Nepečena torta će zadržati sva ljekovita svojstva bundeve i, istovremeno, podići raspoloženje oko vašeg obiteljskog stola čak i u tmurnim jesenjim danima.
Neke sezonske namirnice mogu se konzumirati sirove i u hladnim danima. Jedna od njih je bundeva – poznata kao kraljica jeseni. Ovi ukusni i slatki plodovi bogati su beta karotenom – antioksidansom koji jača imunitet i štiti od bolesti.
Bundeva pomaže probavi, uklanja želučane tegobe i pomaže kod mršavljenja. Istovremeno je fina i mirisna namirnica koju možete pripremati na puno različitih načina.
Nepečena torta će zadržati sva ljekovita svojstva bundeve i, istovremeno, podići raspoloženje oko vašeg obiteljskog stola čak i u tmurnim jesenjim danima.
Sirova torta od bundeve i indijskih oraščića
Sastojci za torticu promjera 17 cm:
Podloga:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 šalica kokosovog brašna
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 jušna žlica bademovog maslaca
- 2 jušne žlice meda
- 4 svježe datulje
Krema:
- 3 šalice bundeve hokaido
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 šalica zobenog mlijeka
- 2 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- cimet
- vanilija
* mjera za šalicu je 2 dcl
Priprema:
Za podlogu u multipraktiku ili blenderu pomiješajte sve sastojke.
Smjesu utisnite u kalup promjera 17-18 cm i stavite je u hladnjak.
U blenderu potom izmiksajte bundevu, pa dodajte indijske oraščiće, ulje, med, mlijeko i začine po želji.
Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik finoj kremi.
Izlijte je na podlogu i potom stavite u hladnjak ili zamrzivač na 3 sata.
Prije posluživanja izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
U slast!
Iva Tomić