat ćemo pri temeljnoj ideji duše, reprezentaciji naše prave, autentične suštine. Vrlo krhak i ranjiv entitet koji se svaki dan osjeća povrijeđenim. Kako možemo nastaviti sa svojim svakodnevnim životom kada se naše unutarnje biće osjeća razočarano ili potisnuto?

atma.hr – 52
Emocionalna ili psihološka bol manifestira se u tijelu. Nedijagnosticirana depresija ostat će skrivena, a opet jasno uočljiva osobi koja od nje pati. Mišićni relaksant ovdje neće pomoći kod bolova u leđima ili trbuhu. Osoba će otići specijalistu i požaliti se na neku bolest, na te probleme s crijevima zbog kojih gotovo ništa ne jede.

Ali što možete učiniti? Prije svega, pokažite odgovornost. Budite svjesni činjenice da je pravi korijen vaših problema u vašem umu, a ne u vašem tijelu. I možda će vas iznenaditi, ali tako nešto mnogima od nas nije lako priznati.

Mnogo je lakše pretpostaviti da patimo od migrene, a ne od depresije. Kako obitelj reagira na jednu ili drugu dijagnozu? Kako bi sada trebali postupati s ovim članom obitelji? Trebamo li to riješiti s njim? Što bi dijete trebalo učiniti kada mu je majka depresivna?

Na neki je način naše društvo potisnulo te duševne boli u stranu. U stvarnosti, obitelj, društveno okruženje, može biti najbolje sredstvo pomoći i podrške.

banner placebo

Ali kako možete izliječiti dušu?

Budite svjesni svega što se događa oko vas i kako određene stvari utječu na vas. Ponekad popuštamo više nego što bismo trebali. Prihvaćamo stvari koje su u suprotnosti s našim vrijednostima. Završavamo u toksičnim vezama i ne shvaćamo to dok ne bude prekasno.

Pazite na sebe, analizirajte što se događa oko vas, pogledajte u sebe i kako to utječe na vas. Samosvijest je vrlo važna strategija suočavanja.

Ako dođete kući s glavoboljom, napetosti i duboko ukorijenjenim osjećajem nelagode, odvojite malo vremena za sebe prije nego pribjegnete lijekovima. Dva sata pauze, da budete sami sa sobom. Vrijeme je da budete u vlastitom dvorcu misli, gdje se možete opustiti i biti ono što jeste.

atma.hr – 52
Ako vam to olakšava fizičku nelagodu, onda je možda vrijeme da napravite neke male promjene u svom životu. Znamo da nije uvijek lako pronaći vrijeme za sebe. Ali imajte na umu da ako ne poduzmete neke korake, polako ćete se izgubiti.

Postajete potpuno razvodnjeni obvezama koje vas sprječavaju u održavanju unutarnje ravnoteže i postizanju istinskog blagostanja.

Nemojte se bojati govoriti naglas o onome što vas boli. Što god vas muči i pogađa, postupno će postati fizička bol ako to prešućujete i držite za sebe. Prihvatite to, izrazite to, potražite pomoć i započnite proces promjene i preoblikovanja. Priuštite svojoj duši zasluženi odmor.

gedankenwelt.de/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr