Remek djelo francuske kuhinje, ratatouille je lagano, zdravo i ukusno jelo koje se lako priprema. U ljetnoj sezoni, namirnice potrebne za pripremu ovog jela uvijek su pri ruci!

atma.hr – 52




„Ratatouille“ (Ratatui) – sočno, mirisno i zdravo povrće s nježnim delikatnim okusom. Mislim da Ratatouille vole svi zbog njegove savršene kombinaciju povrća, zbog njegove lakoće i živih boja, piše uspesnazena.com.

Ovo lagano, nemasno, zdravo i ukusno jelo lako se priprema. U ljetnoj sezoni, namirnice potrebne za pripremu ovog jela uvijek su pri ruci.

Ratatouille je poželjno pripremati sa svježim začinskim biljkama (ružmarin, metvica, majčina dušica, bosiljak, kadulja,…). S njima, okus jela mijenja se do neprepoznatljivosti.

Za pripremu ovog jela bit će potrebno:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 veliki plavi patlidžan
  • 6 rajčica
  • 5 jušnih žlica umaka od rajčice
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 crvena i 1 zelena paprika
  • začinsko bilje, sol, papar, maslinovo ulje

atma.hr – 52




Priprema:

Patlidžan operite i izrežte na tane kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata, da bi izašla gorčina.

Tikvice operite i izrežite na tanke kriške.

Sličan postupak izvedite i s rajčicom.

Pripremite umak od rajčice: sitno izrežite luk, papriku (na kockice) i prethodno oljuštenu rajčicu. Kora se lako skida ako rajčicu prelijete  kipućom vodom.

Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, češnjak i rajčicu i posolite. Kad prokuha, neka se dinsta još 5 minuta.

Na dno vatrostalne posude (ili tepsije) izlijte pripremljen umak od rajčice.

Pažljivo poslažite povrće. Poredajte da bude šareno.

Posolite, popaprite i poželjno je da stavite neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen okus ovom jelu: bosiljak, metvicu, ružmarin, kadulju, majčinu dušicu. Poprskati maslinovim uljem.

Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-30 minuta.

Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izribanim tvrdim sirom.

uspesnazena.com