atma.hr – 52




Zbog današnjeg tretiranja hrane pesticidima, uvriježeno je mišljenje da prilikom konzumiranja voća ili povrća, uvijek treba odstraniti koru ploda, dok sam plod dalje obrađujemo i pripremimo za obrok.

Međutim, malo nas zna da upravo kora od voća i povrća sadrži puno veću količinu vitamina nego sama unutrašnjost ploda.

Njenim odstranjivanjem gubi se i bogat izvor hranjivih tvari.

Ne samo to – voće i povrće imaju određenu sinergiju s korom, što znači da ako razdvojimo koru, te također jezgru i stabljiku, izgubili smo i potpun intenzitet djelovanja ploda.

Guliti ili ne

Ideja o obaveznom guljenju voća i povrća ima svakako velike veze s pojavom pesticida i globalnom spoznajom o njihovom štetnom djelovanju.

Od tada su se neke stvari i promijenile – najštetniji pesticid DDT je zabranjen, a ljudi sve više pokušavaju svoje voće i povrće uzgajati na prirodan način, bez pesticida.

No svakako ne bi bilo loše sprovesti strožu kontrolu kod kupovanih plodova koji imaju tanju koru, jer je u tom slučaju puno veća vjerojatnost prskanja ploda (nametnik će lakše probiti koru breskve negoli naranče).

Ako niste sigurni da namirnica nije tretirana nikakvim kemijskim supstancama, napravite sljedeće.

Kupljene namirnice stavite u posudu sa zasoljenom vodom, pustite da odstoje oko 30 minuta i zatim ih ponovno operite vodom.

Sada možete biti poprilično sigurni da su eventualni toksini nestali.

Kako konzumirati koru

Koru nekih vrsta povrća i voća teško je zažvakati.

Međutim, jeste li znali da se na Novom Zelandu plod kiwija jede skupa sa korom?

A mnogi stanovnici svijeta jedu banane skupa sa korom.

Ako vam konzumacija kore povrća i voća predstavlja problem, možete ju jednostavno smiksati u sok zajedno s plodom.

BANANE

Kora banane bogata je serotoninom, supstancom koja je bitna za ravnotežu raspoloženja pa stoga može ublažiti depresiju.

Unutarnji bijeli dio kore doprinosi zdravlju zuba, budući da sadrži kalcij, kalij i vitamin D.

ANANAS

Kora ananasa je previše tvrda za konzumiranje međutim, što bliže prilazite kori to imate više hranjivih tvari.

Jezgra ananasa je bogata enzimom bromelainom koji pomaže kod neprobavljene hrane zaostale u crijevima i želucu.

Ako vam je pretvrda također ju se može smiksati u sok.

JABUKA

Poznato je da je jabuka poput škrinje s blagom, o čemu je govorila i sveta Hildegarda iz Bingena.

Plod jabuke je bogat vlaknastim tvarima, vitaminima, mineralima i kiselinama koje pomažu u procesu probave.

Međutim, kora jabuke sadrži 6 puta više vitamina nego plod jabuke.

Kora sadrži i pektin – vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane.

Osim toga, kora sadrži ursoličnu kiselinu koja kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

Stoga jabuku uvijek jedite s korom za postizanje maksimalnih dobrobiti!

AGRUMI

Koru limuna, naranče ili pak mandarine najbolje je jesti naribanu uz neko jelo, a može se stavljati u kolače i pite.

Vjerojatno ste čuli i za specijalitet arancini (kora od naranče skuhana i uvaljana u šećer. Umjesto bijelog šećera u ovom receptu možete koristiti zdraviju alternativu – kokosov šećer).

BUNDEVA

Bundeva ima tvrđu koru, pa ju zbog praktičnih razloga odstranjujemo.

Međutim statistike su pokazale da Rumunji kao nacija imaju najmanje problema s bolestima prostate.

Uzrok tome pripisali su narodnom običaju učestalog konzumiranja bundevinih sjemenki koje sadrže cink, veoma bitan za ispravno funkcioniranje prostate.

Sadrže i beta karoten koji štiti srce i djeluje antikancerogeno.

KRUMPIR, MRKVA I KRASTAVCI

atma.hr – 52




Povrće – krumpir, mrkvu, krastavce i tikvice – također možete jesti s korom.

Kora jednog krumpira sadrži dnevnu potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C.

Stari taoisti (drevni kineski mudraci) su život promatrali kroz ravnotežu Yina i Yanga, pa je tako bilo i s hranom.

Ne samo da nisu gulili mrkvu već su smatrali da je prava šteta skinuti koru, jer upravo taj dio sadrži tvari koje su bitne za savršenu ravnotežu Yina i Yanga u organizmu.

Stoga sačuvajte koru voća i povrća i počastite se nutritivno bogatijim i zdravijim obrokom.

Autor: Goran Mizdrak
alternativa-za-vas.com