Ova ukusna i zdrava savijača je vrlo popularna, posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj. Odvažniji se mogu okušati u ovladavanju izrade domaćeg tijesta za savijaču za što će definitivno biti nagrađeni autentičnim okusom.
Jednostavniji način je priprema bučnice s kupovnim korama (tanje ili srednje debljine). Bučnica može biti slana i slatka, ovisno o tome jeste li u nadjev dodali sol ili šećer. Bučnicu je lako i “veganizirati” tako da se umjesto svježeg kravljeg sira koristi svježi tofu (VIDEO na dnu teksta)
Recept
Vrijeme pripreme: 45 min
Potrebni sastojci: 500 gr kora za savijače (ili napravite domaće ako imate volje), 1 manja naribana buča ili pola srednje velike (cca 500 gr), 500 g svježeg sira ili tofua, 1 žlica soli, 250 g kiselog vrhnja (sojino za vegane), ulje ili malo otopljenog maslaca (margarina ili biljnog ulja za vegane), masnoća za premazivanje lima i tijesta, veliki lim za pečenje
Priprema: Zagrijati pećnicu na 200°C. Buču naribati, lagano posoliti i ostaviti da kratko odstoji (cca 20 min) i pusti vodu. Buču zatim staviti u cjediljku i rukama dobro istiskivati vodu. Tako ocijeđenu buču tada pomiješati s ostalim sastojcima. Dodati šećer ili sol, ovisno o tome radite li slatku ili slanu bučnicu.
List tankog tijesta odnosno kore poprskajte rastopljenim maslacem ili uljem, stavite drugi list tankog tijesta, također poprskajte maslacem ili uljem, premažite dijelom nadjeva i savijte u savijaču. Postupak ponovite sa ostalim tijestom i nadjevom.
Zamotana se bučnica stavi u lim koji ste prethodno premazali uljem ili maslacem. Kistom premazati maslac ili ulje po bučnici i staviti u pećnicu. Peći oko 30 min ili dok površina lagano ne potamni. Poslužiti vruće.
Želite li slatku bučnicu, nadjevu dodajte smeđeg šećera ili nekog drugog zaslađivača po ukusu i 1 vanilin šećer, a kiselo vrhnje zamijenite slatkim (za vegane, na biljnoj bazi).
Pečenu bučnicu možete također posuti običnim ili šećerom u prahu.