Nećemo pogriješiti ako kažemo kako je nekoć popularna Kinder lada bio, a mnogima i ostao, najomiljeniji crno – bijeli krem namaz na ovim prostorima. Predlažemo da ga napravite sami – bit će ukusan i bogat te puno zdraviji od mnogih kupovnih kakao namaza, koji često dolaze s hidrogeniziranim mastima i aditivima.
NEMA osobe koja je odrastala u Jugoslaviji, a koja se ne sjeća legendarne kravice na šalici, no malo ljudi zna povijest čuvene Kinder Lade koju više ne možete naći na tržištu.
Nutella je od svog nastanka postala hit na tržištu, a kako bi se ugurala na zatvoreno jugoslavensko tržište dali su licencu koprivničkoj Podravci za novu marku čokoladno-mliječnog namaza – Kinder Ladu, prenose nezavisne.com.
Jedan od uvjeta za suradnju bilo je to da se Kinder Lada radi od sirovina koje koristi i tvornica Ferrero, s naglaskom na posebnu vrstu lješnjaka i mlijeka. Nije trebalo dugo da postane omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.
Nakon raspada Jugoslavije na policama se počela pojavljivati Nutella, a Ferrero je zaključio da im Kinder Lada više nije potrebna, te ju je 1995. Podravka prestala proizvoditi.
:-((((
DOMAĆA KINDER LADA
Ovaj domaći recept traži izdašnost sastojka, stoga ne štedite na njima. Naravno da ovo nije dijetalna delikatesa, ali je puno bolja od kupovnih industrijskih namaza koji sadržavaju hidrogenizirane masti, margarin, previše šećera, a premalo čokolade i lješnjaka te gomilu emulgatora, stabilizatora i ostalih sumnjivih sastojaka.
Možete je mazati na kruh, stavljati u palačinke, kolače, ali ipak mnogi tvrde da ju je najbolje jesti – žlicom 🙂
Sastojci
- 150 ml punomasnog mlijeka
- 300 grama šećera
- vanilin šećer
- 200 grama maslaca
- 400 grama mlijeka u prahu ili kondenziranog mlijeka
- 100 grama tamne čokolade
- 100 grama pečenih lješnjaka
Priprema
U lonac staviti mlijeko i šećer. Sve zajedno zagrijati dok se šećer ne otopi. Smeđi šećer će dati blagi karamel okus.
Maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.
U dobivenu smjesu umiješati maslac, kondenzirano (ukuhano) mlijeko ili mlijeko u prahu te vanilija prah.
Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.
Na pari otopiti čokoladu pa dodati u jedan dio (tamni dio).
U drugi dio dodati sitno mljevene pržene lješnjake (svijetli dio).
Istovremeno ulijevati obje smjese, svaku na svoju stranu u staklenku pa poklopiti.
Držati na suhom i hladnom mjestu.
Svi će voljeti ovu domaću Kinder ladu!
Izvori: pink.radio/minimagazin/bastabalkana/nezavisne