Remek djelo francuske kuhinje, ratatouille je lagano, zdravo i ukusno jelo koje se lako priprema. U ljetnoj sezoni, namirnice potrebne za pripremu ovog jela uvijek su pri ruci!
„Ratatouille“ (Ratatui) – sočno, mirisno i zdravo povrće s nježnim delikatnim okusom. Mislim da Ratatouille vole svi zbog njegove savršene kombinaciju povrća, zbog njegove lakoće i živih boja, piše uspesnazena.com.
Ovo lagano, nemasno, zdravo i ukusno jelo lako se priprema. U ljetnoj sezoni, namirnice potrebne za pripremu ovog jela uvijek su pri ruci.
Ratatouille je poželjno pripremati sa svježim začinskim biljkama (ružmarin, metvica, majčina dušica, bosiljak, kadulja,…). S njima, okus jela mijenja se do neprepoznatljivosti.
Za pripremu ovog jela bit će potrebno:
- 2 srednje tikvice
- 1 veliki plavi patlidžan
- 6 rajčica
- 5 jušnih žlica umaka od rajčice
- 1 češanj češnjaka
- 1 glavica crvenog luka
- 1 crvena i 1 zelena paprika
- začinsko bilje, sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan operite i izrežte na tane kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata, da bi izašla gorčina.
Tikvice operite i izrežite na tanke kriške.
Sličan postupak izvedite i s rajčicom.
Pripremite umak od rajčice: sitno izrežite luk, papriku (na kockice) i prethodno oljuštenu rajčicu. Kora se lako skida ako rajčicu prelijete kipućom vodom.
Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, češnjak i rajčicu i posolite. Kad prokuha, neka se dinsta još 5 minuta.
Na dno vatrostalne posude (ili tepsije) izlijte pripremljen umak od rajčice.
Pažljivo poslažite povrće. Poredajte da bude šareno.
Posolite, popaprite i poželjno je da stavite neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen okus ovom jelu: bosiljak, metvicu, ružmarin, kadulju, majčinu dušicu. Poprskati maslinovim uljem.
Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-30 minuta.
Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izribanim tvrdim sirom.