„Pomiriši more, osjeti nebo. Neka ti duša i duh lete.” – Van Morrison
Vjerujem da već dobrano uživaš u srcu ljeta, negdje na odmoru, na lijepoj plaži i opuštaš se uz audio-vizualne spektakle koje tvori more, valovi, nebo, sunce, galebovi, miris soli u zraku..
Ispričat ću ti malo o ovom godišnjem dobu kroz mudrost Ayurvede. Znaš da u njoj postoje glavna 3 doshe (tip, konstitucija) – Vata, Kapha i Pitta. Svaka od njih ima svoje karakteristike.
Nama je sada bitna aktualna dosha, a to je Pitta. Razdoblje Pitte je započelo krajem lipnja/jula – početkom srpnja/juna ove godine.
Dosha zapravo znači “neravnoteža”, tako da neovisno kojoj doshi pripadaš; nosiš bar malo od svih tih elemenata u sebi.
Pitta je poznata po svojoj vatrenosti, strastvenosti, kreativnosti i energiji vođe. Kad je izvan ravnoteže, reagira: manijom, neumjerenošću, ljutnjom i neprijateljskim raspoloženjem.
Regulira probavu i metabolizam, te lako može dovesti do: žgaravice, proljeva, te inih probavnih problema.
Pošto vjerujem da želiš pronaći ravnotežu u sebi i svom tijelu tijekom cijele godine, te zadržati smirenost i ostati u skladu s prirodom, nudim ti savjete kako pronaći ravnotežu u sezoni Pitte!
Dan započni ranim buđenjem, dočekaj izlazak Sunca uz laganu šetnju plažom ili uz seriju asana „Surya Namaskar“ (Pozdrav Suncu). Te nježne jutarnje zrake koje će pasti na tvoje lice i kožu će ti podići raspoloženje i potaknuti lučenje vitamina D, te serotonina i melatonina.
Sveukupno – u tebi će biti potaknuta kreativnost i radost!
- Izbaci ljutu, vruću, masnu i jako začinjenu hranu iz svog jelovnika
- Jedi što više: lubenice, dinje, jabuke, grožđa, tikvica, lisnatog povrća, krastavaca, peršina.
- Zamijeni sol sa sjemenkama komorača, korijandera, piskavice ili svježim limunovim sokom.
- Minimalno konzumiraj alkohol, kavu i prženu hranu.
- Pazi na hidrataciju! Pij puno vode u koju možeš ubaciti par listića svježe metvice i/ili kriške limuna .
- Pij čajeve (metvica, zeleni, čaj od maslačka),kako bi stimulirao probavu i smanjio tjelesnu temperaturu.
- Koristi začine u hrani koji potpomažu probavu: đumbir, crni papar, kardamom, cimet i kumin. Svi oni pospješuju stvaranje probavnih sokova u ustima i želudcu.
- Od ulja za kuhanje koristi ulje kokosa i avokada.
- Izbjegavaj piti hladne napitke i posebno led!
Prakticiraj pranayama tehnike disanja koje će te rashladiti i opustiti (npr. Sitali i Sitkari). Izvode se tako da udišeš na usta i izdišeš kroz nos.
Spavaj na desnom boku jer ćeš tako lakše disati kroz lijevu nosnicu, koja odgovara ida nadiju, suptilnom energetskom kanalu povezanom s rashlađujućom i opuštajućom energijom Mjeseca.
Generalno
Izbjegavaj previše sunca te zaštiti kožu i kosu odgovarajućim prirodnim proizvodima:
TIJELO: ulje sjemenki nara, ulje pasjeg trnja, sezamovo ulje, ulje od mrkve (njeguju i štite od sunca)
KOSA: kokosovo ulje (njeguje, hidratizira, daje sjaj)
OPEKOTINE: aloa vera
UGRIZI KOMARICA: ulje Neema
“Drži lice okrenuto prema suncu i nikada nećeš vidjeti sjenu.“ – Hellen Keller
A kad si poželiš posvetiti malo više pažnje, nagradi se nekim od ovih tretmana….
Bogati uljni tretman za tijelo
Nakon tuširanja, pomiješaj jednu žličicu nerafiniranog kokosovog i ricinusovog ulja i izlij u staklenu bocu s poklopcem. Staklenku stavi u vruću vodu dok ulje ne postane mlako i potom nanesi na cijelo tijelo kako bi koža bila gipka, meka i sjajna.
Također možeš koristiti ovaj tretman prije nego što odeš u more, kako bi zaštitio kožu od slane vode i klora.
Čarolija sandala na koži
Stavi kap eteričnog ulja sandalovine na sljepoočnice, obrve, središte grla te na zapešća i pupak.
Prema suptilnim ayurvedskim načelima, cijela tvoja aura će sada biti ispunjena slatkim mirisom koji smiruje Pittu.
„Živi u suncu. Plivaj u moru. Pij divlji zrak.“ – Ralph Waldo Emerson
Voli te
Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge
Vodi grupne, individualne i online satove, te tematske radionice
Vrši Tantričko-numerološke analize
Kontakt: [email protected]
Facebook: Jagdeesh Kaur