Životna energije je svugdje prisutna oko nas i mi je često ne primamo dovoljno zbog naših blokada. Čim dođe do stagnacije energije nastaje napetost, bol ili bolest. Qi energija može teći slobodno samo kroz opušteno tijelo i smiren um, što je tijelo opuštenije to možemo razviti veću snagu i bolje zdravlje. Kad putem vještine i ozbiljne prakse otklonimo blokade i prepreke energija će procirkulirati potpuno.

atma.hr – 52
„Qi pokreće krv, krv pokreće mišiće, mišići pokreću tetive, tetive pokreću kosti – kao i obrnuto“.

Qi ili Chi je kineska riječ za nevidljivo kretanje koje podržava život. Qi nema  boju, miris, okus ni oblik, a možemo ga osjetiti preko različitih senzacija: toplota, hladnoća, peckanje, širenje, pulsiranje, trnjenje, mravinjanje, protočnost… Ne možemo ga percipirati čulima, a ni intelektom već putem osjećaja. Određene osobe s probuđenim trećim okom mogu vidjeti auru i energije drugih ljudi.

Simbol Qi je u Kini predstavljen parom koja se uzdiže iznad riže koja ključa. To je sveprisutna životna energija (bioelektricitet) koja prožima i ispunjava ljude, biljke, životinje, minerale, prirodu i cijeli univerzum. Chi energija ujedinjuje univerzum zajedno.

Kroz povijest različito je nazivana: u Indiji prana, u Japanu Ki, u Rusiji bioplazma, u bioenergetici orgonska energija, u hipnozi animalni magnetizam, u kršćanstvu Sveti Duh, u islamu i sufizmu Baraka, kod grka Pneuma, Egipćana Ka, itd.

Životna energija je svugdje prisutna oko nas i mi je često ne primamo dovoljno zbog naših blokada. Čim dođe do stagnacije energije nastaje napetost, bol ili bolest. Qi energija može teći slobodno samo kroz opušteno tijelo i smiren um, što je tijelo opuštenije to možemo razviti veću snagu i bolje zdravlje. Kad putem vještine i ozbiljne prakse otklonimo blokade i prepreke energija će procirkulirati potpuno.

Zato je glavna ideja da stalno držimo cirkulaciju energije protočnom. Kao rezultat opuštanja energija se kreće slobodno i kad stigne do svih organa zdravlje je očuvano.

Suštinska funkcija energije je kretanje i transformacija, a ne stagnacija. U zdravom tijelu energija konstantno cirkulira, bruji i vibrira poput vala. Dobro energizirano tijelo je ono koje pulsira u svom originalnom ritmu i koje je živahno i stalno spremno na pokret (kao što je kod životinja i djece). U takvom tijelu se virusi i bakterije ne mogu dugo zadržati jer ih zdravo cirkuliranje energije odbacuje.

atma.hr – 52
Najbolji primjer za ovo imamo u prirodi ako usporedimo močvaru gdje je stagnantno i potok ili rijeku gdje postoji konstantno kretanje.

Energiju kroz trening prvo treba osjetit kroz razvoj senzitivnosti, zatim pokretati i kondenzirati.

Praksa uravnoteženog životnog stila je ključna za razvoj energije, energiju treba prvo razviti u stomaku i onda je odatle projektirati. Pažnja se usmjerava na prvi tan tien (hara) koji je glavni psihofizički centar u tijelu poput bojlera ili rezervoara koji treba ugrijati i napuniti.

Najpovoljniji sati za usmjeravanje pažnje u donji tan tien su: u svitanje između 5-7, ujutro 9- 10, podne između 14- 15, uvečer između 21 i 22 sata.

U Kini kažu Chi prati Yi odnosno energija prati namjeru( pažnju, um, svjesnost). Na najvišoj razini sažimanjem Chia dostiže se dječja mekoća.

Qi se manifestira kao misli, emocije i materija.

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290

Protok Qia poboljšavamo pravilnim držanjem disanjem,  prehranom, vježbanjem i mirnim umom. Energija ulazi u čovjeka preko disanja, vode, hrane, interakcije s okruženje i drugim bićima. Osobe koje se ozbiljno bave energetskim radom imaju manju potrebu za hranom jer prikupljaju energiju na drugi način i ne rasipaju je toliko.

Energija se može usmjeravati i putem koncentracije i vizuelizacije. Vizualizacija je tehnika za usmjeravanje energije.

Spiralni pokreti koji su najviše prisutni u vještinama Tai Ji Quan i Qi Gong omogućuju  brži i pravilniji protok Qi energije.

Vrste Qia

U klasiku Žutog cara se navodi oko 360 različitih vrsta Qia.

Qi neba ili tian qi je univerzalni qi koji kontrolira qi zemlje i čovjeka. To je energija stvaranje koja je prisutna u svemu.

Di qi  je energija zemlje koja obuhvata i sve sto živi na zemlji; čovjeka, biljke, životinje, 5 elemenata, gravitacijsko polje

Ren chi – energija čovjeka.

atma.hr – 52
Energija čovjeka se dijeli na:

1) prenatalnu ili vodenu– nju dobivamo začećem od roditelja, predaka i naše karme. Taj qi je s nama od trenutka zaćeča pa do smrti.

2) postnatalnu ili vatrenu  – stječemo unosom hrane, zraka, vode, odnosa s okolinom i našeg načina života.

Wei chi – zaštitnički qi( aura)  formira neku vrstu omotača koji štiti ljudsko tijelo i glavna mu je funkcija zaštita tijela od negativnih vanjskih utjecaja.

Ying qi – upravljački ili hraniteljski upravlja svim životnim funkcijama i regulira funkcioniranje organa, misli, emocija i energetskih centara.

MEDICINSKI MEDIJ

Tek kad dugim, upornim i strpljivim radom fizički i mentalni aspekti budu potpuno integrirani, vježbe Tai chia & Qi Gonga mogu ostvariti svoj vrhunski rezultat, a to je svjesna kontrola Qi energije.

Pod tim podrazumijeva da se Qi svjesnom namjerom sakuplja, skladišti i učvršćuje u području tan tiena, gdje će se „kondenzirati“ i formirati ono što taoisti zovu NAU TA – „unutrašnja lopta“ koja se kao ogromna energija može namjerom ili pokretom usmjeriti bilo gdje u tijelo ili izvan njega za iscjeljivanje sebe i drugih ili moć u borilačko – ratničkim vještinama i umjetnosti samoobrane.

Želiš više naučiti o radu s životnom energijom na praktičan i efektivan način? Prijavi se na obuku za Trenera Qi gonga ili Trenera Yoge

Darko Trajković