Ima divnih poslovica, korisnih i mudrih, one su generacijska mudrost predana potomcima u sažetom obliku. Većina poslovica su iz mog kuta gledanja zaista pravi koncentrat znanja. Moju je pažnju privukao onaj dio narodnih poslovica ili mudrosti koji usađuje u nas ograničavajuća uvjerenja pod kojima onda djelujemo i živimo.

Svi znamo poslovicu „Svaki početak je težak!“ ili „Ljubav je lijepa samo dok se čeka!“.

Zamislite samo da te iste poslovice preokrenemo u „Svaki početak je lagan!“ Odnosno „Ljubav je lijepa kada se događa!“ (kada si u vezi sa drugim bićem). Ne bi li bilo drugačije da se ovakve poslovice govore u narodu godinama, desetljećima, stoljećima?

Koliki bi to bio doprinos, otvaranje umjesto ograničenja i zatvaranja.

atma.hr – 52
Svaki početak je lagan! (original: Svaki početak je težak)

Zašto ne bi bio lagan, najlaganiji mogući? Ukoliko ispadne drugačije, pojačaš fokus, educiraš se, tražiš nova rješenja i pratiš one sinkronicitete koji ti govore da si na pravom putu. To bi bile pravovremene informacije o primjerice slobodnom poslovnom prostoru, adekvatnoj osobi koja traži posao a upravo takvu trebaš, edukaciji koja ti je potrebna.

Ako ti se čini da si zagrizla prevelik zalogaj, zastaneš i razmisliš. Možda te još samo par koraka dijeli do onoga čemu težiš? Ili Odustaneš, odabereš novi početak. Dali je brzo uvijek dobro? Ponekad je polakše još bolje, putem se razjasni što točno želiš.

Da smo svi slušali „Svaki početak je lagan! (i uzbudljiv)“, lakše bi se odlučivali za Promjene. Bar ja to tako vidim.

atma.hr – 52
Ljubav je lijepa kada se događa! (original: Ljubav je lijepa samo dok se čeka)

Kako li bi Ljubav mogla biti lijepa Samo dok se čeka? Kada se kupaš u toj prelijepoj energiji, najvišim emocijama onda znaš da nije tako. Vjerovatno se mislilo na suživot i sve ostalo što se zbiva u vezi, rekla bih organizacijskog faktora. No to ne isključuje da je „Ljubav lijepa kada se događa!“ znači upravo sada, svakoga dana sa svim usponima i padovima. Dok ju čekaš radi se o maštanju. Sve odnose treba graditi, unaprijeđivati, mijenjati ili Odustati od njih ukoliko je potrebno.

Dok se čeka, čeka se, ne živi se. Čeka se…

atma.hr – 52
Traži i kruh i pogaču! (original: Ne traži kruha preko pogače!)

Zahvalna sam i sretna na svemu što imam, nematerijalnom i materijalnom. Dugo sam to osviješćivala i još uvijek osviješćujem. Svijesnost o svemu što imamo, svim nematerijalnim i materijalnim blagodatima doprinosi našem zdravlju, miru, zadovoljstvu i stabilnosti. Međutim, kada stigne pogača, zahvaliti ću se i na njoj. Biti ću presretna što je i ona stigla u moj život. Rast, napredovanje, stvaranje, kretanje i promjena su nešto skroz prirodno i prirođeno. I tako nastane uz kruh i pogača.

Usudi se uz kruh potražiti i pogaču, iznenadi samu sebe! Jedno ne isključuje drugo.

atma.hr – 52
Uči i imaj znanje! (original: Bez muke nema nauke)

Osjećate li težinu te riječi? Muka…. Znači moja (vaša) diploma, nauk, znanje, buduće zanimanje ide kroz muku. Zašto bi to bilo tako, može li drugačije? Ako taj moj budući nauk upošljava moje talente, sklonosti i danas/sutra ću imati prihode od toga, gdje je tu muka? Uči i imaj znanje! Uči i širi svoje vidike! Naravno da je za znanje potreban određeni trud, disciplina i vrijeme no to je sasvim druga
kategorija od muke, zar ne?

Znanje je moć! – poslovica uz poslovicu.

Primi Goluba u svoje ruke! (original: Bolje vrabac u ruci nego golub na grani!)

Koliko li je snova pokopala ova izreka? Drži se sigurnog, ne talasaj… Poznato? Koji je tvoj potencijal, kako možeš doprinjeti sebi i svijetu? Ako se odlučiš primiti Goluba, mnoga vrata se otvaraju. Koliko ljudi Ne radi ono za što je prirodno talentirano jer ih je netko uvjerio da ne mogu živjeti (prihodovati) od toga? Koliko li je slikara otišlo u pravnike? Dizajnera u ekonomiste? Pjesnika u stolare? Stolara u administratore?

Jesi li sigurna da tvoja strast i talent ne može biti bar dodatni posao koji te ispunjava?

atma.hr – 52
Odabirem to učiniti! (original: Što se mora nije teško!)

Postoje mnoge stvari koje jednostavno treba napraviti, obaviti ili ako je moguće Delegirati članovima obitelji ili poslovnim suradnicima. Ponekad su lagane, ponekad nisu, no ako se trebaju učiniti poslovica „Što se mora nije teško!“ djeluje mi kao zavaravanje. Što se mora jednostavno napravi i uštedi energiju. I kaži sebi, odabirem to učiniti. Ne moram nego Odabirem to učiniti! – djeluje slično, a skroz je drugačije. U tim riječima ima puno manje otpora. Ukoliko kukam i žalim se ne postaje lakše zar ne? Tako da jednostavno napravi, jer ako se mora to je najjednostavniji način. Samo napravi… Odabirem to učiniti upravo sada.

U objašnjenju šta su narodne mudrosti ili poslovice piše da su rezultat generacijskog iskustva naroda koji ih koristi desetljećima i stoljećima jer su se u mnogim situacijama pokazale istinitim.

Hoćemo li zajedno stvarati nove poslovice? One koje nam pomažu otvoriti krila i ostvariti naš potencijal koji se prirodno nalazi u svakom od nas?

Mariza Butorac, mag oec.
Edukacija: Shamballa by Ilona, Thetahealing DNK 2 te Access consciousness Bars i Facelift praktičar

Facebook: Mariza ButoracBody&Soul holistic center

32 OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI

banner ostvari svoje