Kraljica ljeta lubenica mnogima je omiljeno voće u toplijim mjesecima, a njezina sezona traje baš kratko, stoga je trebamo maksimalno iskoristiti. U nastavku donosimo recept za sasvim neuobičajenu slasticu, kremasti, osvježavajući i lagani cheesecake s lubenicom koji vrišti: Ljetoooo!
Cheesecake od lubenice – Recept
Sastojci:
Za podlogu:
- 350 g petit keksa
- 150 g maslaca
- 1 dl mlijeka
Krema od sira:
- 250 g mascarponea
- 100 g sirnog namaza
- 400 ml vrhnja za šlag
- Sok pola limuna
- Šećer u prahu po želji
Sloj od lubenice:
- 3-4 šake lubenice narezane na kockice
- 4 žlice šećera
- Vanilin šećer
- Biljna želatina
Priprema:
Otopiti maslac, dodati mljevene kekse i mlijeko, sve dobro sjediniti pa utisnuti u kalup.
Pripremiti kremu od sira. Mascarpone siru dodati sirni namaz, vrhnje za šlag i šećer u prahu pa miksati do kremaste teksture. Dodati i limunov sok pa još kratko miksati.
Kremu preliti preko podloge od keksa i staviti u hladnjak.
Lubenici maknuti koštice i narezati na manje kockice. Dodati šećer i vanilin šećer pa zdrobiti lubenicu ili je prethodno izblendati.
Biljnu želatinu pripremiti po uputama na vrećici. Lubenicu staviti na vatru pa dodati želatinu, zagrijavati minutu do dvije.
Maknuti s vatre, ohladiti pa preliti preko kreme od sira.
Ukrasite po želji, a prije posluživanja hladite najmanje četiri sata.
Recept za ukusni ljetni desert s nama je podijelila gastro-blogerica Petra Sabljić.