Kelj je super-zdrava hrana koju vaša djeca i ostali ukućani zaobilaze u širokom luku? Zašto ne biste ovo tamnozeleno lisnato povrće pripremili na neki drugi, kreativniji način, koji bi se mogao svidjeti i vašim mališanima? Umjesto nezdravog, slanog čipsa od krumpira, sami napravite čips od listova kelja!
Ova kovrčava zeljasta biljka iz porodice kupušnjača inače je odličan izvor fitonutrijenata, vlakana i minerala. Pripada istom biljnom rodu u koji spadaju i kupus, blitva, cvjetača, brokula i prokulice.
Drevni Rimljani i Grci uzgajali su kelj u svojim vrtovima, a danas je, osobito među pobornicima zdrave prehrane, opet izuzetno popularan zbog svog osebujna okusa i bogatstva nutrijenata.
Praktični savjeti za pripremu čipsa od kelja
1. Uvijek uklonite tvrde stabljike s listova jer bi oni u pećnici postali drvenasti.
2. Listove kelja narežite na malo veće komade jer će se tijekom pečenja smanjiti.
3. Listove prije pečenja operite, ali ih i dobro istresite od vode (za to možete iskoristiti i sušilicu za salatu).
4. Uvijek stavite navedenu količinu bilo maslinova ili kokosova ulja kako bi se začini mogli zalijepiti za listove. No, držite se recepta i nemojte pretjerivati s uljem.
5. Lim za pečenje nemojte pretrpavati listovima kelja jer se neće ravnomjerno ispeći. Rasporedite ih u tankom sloju.
6. Želite li maksimalno izbjeći zagorene vrhove, listove kelja pecite na nižoj temperaturi. Imajte na umu to da će im trebati više vremena da se ispeku.
2 recepta za čips od kelja
1. Hrskavi čips od kelja s himalajskom soli
Sastojci:
- 4 šalice kelja
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žličica himalajske soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Operite kelj. Zatim odvojite svaki list, preklopite ga napola te odrežite tvrdu stabljiku. Listove narežite na manje komade.
2. Ubacite narezane listove u veliku zdjelu u koju ste dodali maslinovo ulje pa izmiješajte kako bi ulja bilo na svakom listu. Rasporedite po limu koji ste obložili papirom za pečenje.
3. Stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 5 minuta. Zatim preokrenite svaki komadić lista te nastavite peći 7-10 minuta, sve dok komadići ne poprime smećkasti ton i ne postanu hrskavi.
4. Izvadite čips iz pećnice pa pospite morskom solju i odmah poslužite.
2. Čips od kelja s čilijem
U ovoj varijanti čips se peče nešto dulje, na nižoj temperaturi. Usto, ovaj je čips bogatiji okusom zahvaljujući obilju začina.
Sastojci:
- ½ svežnja kelja
- ½ žličice ekstra djevičanskog maslinova ulja ili otopljena kokosova ulja
- 1,5 žlica jestivog kvasca
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ¾ žličice čilija u prahu
- ½ žličice luka u prahu
- ½ žličice crvene paprike
- ¼ žličice himalajske soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Pripremite veliki lim te ga prekrijte papirom za pečenje.
2. Uzmite listove kelja pa svakom odrežite tvrdu stabljiku (stabljike možete baciti u kompost ili ih pak iskoristiti za neku povrtnu juhu). Narežite listove na veće komade. Isperite ih te ih dobro istresite kako biste uklonili vodu s njih.
3. Dodajte narezane listove kelja u veliku zdjelu. Nakapajte ulje po listovima pa dobro izmiješajte. Dodajte i sve navedene začine pa sve izmiješajte kako bi bili obuhvaćeni svi listovi.
4. Rasporedite u jednom sloju po limu za pečenje, pazeći da nisu previše stisnuti.
5. Pecite u pećnici 10 minuta pa okrenite lim. Pecite još 12-15 minuta, dok ne primijetite da kelj postaje hrskav i čvrst.
6. Ostavite čips da se malo hladi (oko 3 minute) pa uživajte u bogatom okusu. Čips je najbolje pojesti svježe ispečen jer s vremenom gubi na svojoj hrskavosti.