Zlato Inka – Kvinoja, sadrži velike količine bjelančevina zbog čega se može natjecati s proizvodima životinjskog porijekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi je za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa. Puna je vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normaliziraju njegovu funkciju.
Kvinoja se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom sjemenki”. Drevne civilizacije su ovu pseudožitaricu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kvinoja omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vrijeme ratova, ova žitarica tijelu može donijeti mnoge prednosti.
Prednosti kvinoje
Kvinoja sadrži velike količine bjelančevina zbog čega se može natjecati s proizvodima životinjskog porijekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.
Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Čaj od kvinoje može se koristiti i za dezinfekciju usta i zubnog mesa, a ima i smirujuće djelovanje pa se koristi za liječenje depresije i neuroze.
Ako vas muči kašalj ili prehlada, kvinoja je u stanju smiriti ove simptome.
Kvinoja ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina i ne sadrži gluten. Ova biljka se koristi kao laksativ i ima moć izliječiti kronični zatvor.
Kvinoja je odlična zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kvinoju u svoju prehranu. Kvinoja obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilan rad crijeva.
Narodna medicina kvinoju još koristi i za liječenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalija ona blagotvorno utječe na kardiovaskularni sistem.
Kvinoja kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krumpiru ili drugom povrću, osjetit ćete punoću okusa.
Korisne osobine se manifestiraju i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normaliziraju njegovu funkciju. Pošto kvinoja nema određen miris, u jela se zato dodaje bijeli i crni luk, kao i ostali začini.
Recepti
Povrće s kvinojom
Potrebno je: 200 g kvinoje, 200 cvjetače, 200 g brokule, 200 mrkve, 1 glavica crnog luka, 1 režanj češnjaka, začini, sol i papar.
Priprema: Kvinoju kuhajte u vodi oko 15ak minuta. Cvjetaču, brokulu skuhajte na pari. U tavi na malo ulja prodinstajte luk i izribanu mrkvu pa im dodajte cvjetaču i brokulu. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smjesi dodajte procijeđenu kvinoju, začine, sol i papar.
Pesto s kvinojom
Potrebno: 200 grama rikule, vezica svježeg peršina, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama sjemena bundeve, 200 kuhane kvinoje.
Priprema: U blenderu sameljite rikulu i peršin, dodajte ulje i sjemenke buće i sol pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smjesu.
Pestu dodajte kvinoju i uživajte u neobičnom ukusu.