Kelj je super-zdrava hrana koju vaša djeca i ostali ukućani zaobilaze u širokom luku? Zašto ne biste ovo tamnozeleno lisnato povrće pripremili na neki drugi, kreativniji način, koji bi se mogao svidjeti i vašim mališanima? Umjesto nezdravog, slanog čipsa od krumpira, sami napravite čips od listova kelja!

atma.hr – 78




Ova kovrčava zeljasta biljka iz porodice kupušnjača inače je odličan izvor fitonutrijenata, vlakana i minerala. Pripada istom biljnom rodu u koji spadaju i kupus, blitva, cvjetača, brokula i prokulice.

Drevni Rimljani i Grci uzgajali su kelj u svojim vrtovima, a danas je, osobito među pobornicima zdrave prehrane, opet izuzetno popularan zbog svog osebujna okusa i bogatstva nutrijenata.

Praktični savjeti za pripremu čipsa od kelja

1. Uvijek uklonite tvrde stabljike s listova jer bi oni u pećnici postali drvenasti.

2. Listove kelja narežite na malo veće komade jer će se tijekom pečenja smanjiti.

3. Listove prije pečenja operite, ali ih i dobro istresite od vode (za to možete iskoristiti i sušilicu za salatu).

4. Uvijek stavite navedenu količinu bilo maslinova ili kokosova ulja kako bi se začini mogli zalijepiti za listove. No, držite se recepta i nemojte pretjerivati s uljem.

5. Lim za pečenje nemojte pretrpavati listovima kelja jer se neće ravnomjerno ispeći. Rasporedite ih u tankom sloju.

6. Želite li maksimalno izbjeći zagorene vrhove, listove kelja pecite na nižoj temperaturi. Imajte na umu to da će im trebati više vremena da se ispeku.

atma.hr – 75




2 recepta za čips od kelja

1. Hrskavi čips od kelja s himalajskom soli

Sastojci:

  • 4 šalice kelja
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 žličica himalajske soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Operite kelj. Zatim odvojite svaki list, preklopite ga napola te odrežite tvrdu stabljiku. Listove narežite na manje komade.

2. Ubacite narezane listove u veliku zdjelu u koju ste dodali maslinovo ulje pa izmiješajte kako bi ulja bilo na svakom listu. Rasporedite po limu koji ste obložili papirom za pečenje.

3. Stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 5 minuta. Zatim preokrenite svaki komadić lista te nastavite peći 7-10 minuta, sve dok komadići ne poprime smećkasti ton i ne postanu hrskavi.

4. Izvadite čips iz pećnice pa pospite morskom solju i odmah poslužite.

atma.hr – 39

2. Čips od kelja s čilijem

U ovoj varijanti čips se peče nešto dulje, na nižoj temperaturi. Usto, ovaj je čips bogatiji okusom zahvaljujući obilju začina.    

Sastojci:

  • ½ svežnja kelja
  • ½ žličice ekstra djevičanskog maslinova ulja ili otopljena kokosova ulja
  • 1,5 žlica jestivog kvasca
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ¾ žličice čilija u prahu
  • ½ žličice luka u prahu
  • ½ žličice crvene paprike
  • ¼ žličice himalajske soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Pripremite veliki lim te ga prekrijte papirom za pečenje.

2. Uzmite listove kelja pa svakom odrežite tvrdu stabljiku (stabljike možete baciti u kompost ili ih pak iskoristiti za neku povrtnu juhu). Narežite listove na veće komade. Isperite ih te ih dobro istresite kako biste uklonili vodu s njih.

3. Dodajte narezane listove kelja u veliku zdjelu. Nakapajte ulje po listovima pa dobro izmiješajte. Dodajte i sve navedene začine pa sve izmiješajte kako bi bili obuhvaćeni svi listovi.

atma.hr – 78




4. Rasporedite u jednom sloju po limu za pečenje, pazeći da nisu previše stisnuti.

5. Pecite u pećnici 10 minuta pa okrenite lim. Pecite još 12-15 minuta, dok ne primijetite da kelj postaje hrskav i čvrst.

6. Ostavite čips da se malo hladi (oko 3 minute) pa uživajte u bogatom okusu. Čips je najbolje pojesti svježe ispečen jer s vremenom gubi na svojoj hrskavosti.

alternativa-za-vas

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje