
Maštate o tome da bez gladovanja izgubite suvišne kilograme? Otkrivamo vam kako uz pomoć samo dvije namirnice – kefira i heljde – ostvariti san o vitkijoj liniji, i to u svega dva tjedna.
Kefir je odavno stekao slavu kao prirodna hrana najdugovječnijih ljudi s Kavkaza. Mnogi ga s razlogom nazivaju eliksirom dugovječnosti i zdravlja.
Kad taj mliječni proizvod kombinirate s hranom, u organizam ćete unijeti brojne vitamine i minerale, a pritom će vaši kilogrami lako i brzo ići dolje.
Ne samo da ćete eliminirati višak masnog tkiva nego i unaprijediti svoje zdravlje.
Osim što je pogodna i za one osjetljiva na gluten, heljda je bogata brojnim nutrijentima i antioksidansima. Među ostalim, sadrži vitamin B, E i K, minerale kalij, kalcij, magnezij, mangan, željezo, bakar, fosfor i cink te aminokiselin (sadrži svih osam esencijalnih).
Premda ste se vjerojatno navikli na kuhanu heljdu, u ovom slučaju se radi o sirovim zrnima, koja stajanjem u kefiru nabubre.
Takva je heljda iznimno hranjiva, no nećete pogriješiti niti ako konzumirate kuhanu heljdu.
Za najbolje rezultate, važno je redovito, na dnevnoj bazi, tijekom dva tjedna, konzumirati ove dvije namirnice prema navedenom dolje receptu.
Također, ako ste u mogućnosti, umjesto kupovnog, radije konzumirajte domaći kefir koji možete napraviti sami kod kuće.
Heljda i kefir – recept za zdrav gubitak kilograma
Priprema doručka i večere:
Noć prije u šalicu kefira dodajte jednu žlicu sirove heljde pa ostavite da odstoji do jutra.
Sutradan ujutro vaš je zdravi obrok od kefira i heljde spreman za konzumaciju (pojedinite ga na prazan želudac). Preporučujem se da iduća četiri sata ništa ne jedete.
Odmah poslije doručka ponovno dodajte žlicu heljde u šalicu kefira pa ostavite da odstoji do večeri. Konzumirajte to i za večeru.
Tijekom dana možete pojesti koji komad sezonskog voća i povrća.
Konzumirajte i dosta tekućine. Izbjegavajte sol, kao i bijeli šećer i druge zaslađivače.
Ako ne možete jesti sirovu heljdu, skuhajte je prema uputama za pakiranje pa tek onda pomiješajte s kefirom.
Dobrobiti heljde i kefir za vitku liniju i zdravlje
-
Izvrsno čiste crijeva i stimuliraju probavu
Fermentirani mliječni proizvod kefira sadrži više od 20 različitih korisnih mikroorganizama.
Zahvaljujući tome normalizira crijevnu mikrofloru i poboljšava rad probavnog sustava.
Budući da stimulira crijevnu peristaltiku, kefir pomaže i čišćenju crijeva od toksina i otpadnih tvari, što u konačnici pomaže i mršavljenju. Ovaj zdravi dvojac pomaže i čišćenju krvi od toksina.
Heljda pomaže obnovi stanice jetre te poboljšava funkciju ovog organa kao važnog filtra u organizmu. Potiče i rad bubrega i gušterače.
-
Potpomažu zdravom gubitku kilograma
Heljda sadrži složene ugljikohidrate, što stvara dugotrajan osjećaj sitosti.
Zahvaljujući tome, izbjeći ćete učestale napadaje gladi, što će vam sigurno pomoći da na zdrav način počnete gubiti kilograme.
Ove dvije namirnice pomažu i eliminaciji viška tekućine iz organizma te smanjenju edema.
Njihovom redovitom konzumacijom možete izgubiti i više od četiri kilograma u dva tjedna.
-
Odlični su za srce i krv
Patite li od visokog krvnog tlaka, heljda i kefir pomoći će vam u njegovom snižavanju. Zahvaljujući tome, njihovom konzumacijom ćete čuvati i zdravlje srca i krvnih žila.
Ovaj dvojac u prehrani pomoći će i svima onima koji pate od slabosti ili anemije, i to zahvaljujući bogatstvu željeza te stvaranju ključnog hemoglobina.
-
Pomažu u prevenciji dijabetesa
Budući da obiluju magnezijem i kalcijem , heljda i kefir pomažu normalizaciji metabolizma ugljikohidrata te imaju niski glikemijski indeks, što znači da sprječavaju nagle skokove šećera u krvi.
Upravo je zato ovo odlična hrana za sve one koji imaju povećan rizik od dijabetesa tipa 2.
-
Izvrsni su za zdravlje kože, kose i noktiju
Heljda je bogata lizinom, aminokiselinom koja je, kao sastojak kolagena i keratina, važna za zdravlje kože i održavanje mladolikog izgleda.
Također, zahvaljujući brojnim nutrijentima, ova pseudožitarica snaži i nokte i kosu.