Hren, osim što je nezaobilazan sastojak gurmanske trpeze, on je i odličan čistač organizma, ubrzava metabolizam, jača libido, suzbija prehladu i za naš organizam čini još mnogo toga korisnog. Stoga, neophodno ga je što prije početi konzumirati kao hranu, preventivu, ali i lijek…

Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Svježi korijen se vadi iz zemlje od srpnja do studenog, dok se list bere od svibnja do kolovoza.

Ljekovitost

Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.

Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima i kao moćan afrodizijak. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

Ipak, hren je nešto vrlo poželjno posebno u vrijeme prehlada. Dokazano je da arome koje se nalaze hrenu najviše pomažu u borbi protiv prehlade. Ljute supstance hrena su se pokazale kao jako efikasne kod upale grla. U hrenu se nalazi i ulje senfa, koje dokazano djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica koje prouzrokuju bolesti dišnih i mokraćnih puteva. Ova ljuta ulja stimuliraju imuni sistem da se bori protiv parazita koji izazivaju bolest.

Kod prehlade se može koristiti nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.

Oprezno s hrenom

S hrenom treba biti i oprezan! Više od 80 ml soka od korijena hrena može izazvati povraćanje, a već 15 do 20 ml sjemenja hrena kuhanog u vodi može uzrokovati dijareju i povraćanje. Treba biti oprezan, a s korištenjem tinktura, osobito kada je riječ o svježim ranama. Savjet više: Osobe alergične na luk bi trebale izbjegavati hren.

Recepti

Hren i med protiv prehlade

Kod prehlada, znači jednostavnih prehlada pomaže domaći recept: korijen hrena dugačak oko tri centimetra se opere, oguli i izriba, stavi u teglu koju možete zatvoriti. Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno.

Ovako pripremljen med se uzima svako jutro i večer po jednu čajnu žličicu.

Inhaliranje sinusa

U prokuhalu vodu se staviti hren, prekriti glavu ručnikom i desetak minuta udisati pare – prije spavanja. Ovom inhalacijom, čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.

Protiv jake glavobolje

Na potiljak staviti kašu od naribanog hrena i držati samo minutudo dvije da ne bi došlo do iritiranja kože.

Tegobe s dišnim organima

Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese u respiratornim organima. Deset grama naribanog hrena se prelije sa 2 dl prokuhale vode i ostavi poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Nakon što se procijedi popiti mlako.

U slučaju astme, napraviti kašu koja olakšava disanje: na laganoj vatri kuhati 4 jušne žlice naribanog hrena, pomiješane sa čašom (2dcl) jabučnog octa. Kada hren omekša, procijediti ga i dodati istu količinu meda. Vratiti na peć i kuhati dok se smjesa ne zgusne, a ostaviti da se ohladi. Lijevati u teglice i čuvati u frižideru.

Ocat od hrena za ljepšu kožu

Pedeset grama naribanog hrena staviti u litru jabukova octa i ostaviti da odstoji 8 dana na tamnom mjestu. Ovako pripremljeno je veoma ukusan začin za salate, a preporučuje se kao dobro sredstvo protiv pjega, osipa uzrokovanog alergijom na sunce ili za liječenje i smirivanje bubuljica i akni. Dovoljno je samo da se problematična mjesta povremeno namažu ovim učinkovitim sredstvom.

Dodatni savjet:

Kako sačuvati svjež korijen?

Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.

Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.

Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do 3 tjedna, piše doznajemo.com.

http://dnevno.hr/zdravlje/102327-cudesna-svojstva-hrena-na-zdravlje-i-ljepotu.html